×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

lezanta_2910.jpg

Αμαζόνιος: Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια, που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου, είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος. «Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζονίου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace (σ.σ. όλοι ωφελούμενοι, όλοι συνυπεύθυνοι, όλοι πρέπει να πληρώσουμε στη Βραζιλία για τον Αμαζόνιο!).

Εργασιακά: Συνελήφθη 38χρονος Έλληνας κτηνοτρόφος στα Κάτω Κλεινά Φλώρινας για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού. Ο 27χρονος αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα από μη νομοθετημένο σημείο, ενώ σε βάρος του εκκρεμούσε το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας (agrotypos.gr, 26/8/19).

Χωρίς σκουπίδια: O σχεδιαστής Γ. Μπόσνας έχει φτιάξει μια συσκευασία αβγών που αποτελείται από καθαρισμένο χαρτοπολτό, αλεύρι, άμυλο και βιολογικούς σπόρους. Το καλύτερο όμως είναι ότι μετά τη χρήση των αβγών η συσκευασία, αντί να πεταχτεί ή να ανακυκλωθεί, μπορεί να φυτευτεί στο έδαφος και να βλαστήσει δίνοντας φακές! Οι φακές που φυτρώνουν αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους. Έτσι, συνδύασε τους σπόρους και το χαρτί στη συσκευασία του biopack. Μόλις το biopack φυτευτεί, χρειάζονται 30 ημέρες για να βλαστήσει, με οφέλη από την αειφόρο συσκευασία ταχύτερα από κάθε άλλη ανακύκλωση (protothema.gr, Μ. Σενετάκη, olivemagazine.gr, 22/8/19).

Μαφία λαϊκών: Περισσότερες από 224 καταθέσεις και 4 χρόνια έρευνας χρειάστηκαν για να συγκροτηθεί µία από τις ογκωδέστερες δικογραφίες στη σύγχρονη ιστορία της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιχείρηση είχε την κωδική ονοµασία «Τζον Τράµπουλ» και χάρη σε αυτήν έσπασε η οµερτά που είχε επιβληθεί τα τελευταία τουλάχιστον 13 χρόνια από τη λεγόµενη µαφία των λαϊκών αγορών. Παρά τη µεγάλη επιχείρηση της Αστυνοµίας, η τροµοκρατία, ο φόβος, οι απειλές και οι εκβιασµοί απλώνονται ακόµη σαν µαύρη σκιά πάνω από τις λαϊκές αγορές της Αττικής. Νέα περίπτωση είναι η επίθεση που δέχθηκαν επόπτες στις 19/9/19 στη Ζ’ Λαϊκή Αγορά Αττικής (Ε. Ρέβη, «Έθνος», 1/9/19 – τέρατα και σημεία είναι καταγεγραμμένα στη δικογραφία που συντάσσεται από το 2014 και ακόμη δεν προχωρά. Όταν ο αρχηγός της «μαφίας» αποµακρύνθηκε από τη θέση του [διευθυντής στην Περιφέρεια], τοποθετήθηκε ένας αδιάφθορος, ο οποίος παραιτήθηκε σχεδόν αµέσως διότι πιέστηκε και τη θέση πήρε άλλος διευθυντής, που πιο πριν είχε συλληφθεί γιατί εµπλεκόταν στη µαφία των πλαστών διπλωµάτων οδήγησης. Μόνη πιθανή λύση οι αγορές αγροτών [farmers markets]).

Κρέας: «Για κάθε κιλό ελληνικού κρέατος που διακινείται στην πατρίδα μας ο παραγωγός επιβαρύνεται με κάποια λεπτά του ευρώ. Όπως γνωρίζουμε, ένα προϊόν φεύγει από τον παραγωγό σε μια τιμή χ και φτάνει στον καταναλωτή 3χ έως 8χ. Λογικό λοιπόν να επαναφέρει ο υπουργός κάτι που είχε καταργηθεί με υπουργική απόφαση. Πρέπει να προστατευτεί ο Έλληνας παραγωγός. Ενημερωτικά, για κάθε κιλό εισαγόμενου κρέατος δεν πληρώνει κανένας δεκάρα» (Κ. Μαντζουράνης, Facebook, 21/8/19).

Ξινόγαλα: Το ξινόγαλα είναι προϊόν από φρέσκο αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα στο οποίο προστίθεται καλλιέργεια μικροβίων οξυγαλακτικής ζύμωσης. Είναι πλούσιο πρωτεΐνης, ασβεστίου, φωσφόρου, ριβοφλαβίνης, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β12 και Α και μαγνησίου. Επίσης είναι πηγή προβιοτικών και έχει φανεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση μερικών δερματικών παθήσεων (vimapress.gr, 26/8/19).

Δυστύχημα: Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 78χρονος αγρότης στα Κανάλια Μαγνησίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του. O 78χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο χωράφι του, όπου είχε πάει να μαζέψει αμύγδαλα μόνος. Την προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Ρήγα Φεραίου (e-thessalia.gr, 1/9/19).

Λαθραία: «Μην αγοράζετε τα λαθραία ελληνικά τσιγάρα. Μπορεί να βλάψετε έναν συνταξιούχο» είναι ο τίτλος άρθρου του Bloomberg που αναφέρεται στην απώλεια εσόδων ύψους 700 εκατ. ευρώ για το ελληνικό κράτος μόνο το 2018, όσα ζητήθηκαν να περικοπούν από τους συνταξιούχους (Bloomberg, vimapress.gr, 30/8/19).

Ταυτότητα: Υπάρχουν οι υποδομές στο ΕΚΠΑ για να πραγματοποιείται ενδελεχής μοριακός χαρακτηρισμός των τροφίμων εθνικής προτεραιότητας με προηγμένες τεχνικές αιχμής ανάλυσης και έτσι να αποδίδεται μια ψηφιακή ταυτότητα σε κάθε αγροτικό προϊόν και να συνδέεται με την ποικιλία, την προέλευση, τις παραγωγικές διαδικασίες και το περιεχόμενο των βιοδραστικών (π.χ. αντιοξειδωτικά) και ωφέλιμων ενώσεων που περιέχουν ώστε να προωθούνται προϊόντα με ισχυρισμό υγείας και ως αυθεντικά. Η τεκμηρίωση της αυθεντικότητας και η ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο του μετασχηματισμού της αγροτικής οικονομίας (ΥΠΑΑΤ, 3/9/19).

Υποστήριξη: Ένα κινητό χημείο για τους κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς ετοιμάζει ο συνεταιρισμός ΕΑΣ Κεφαλληνίας-Ιθάκης στο πλαίσιο του έργου «Mobilab». Μέχρι τώρα ήταν υποχρεωμένοι να αποστέλλουν τα δείγματα εκτός του νησιού κάθε εβδομάδα, με όποια ταλαιπωρία και όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται. Το Μοbilab θα περνά από τους στάβλους τους και θα παίρνει δείγμα για αναλύσεις. Στην Κεφαλονιά υπάρχουν 1.150 αιγοπροβατοτρόφοι και 17 τυροκομικές επιχειρήσεις. Οι τιμές κυμαίνονται από 1 έως 1,20 ευρώ/κιλό. «Αυτό οφείλεται απόλυτα στον ανταγωνισμό μεταξύ των ντόπιων τυροκόμων που έχει αναπτυχθεί στο νησί» (Α. Καλαφάτης, agrotypos.gr, 3/9/19).

Έδαφος: Ο Food & Agriculture Organization (FAO) αναφέρει ότι οι αγρότες προσφέρουν σε όλο τον πλανήτη και σε όλους τους ανθρώπους υγιές έδαφος, το οποίο είναι 1. η βάση για υγιή παραγωγή τροφίμων, 2. η φιλοξενία του 25% της βιοποικιλότητας του πλανήτη, 3. ο παράγοντας για να αντισταθούμε στην κλιματική αλλαγή, 4. σημαντικό για τη διατροφική αυτάρκεια και 5. η αποθήκη και το φιλτράρισμα του πόσιμου νερού (FAO, σ.σ. αυτό ακριβώς προσφέρουν οι αγρότες δωρεάν στον πλανήτη και σε όλους και γι’ αυτό πρέπει να αποζημιώνονται και, ακόμα καλύτερα, να πληρώνονται. Δεν παίρνουν τίποτα για τις τιμές των προϊόντων τους).

Κάνναβη: Τοίχος φτιαγμένος από βιομηχανική κάνναβη και ασβέστη, ανανεώσιμος και βιώσιμος. Βρίσκεται 4 ώρες υπό 650℃ στη μία πλευρά και στην άλλη υπό 2℃ χωρίς να αναφλέγεται! Έχει 100 χρόνια ζωής και δυνατότητα κομποστοποίησης (Κ. Τσίγκανος, Sporimedia, Facebook, 6/8/19, σ.σ. μια περίεργη «μόδα» για την κάνναβη και τα προϊόντα της έχει κυριεύσει πολλούς στην Ελλάδα. Μοιάζει να είναι μια καινούργια τάση, που πάντα καταλήγει εις βάρος των αγροτών. Θυμόμαστε τις τρούφες (μανιτάρια), τα ρόδια, τα σαλιγκάρια, ακόμα και την προβατοτροφία κάποια χρόνια. Όλα εις βάρος των αγροτών).

Κολοκύθα: Στη Νέα Μηχανιώνα η μεγαλύτερη κολοκύθα της Ελλάδας με βάρος 658 κιλά (1.024 OTT). Ο Π. Λυρίτσας έχει αναπτύξει έναν ειδικό σπόρο κολοκύθας από την ποικιλία Atlantic giant. Η καλλιέργεια διήρκεσε πέντε μήνες. Στους δύο μήνες από τη βλάστηση του φυτού έγινε η επικονίαση του άνθους κολοκύθας και στη συνέχεια το έκλεισε για να μη διασταυρωθεί με ξένη γύρη. Η ανάπτυξη ολοκληρώθηκε σε 87 ημέρες, ενώ την περίοδο αυτή το φυτό χρειάζεται 700 λίτρα νερό την ημέρα (life-events.gr, 1/9/19).

Ζωή στην πόλη: Στην επικαιροποιημένη λίστα για το 2019 και την καλύτερη πόλη να ζεις με βάση το βιοτικό επίπεδο, τη σταθερότητα, τις υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τις βασικές υποδομές βρίσκουμε: 1. Βιέννη, 2. Μελβούρνη, 3. Σίδνεϊ, 4. Οσάκα, 5. Κάλγκαρι, 6. Βανκούβερ, 7. Τορόντο, 8. Τόκιο, 9. Κοπεγχάγη, 10. Αδελαΐδα, 11. Ζυρίχη, 12. Φρανκφούρτη, 14. Γενεύη, 21. Βερολίνο, 23. Λουξεμβούργο, 38. Χονγκ Κονγκ, 41. Σικάγο, 48. Λονδίνο, 58. Νέα Υόρκη, 89. Αθήνα, 222. Καράκας, 223. Αλγέρι, 224. Ντουλάλα, 225. Χαράρε, 226. Πορτ Μόρεσμπι, 227. Καράτσι, 228. Τρίπολη, 229. Ντάκα, 230. Λάγος και, τέλος, 231. Δαμασκός (Economist Intelligence Unit [ΕΙU], naftemporiki.gr, 4/9/19, σ.σ. αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη ζωή στην ύπαιθρο).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn