agrotikh-oikonomia_2811.jpg

 

Ύπαιθρος: Η ελληνική ύπαιθρος τρίτη πιο φτωχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017 με 38,9% φτωχούς. Τα πρωτεία ανήκουν στη Βουλγαρία (51,9%), δεύτερη η Ρουμανία (48,5%) και την πεντάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (37,2%) και η Λετονία (33,7%), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 24%. Ενώ η Τσεχία έχει 11,6%, η Ολλανδία και η Αυστρία 13%, η Δανία 13,1% και η Γαλλία 13,9%. Οι πέντε χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές είναι η Κροατία (54,7%), η Ελλάδα (56,8%), η Βουλγαρία (57,9%), η Ισπανία (58,8%) και η Ιταλία (58,1%). Ο δείκτης απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές έφτασε στο 67,7% (ypaithros.gr, 26/9/19).

Ατυχίες: Το γύρισμα του καιρού είχε ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας κεραυνών σε Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ από την κακοκαιρία ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια και καλλιέργειες. Στο Κιλκίς, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας, τρακτέρ χτυπήθηκε από κεραυνό και τυλίχτηκε στις φλόγες. Το τρακτέρ καταστράφηκε ολοσχερώς, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματίας, καθώς δεν επέβαινε κάποιος σε αυτό (iefimerida.gr, 25/9/19).

Έδαφος: Το έδαφος είναι βασικός γεωργικός πόρος και η υποβάθμισή του είναι ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό ζήτημα, απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια και την περιβαλλοντική ποιότητα. Υφίστανται έξι σημαντικές απειλές: η εδαφική διάβρωση, η απώλεια οργανικής ύλης, η μείωση της βιοποικιλότητας, η συμπίεση, η αύξηση της αλατότητας και η ρύπανση του εδάφους. Το ΑΠΘ λαμβάνει χρηματοδότηση από το Horizon 2020 για το έργο Sieusoil, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη βιώσιμων και ολιστικών πρακτικών διαχείρισης του εδάφους, βασισμένων σε ένα διηπειρωτικό εναρμονισμένο σύστημα πληροφοριών. Το ΑΠΘ είναι επικεφαλής 23 εταίρων, 16 στην Ε.Ε. και 7 στην Κίνα (zougla.gr, 28/9/19, σ.σ. όλοι εισπράττουν λεφτά, ζουν άνετα και λένε ότι δουλεύουν για πληροφορίες και τη διαχείρισή τους, αλλά κανένας δεν παράγει).

Ελαιόλαδο: Εκτιμήσεις για αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου σε Ιταλία, Πορτογαλία, Τυνησία, Μαρόκο, αλλά και Τουρκία. Οι φετινές αποδόσεις του τουρκικού ελαιώνα αναμένεται να είναι 200.000-250.000 τόνοι (Olive Oil Times, Μ. Αντωνίου, tharrosnews.gr, 29/9/19, σ.σ. και η ελληνική παραγωγή; ξέρει κάποιος με ακρίβεια;).

Κτηνοτροφία: Γιορτή Ορεινής Κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα Καβάλας οργανώθηκε για 21η συνεχή χρονιά από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο, τον δήμο Νέστου και την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για να τιμήσει τον άνθρωπο που ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα. Ο επισκέπτης που βρέθηκε στον Πλαταμώνα γεύτηκε αυθεντικές γεύσεις που χαρίζει η κτηνοτροφία, προμηθεύτηκε αγνά προϊόντα του τόπου και απόλαυσε την όμορφη φύση του φθινοπώρου (ert.gr, 30/9/19).

Βαμβάκι: Παλιά έλεγαν και απαιτούσαν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» αναφορικά με τις επιδοτήσεις, αλλά φέτος (2019), προσαρμόζοντας το σύνθημα που κυριαρχεί στα χωριά του κάμπου, είναι «όλα τα λεφτά στα καλά βαμβάκια». Το ζήτημα πληρωμής των ποιοτικών χαρακτηριστικών του βαμβακιού ήταν σημείο σφοδρής αντιπαράθεσης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεπαγγελματικής Βάμβακος στη Λάρισα. Συμφώνησαν στην υγρασία (13-15%), αλλά διαφώνησαν στην απόδοση (στο μήκος της ίνας), στο χρώμα, στην απόδοση πάνω από 32% κ.λπ. Ποιος όμως θα κρίνει αν το βαμβάκι που παραδίδεται είναι ποιοτικό; Μοιάζει ότι οι τιμές θα είναι μόνο 0,38 €/κιλό και η συνδεδεμένη περίπου 0,62 €. Φέτος υπάρχει τιμή ημέρας και ο παραγωγός θα παίρνει –πότε;– το 95%. Το υπόλοιπο 5% θα το πάρει τέλος της περιόδου και, εφόσον προκύψει επιπλέον ποσό από τη συμφωνηθείσα, τότε η διαφορά θα πιστώνεται για το σύνολο της παραγωγής. Στη Λάρισα δραστηριοποιούνται μόνο 3 εκκοκκιστήρια (Γ. Ρούστας, eleftheria.gr, 28/9/19).

Αγρότισσα: Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας (15 Οκτωβρίου) καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 για να δώσει στις αγρότισσες δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, όπως το δικαίωμα στην ανάπτυξη, την υγεία, την ευημερία, τη διατροφή, την ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα.

Cook: Ένας κλάδος που, όπως λέει, «τζιράρει» 47-60 δισ. € ετησίως στη χώρα μας, όταν δεν μπορεί να απορροφήσει 190 εκατ. € άπαξ (ή, κατά άλλους, 315 εκατ. €), είναι μάλλον «φούσκα» και απλώς βρήκε ευκαιρία να σπεκουλάρει εις βάρος όλων των Ελλήνων, αποσπώντας προνόμια. Σκέψεις σε σχέση με τη χρεωκοπία της Thomas Cook και την «τρυφερή» φροντίδα της Πολιτείας για τους ξενοδόχους (1/10/19).

Πανώλη: Στη συγκρότηση εθνικής ομάδας ειδικών για την αφρικανική Πανώλη των Χοίρων προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ομάδα, η οποία στελεχώνεται από πανεπιστημιακούς, ανώτατα και ανώτερα στελέχη Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ, κτηνιάτρους και επιδημιολόγους του ΥΠΑΑΤ, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενείας. Παράλληλα ορίζεται ο τρόπος λειτουργίας σε περίπτωση εμφάνισης της ζωονόσου στην ελληνική επικράτεια (ΥΠΑΑΤ, 3/10/19, σ.σ. κρίμα – είναι απαράδεκτο να μη συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τελικών χρηστών. Οι κτηνοτρόφοι θα κληθούν να εφαρμόσουν τα οποιαδήποτε «μέτρα» και μοιάζει ότι θα είναι και οι τελικοί ζημιωμένοι επιχειρηματίες. Κρίμα – πρέπει να διορθωθεί αυτή η πολιτικά απαράδεκτη αντίληψη, που προωθείται από συντεχνίες, αλλά όχι από τους πολίτες-χρήστες).

ΕΚΕ: Οι καταναλωτές δείχνουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες την κοινωνία. Το 52% των ερωτηθέντων απάντησαν πως έχουν ήδη «τιμωρήσει» κάποια εταιρία οι οποία δρούσε ανεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον ή την κοινωνία. Είναι σημαντικό λοιπόν να επικοινωνούνται οι στρατηγικές εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας (ΕΚΕ) που ακολουθούν οι εταιρίες, η υιοθέτηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών (GlobeScan Radar/BBMG, Χ. Κοτσακάς, epixeiro.gr, 1/10/19, σ.σ. η ΕΚΕ αποκαλύπτεται. Είναι εξάρτημα της ιδιωτικής οικονομικής και μάλιστα του μάρκετινγκ. Δεν είναι κοινωνική οικονομία).

Κρασί μπουκάλι: Τα 750 ml διευκόλυναν τις εμπορικές συναλλαγές του 19ου αι. μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, που ήταν οι βασικοί πελάτες του Bordeaux. Οι Μπορντολέζοι, για να αποφύγουν τις μετατροπές-σπαζοκεφαλιές, μετέφεραν τα κρασιά τους σε δρύινα βαρέλα των 225 l, τα γνωστά barriques, που αντιστοιχούν περίπου σε 50 γαλόνια. Επιπλέον, τα 225 l αντιστοιχούν σε 300 φιάλες των 750 ml. Αυτός είναι ο λόγος που τα κιβώτια των κρασιών περιέχουν 6 ή 12 φιάλες (vinegrek.com, 30/9/19).

ΕΥΑΘ: «Το πρώτο “στοίχημα” της νέας διοίκησης της ΕΥΑΘ, η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και ομαλότητας, κερδήθηκε σήμερα με την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας που καλύπτει τους εργαζόμενους για την επόμενη τριετία. Με τη σύμβαση μεταξύ άλλων προβλέπεται (Ν. 4354/2015) και η αναπλήρωση σε βάθος τετραετίας μεγάλου μέρους των περικοπών που είχαν υποστεί οι εργαζόμενοι της εταιρίας μετά το 2012» (ΕΥΑΘ, ethnos.gr, 3/10/19, σ.σ. δηλαδή αυξήσεις 35%. Αίσχος! Τι διαφέρουν από τους καπιταλιστές οι συντεχνίες των υπαλλήλων; Απλώς, αντί να τα πάρει κάποιος ιδιώτης, τα παίρνουν με συμβάσεις εργασίας οι συντεχνίες. Κανείς δεν σκέφτεται να μειώσει το κόστος του νερού. Κανείς δεν βλέπει το νερό ως δημόσιο αγαθό. Κρίμα. Μας δουλεύουν όλοι).

Διαφθορά: Έναν πραγματικό θησαυρό (13,5 τόνους χρυσού και 268 δισ. γιουάν δηλ. 37 εκατ. δολάρια σε μετρητά) βρήκαν αστυνομικοί που έκαναν έφοδο στο σπίτι του Ζανγκ Κι, ενός πρώην δημάρχου Χαϊκού και μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας που κατηγορείται για διαφθορά στην Κίνα. Επίσης έχει στην κατοχή του πολυτελείς κατοικίες (iefimerida.gr, 2/10/19, σ.σ. ώστε και τα μέλη των Κομμουνιστικών Κομμάτων μπορεί να είναι διεφθαρμένα – και τι διαφθορά! τόνοι χρυσού και δισεκατομμύρια).

Ναυάγιο: Ανακαλύφθηκε ναυάγιο 1.800 ετών στον πυθμένα της Μεσογείου γεμάτο με άριστα διατηρημένα κρασιά και ελαιόλαδο. Το μικρό φορτηγό πλοίο βυθίστηκε κοντά στη Μαγιόρκα κάποια στιγμή στον 3ο αιώνα π.Χ., καθώς έπλεε από τη Νότια Ιβηρία (Ισπανία) προς τη Ρώμη. Στο σκάφος ανακαλύφθηκαν 93 σφραγισμένοι πήλινοι αμφορείς, αποθηκευμένοι στο κύτος του πλοίου, γεμάτοι με κρασί, ελαιόλαδο και γάρο (Οργανισμός Πολιτισμού Μαγιόρκας, Ινστιτούτο Μελετών Ναυτικής Αρχαιολογίας Βαλεαρίδων, aftodioikisi.gr, 5/10/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn