agrotikos-tomeas_1111.jpg

Σεβασμός: Για να επιβιώσουμε στον πλανήτη ως είδος, θα πρέπει να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας ως μέρος του φυσικού κόσμου. Οι άνθρωποι τείνουμε γενικά να υποτιμούμε τα φυτά ως οργανισμούς, αλλά σήμερα γνωρίζουμε ότι τα φυτά ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους με εκλεπτυσμένους και περίπλοκους τρόπους, πολύ πιο πολύπλοκους από αυτούς που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει («The New York Times», E. Shechet, www.nytimes.com, 26/8/19, Π. Παπαδόπουλος, Facebook, 14/9/19).

ι με τη σφραγίδα των Ελλήνων γραφειοκρατών (2018) που μισθοδοτούνται από το ελληνικό κράτος παράγεται στην Ιαπωνία Greek yogurt. Ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία «ελληνοποίησε» τον Απρίλιο του 2018 ιαπωνικό γιαούρτι κατασκευάζοντας πλαστό πιστοποιητικό αυθεντικότητας, που έδωσε σε μεγάλη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία, η οποία παρασκευάζει γιαούρτι με την ένδειξη «The Greek yogurt». Ταυτόχρονα ο πρέσβης της Ελλάδας εξήρε την ποιότητα του ιαπωνικού γιαουρτιού σε τότε συνεντεύξεις Τύπου: «The embassy of Greece approves “The Greek yogurt” as an authentic Greek yogurt». Στη συσκευασία αναγράφεται μάλιστα η φράση «Παραδοσιακή συνταγή ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού». Ο εν λόγω πρέσβης τοποθετήθηκε στο Τόκιο το 2016 (τότε υπουργός ο κ. Κοτζιάς) («Βραδυνή της Κυριακής», zougla.gr, 21/9/19, σ.σ. σιγά σιγά θα δούμε ίσως ότι η ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα οι «εθνομηδενιστές» το 2015-2019 είναι πάρα πολύ μεγάλη. Απλώς δεν την έχουμε μάθει όλη).

Περιπέτειες υγείας: Από τη 1/9/19, μετά μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης Θεσσαλονίκης για την επιστημονική φαντασία (από την κα Ν. Ντάνου), «έπεσα» στο κρεβάτι με πόνους στο πόδι. Στις 5/9/19 διαγνώστηκα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» (εφημέρευε και υπέφερα) με αρθρίτιδα και συντηρητική αγωγή (μόνο με Depon δίχως συνταγή). Λόγω αφόρητων πόνων πήγα σε ορθοπεδικό στις 11/9, ο οποίος διέγνωσε πρόβλημα στη μέση, μου έδωσε βιταμίνες Β, μυοχαλαρωτικά και εντολή για αξονική τομογραφία. Έγινε αυθωρεί η αξονική, αλλά τα αποτελέσματα θα έβγαιναν στις 16/9 (βράδυ). Στις 12/9 επισκέφθηκα και άλλο ορθοπεδικό, ο οποίος επιφυλάχθηκε να δώσει διάγνωση (φόβος; ανασφάλεια; ανευθυνότητα; «συντεχνιασμός»;). Μια φίλη θεραπεύτρια μου έδωσε κάποια αλοιφή με νανοενεργά. Μια άλλη φίλη θεραπεύτρια μου έκανε μασάζ και υποχώρησε λίγο ο πόνος. Στις 17/9 ο πρώτος ορθοπεδικός μού έδωσε συντηρητική αγωγή με 10 φυσικοθεραπείες. Ακόμη πονάω (24/9). Δεν μπορώ να κάθομαι. Έβαλα έμπλαστρο. 24 ημέρες στο κρεβάτι και η εντύπωση που μου δημιουργήθηκε είναι ταυτόσημη με αυτήν όταν πηγαίναμε στον γιατρό στον στρατό. Μας έδινε ασπιρίνη και όλα σχεδόν περνούσαν. Αλλά ήμασταν νέοι. Τώρα απλώς προσευχόμαστε στον Θεό. Μοιάζει σαν να ζούμε από τύχη. Όμως όλοι στο σύστημα υγείας μισθοδοτούνται και μάλιστα αναπτύσσονται οικονομικά με αισθητή διαφοροποίηση από τον μέσο Έλληνα.

Δώρο ζωής: Δώρο ζωής για οχτώ συνανθρώπους μας χάρισε με τον θάνατό του 30χρονος δότης οργάνων αμερικανικής υπηκοότητας που ήρθε στη χώρα μας για διακοπές. Η καρδιά του δότη χτυπά ξανά σε έναν 29χρονο άνδρα. Οι πνεύμονες μεταμοσχεύτηκαν σε λήπτη του εξωτερικού. Δύο γυναίκες 54 και 45 ετών πήραν τους 2 νεφρούς, και το ήπαρ μεταμοσχεύτηκε σε άνδρα 62 ετών. Οι κερατοειδείς και το δέρμα μεταμοσχεύτηκαν επίσης. Ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι η δωρεά οργάνων δεν έχει σύνορα. Πάντα η ανθρώπινη αλληλεγγύη και η αγάπη στον συνάνθρωπο ξεπερνούν τα σύνορα και τις οποιεσδήποτε άλλες θρησκευτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις (καθηγητής Α. Καραμπίνης, EOM, 6/9/19).

 Εκπαιδευτικοί: Κάθε χρόνο φαίνεται ότι απολύονται (Ιούλιο) και να προσλαμβάνονται (Σεπτέμβριο) 20.000 περίπου εκπαιδευτικοί στη σύγχρονη Ελλάδα. Μήπως πρέπει να μειωθούν οι εκπαιδευτικοί αφού μειώνονται τα Ελληνόπουλα (παιδιά που κατοικούν και συμβάλλουν στην ελληνική κοινωνία); Μήπως να δοθεί η δυνατότητα επιλογής εκπαίδευσης (στο σπίτι π.χ. για τις πολύ απομακρυσμένες οικογένειες); Μήπως να καθιερωθεί voucher για κάθε Ελληνόπουλο ασχέτως πού θα εκπαιδευτεί (δημόσιο, ιδιωτικό ή κοινοτικό σχολείο, σπίτι, με διαδικασίες και πιστοποίηση ικανοτήτων κ.λπ.);

Ασφάλεια εργασίας: Όταν γίνεται μια εργασία στον αστικό χώρο, οι κανονισμοί ασφαλείας προβλέπουν, πέρα από τον εργαζόμενο, και έναν ακόμα για να τον βοηθά και να του συμπαραστέκεται σε περίπτωση ανάγκης. Προβλέπουν ειδικά ρούχα για κάθε εργασία. Προβλέπουν προϊστάμενο που επιβλέπει τις εργασίες. Προβλέπουν πιθανόν οδηγό που πηγαίνει τους εργαζόμενους στον χώρο εργασίας κ.λπ. Με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στο ναδίρ και δυσανάλογες με την πραγματική αξία των παραγόμενων, που διατηρούνται (συμπιέζονται) τεχνητά μικρές, ο αγρότης δεν διαθέτει τη στοιχειώδη άνεση για δεύτερο συνεργάτη κατά τις αγροτικές εργασίες. Κι έτσι, αν συμβεί ατύχημα, που τον τελευταίο καιρό συμβαίνει όλο και συχνότερα, ο αγρότης καταλήγει (Δ. Μιχαηλίδης, στη μνήμη του Γιάννη Πέτρου, Μαρκόπουλο Μεσογαίας).

Αγροτικό ατύχημα: Ακρωτηριάστηκε στο πόδι αγρότης από την Ευκαρπία Μαυροθάλασσας Σερρών καθώς φούσκωνε ρόδα από τη δισκοσβάρνα, η οποία ξαφνικά έσκασε. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών (diktyotv.gr, 18/9/19).

ΣΔΙΤ!: Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου κόστισε 620 εκατ. ευρώ και δόθηκε ως ΣΔΙΤ για 50 χρόνια στον εργολάβο. Τα πρώτα 15 χρόνια είχε 82 εκατ. διελεύσεις και ο εργολάβος εισέπραξε 1,1 δισ. ευρώ. Τι δεν καταλαβαίνεις;

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Μια από τις υψηλότερες εξαρτήσεις (6η ανάμεσα σε 35 χώρες) από τον τουρισμό παγκοσμίως εμφανίζει, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (OECD), η ελληνική οικονομία. Ο τουρισμός δίνει το 6,3% του ΑΕΠ και το 9,96% της απασχόλησης στην Ελλάδα, με τον αντίστοιχο μέσο όρο στο 4,2% και το 6,9% αντίστοιχα. Έτσι, σε κάθε πιθανή δυσμενή συγκυρία το σύνολο της οικονομίας αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με άλλες χώρες. Συνολικά (άμεσα και έμμεσα) ο τουρισμός το 2018 συνεισέφερε περίπου το 25,7% (47,4 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ. Στην αιχμή του απασχόλησε 411.000 εργαζόμενους, δηλαδή 16,7% της απασχόλησης (Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων [ΙΝΣΕΤΕ]). Ο τουρισμός είναι κατεξοχήν εξωστρεφής δραστηριότητα, με το 90% των τουριστικών εσόδων να προέρχεται από το εξωτερικό. Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο το 2018 ήταν 33.458 ευρώ (5 αστέρων), 24.000 ευρώ (4 αστέρων), 11.306 ευρώ (3 αστέρων) και 6.185 ευρώ (2 αστέρων) (Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων [ΙΤΕΠ]). Ο τουριστικός κλάδος παράγει το 97,1% του ΑΕΠ του Ν. Αιγαίου, το 71,2% στα Ιόνια Νησιά και το 47,2% στην Κρήτη. Αυτή η πραγματικότητα σε συνδυασμό με την εποχικότητα του τουρισμού συνθέτουν και την εν δυνάμει απειλή γι’ αυτές τις τοπικές οικονομίες, αλλά και τις κοινωνίες, που μπορούν να πληγούν καίρια. Καταγράφονται 9.873 ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα με 426.000 δωμάτια το 2018 (Η. Μπέλλος, OECD Tourism Trends & Policies 2018, σ.σ. η πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό είναι και πολύ μεγάλος κίνδυνος για την οικονομία και τις κοινωνίες. Τελικά, μόνο ο αγροτικός τομέας προσφέρει επαρκή ασφάλεια στην οικονομία και στις τοπικές κοινωνίες, αλλά περιέργως σχεδόν όλοι τον «πετροβολούν»).

Σταφύλια: Jabuticaba (σταφυλόδεντρο): Ανήκει στην οικογένεια των μυρτοειδών και απαντάται σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Οι καρποί αναπτύσσονται απευθείας στον κορμό. Τα φρούτα του γίνονται μαρμελάδα, ζελέ, κρασί, χυμός ή τρώγονται ωμά (Ζωή στη Φύση, Facebook, 21/9/19).

Δέντρα: Τηλεμαραθώνιος στις 22/9/19 για 2,71 εκατ. ευρώ για την δενδροφύτευση 1 δισ. δέντρων στη Δανία με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα το πρώτο δέντρο θα φυτέψει η πρωθυπουργός της χώρας Μ. Φρεντέρικσεν. Η δενδροφύτευση είναι σημαντική για τη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα. Όσοι δίνουν χρήματα θα γίνονται αυτόματα μέλη της πρωτοβουλίας «Δάση του Λαού». Ο χώρος είναι 5.998 στρέμματα, ενώ στο μέλλον αναζητούνται και άλλα κομμάτια γης για φύτεμα («Guardian», protagon.gr, 19/9/19, σ.σ. δεν είναι μόνο τα δάση των βόρειων χωρών που κατακρατούν διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και τα οπωροφόρα δέντρα των νότιων. Μήπως να γινόταν τηλεμαραθώνιος και για τους δενδροκαλλιεργητές αγρότες της Ελλάδας;).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn