bayer212.jpg

 

Δυστύχημα: Τραγωδία σημειώθηκε το μεσημέρι (6/10/19) στην Κοζάνη, σε αγροτικό δρόμο μεταξύ Πετρανών και Κρόκου, όταν ένας 42χρονος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε. Το τρακτέρ βγήκε εκτός δρόμου, με αποτέλεσμα να πέσει σε ρέμα 3 μέτρων και να καταπλακώσει τον 42χρονο, που ήταν και ιδιοκτήτης σχολής οδηγών στην Κοζάνη (kozan.gr, vimapress.gr, 6/10/19).

Κλοπή: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι 162 προβάτων από ποιμνιοστάσιο στο Αχίλλειο του δήμου Κιλελέρ Λάρισας. Άφωνος ο 27χρονος κτηνοτρόφος. Εκτιμάται ότι οι δράστες έδρασαν οργανωμένα και με φορτηγό για να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατα («Ελευθερία», onlarissa.gr, 7/10/19).

Παιδιά: «Έχει υπολογιστεί πρόσφατα ότι το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού από τη γέννηση έως τα 18 χρόνια είναι περίπου 160.140 ευρώ. Αλλά αυτά τα χρήματα δεν είναι τόσο πολλά αν τα υπολογίσεις σε 8.897 ευρώ ετησίως, 741 ευρώ μηνιαίως, 171 ευρώ την εβδομάδα ή 24 ευρώ ανά ημέρα» (Δημήτριος Ι. Πετρούνιας, ψυχοεκπαιδευτής, Facebook, 31/8/19, σ.σ. και δεν έχουν υπολογιστεί τα κόστη από τα ξενύχτια, τις ώρες για να πάνε και να έρθουν από το σχολείο, τα φροντιστήρια και τα αθλητικά, τις άπειρες ώρες στο προσκέφαλο του αρρώστου κ.λπ. Ούτε τα κόστη του κράτους για τις σπουδές του παιδιού, την υγεία του (νοσοκομεία, εμβόλια, γιατροί, φάρμακα κ.λπ.), τους δρόμους κ.ά., συν 1.000 ευρώ για κάθε χρόνο «δωρεάν» παιδείας. Και βέβαια δεν είναι μόνο η μετανάστευση σε άλλη χώρα, αλλά ακόμα και η «εσωτερική» μετανάστευση).

Ομοιογένεια: Η πολιτική του γερμανικού χημικού ομίλου Μπάγιερ, που αγόρασε και τη Μονσάντο, με την «πράσινη» γενετική τεχνική, έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια μικρών γεωργών στις χώρες του Νότου, μεταξύ άλλων επειδή τα παραδοσιακά ποιοτικά είδη, που είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, αντικαθίστανται συστηματικά από μεταλλαγμένες ποικιλίες υπέρογκων κερδών για τον όμιλο. Με δεδομένο δε το ότι τα προϊόντα είναι εντελώς ακατάλληλα για σπορά, ενώ προστατεύονται από πολλές διατάξεις και δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, που απαγορεύουν αυστηρά την αναπαραγωγή τους, οι γεωργοί είναι υποχρεωμένοι κάθε χρόνο να αγοράζουν τους σπόρους τους από την Μπάγιερ, ενώ, λόγω της επικέντρωσής της στις υβριδικές ποικιλίες, είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν ταυτόχρονα τα χημικά του ομίλου, επειδή μόνο μέσω αυτών εξασφαλίζεται μια καλή σοδειά (analyst.gr, 8/10/19).

Αγρότισσα: Στις 15 Οκτωβρίου καθιερώθηκε να γιορτάζεται η καθημερινή προσφορά της αγρότισσας με την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, απόλυτα συνυφασμένη με τον αγροδιατροφικό τομέα, που γιορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Ο πρόεδρος ενός πολύ σημαντικού αγροτικού σχολείου έλεγε: Εάν έχεις 20 άνδρες, έχεις 20 άνδρες, Αν τους εκπαιδεύσεις, ίσως έχεις έναν λόχο. Εάν έχεις 20 γυναίκες, έχεις ένα χωριό. Η ψυχή της αγροτικής κοινωνίας είναι η αγρότισσα.

Φοιτητές: Μόνο 9,41% απόφοιτοι επί του συνόλου των φοιτητών δείχνει έρευνα! Η Ελλάδα φέρεται να έχει το υψηλότερο (6,83%) συγκριτικά πλήθος εγγεγραμμένων φοιτητών, που είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. (3,87%) (Α. Λακασάς, «Η Καθημερινή», 9/10/19, σ.σ. γιατί; Αφού δεν τους χρειάζεται η Ελλάδα; Μήπως απλώς δικαιολογούν την αργομισθία καθηγητών και συγγενών καθηγητών; Γιατί να πληρώνουμε την εκπαίδευση τόσων πολλών; Για να τους διώχνουμε να κάνουν καριέρα και να βοηθήσουν άλλες οικονομίες;).

Και άλλο δυστύχημα: Τραγικό θάνατο βρήκε στις 10/10/19 ένας 73χρονος αγρότης κοντά στο χωριό Άνω Μούλια του δήμου Γόρτυνας στη Μεσαρά Κρήτης, όταν έπεσε με το τρακτέρ που οδηγούσε σε γκρεμό περίπου 300 μέτρων. Τον άτυχο αγρότη αναζητούσαν οι συγγενείς του από το μεσημέρι και τελικά εντοπίστηκε περίπου στις 10:00 το βράδυ (ekriti.gr, 11/10/19).

Ρύπανση: Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την αυξημένη επιθετική συμπεριφορά, την εγκληματικότητα και βέβαια με παθήσεις πνευμόνων, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνο κ.ά. Ημερήσια αύξηση των σωματιδίων κατά 10 mgr/m3 αέρα σχετιζόταν με μια αύξηση κατά 1,4% των βίαιων εγκλημάτων, όπως οι σωματικές επιθέσεις. Επίσης, μια ημερήσια αύξηση κατά 0,01 ppb στο όζον κοντά στο έδαφος σχετιζόταν με αύξηση κατά 1,15% των περιστατικών βίαιης εγκληματικότητας (επιθέσεων) (καθηγητής Τ. Μπούρκχαρντ, Πανεπιστήμιο Κολοράντο, «Environmental Economics & Management»). Όταν εκτίθεσαι σε περισσότερη ρύπανση, γίνεσαι οριακά πιο επιθετικός, όχι κατ’ ανάγκη σωματικά, αλλά μπορεί να επιτεθείς σε κάποιον λεκτικά, ενώ καταστάσεις που αλλιώς δεν θα είχαν κλιμακωθεί ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Η μελέτη δεν υπεισήλθε στους πιθανούς μηχανισμούς που συνδέουν τη ρύπανση με την επιθετικότητα, απλώς διαπίστωσε τη συσχέτιση (Τ. Μπέιχαμ). Άλλη μελέτη με επικεφαλής τον Τ. Μπέρμαν (Πανεπιστήμιο Μινεσότα), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Epidemiology», κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα (sciencedirect.com, emvolos.gr, 11/10/19).

Αυγά: Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών με σκοπό να μας υπενθυμίσει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων). Στην Ελλάδα η κατανάλωση αυγών ανέρχεται σε 130 αυγά/άτομο/έτος, όταν προ τριακονταετίας στην Ήπειρο και την Κρήτη ξεπερνούσε τα 400. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 280-300. Μια από τις αιτίες για τη χαμηλή κατανάλωση αυγού είναι και η χοληστεροφοβία. Έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια «αθωώνουν» το αυγό, που περιέχει τη λεγόμενη «καλή» χοληστερίνη (HDL). Στην αρχαιότητα τάιζαν με αυγά τους νιόπαντρους για να κάνουν γερούς απογόνους. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες απαγορευόταν στους αθλητές να τρώνε αυγά γιατί έτσι ανέβαιναν οι επιδόσεις τους (International Egg Commission).

Ντομάτες: Το λυκοπένιο, η αντιοξειδωτική ουσία που περιέχεται στις ντομάτες, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος και την ανδρική γονιμότητα. Ορισμένες τροφές βοηθούν το σπέρμα, όπως το λυκοπένιο, η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες έχουν επίσης συνδεθεί με οφέλη για την καρδιά και κατά του καρκίνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα συμπλήρωμα με λακτολυκοπένιο, επειδή το λυκοπένιο των τροφών απορροφάται πιο δύσκολα από το σώμα. Οι άνδρες της μελέτης θα έπρεπε να τρώνε 2 kg ντομάτες τη μέρα για να πάρουν την ισοδύναμη ποσότητα των 14 mgr λυκοπενίου καθημερινά (δρ Λιζ Ουίλιαμς, Πανεπιστήμιο Σέφιλντ, «European Journal of Nutrition», BBC, thesstoday.gr, 9/10/19).

Ένωση: Ένωσαν γηροκομείο με νηπιαγωγείο στο Σιάτλ (ΗΠΑ) και το αποτέλεσμα είναι συγκινητικό (amea-care.gr, σ.σ. μήπως αν ενώναμε αγρότες με αστούς θα είχαμε τα ίδια θεαματικά αποτελέσματα;).

Μέλισσες: Οι μέλισσες ανακηρύχτηκαν ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη από το Ινστιτούτο Παρατήρησης της Γης (Earthwatch Institute) κατά τη συνάντηση της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας στο Λονδίνο. Εντούτοις οι μέλισσες ανήκουν πια στη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση, με μείωση κατά 90% του πληθυσμού τους. Τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα, η αποψίλωση και η έλλειψη λουλουδιών είναι οι κύριοι λόγοι γι’ αυτή την εξαφάνιση. Είναι σημαντικό ον διότι το 70% της παγκόσμιας γεωργίας εξαρτάται αποκλειστικά από τις μέλισσες. Οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν μεταφέρει κάποιο είδος παθογόνου μικροοργανισμού (enallaktikidrasi.com).

Τουρισμός: Δεν ζητήθηκε να ληφθούν μέτρα εις βάρος των φορολογουμένων. Εμείς δεν ζητήσαμε να επιδοτηθούμε από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Ποτέ δεν ζητήσαμε να πάρουμε χρήματα τα οποία δεν θα πληρώνονταν από την εταιρία που πτώχευσε (Thomas Cook). Αντίθετα, ζητήσαμε μια παρέμβαση απαλλαγής της καταβολής του ΦΠΑ για τα τιμολόγια που δεν θα εισέπρατταν ποτέ οι τουριστικές επιχειρήσεις (Γ. Ρέτσος, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων [ΣΕΤΕ], ΑΠΕ-ΜΠΕ, ethnos.gr, 12/10/19, σ.σ. ίσως να άρχισαν να καταλαβαίνουν όλοι ότι πολύ «άκομψα» χρησιμοποιούν ως αφορμή για πρόσθετες απαλλαγές και φοροελαφρύνσεις οι μονίμως «αποικιοκρατικά» συμπεριφερόμενοι επιχειρηματίες του τουρισμού).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn