agrotes14.10.jpg

Xylella fastidiosa: Είκοσι εκατ. ελαιόδεντρα στην Πούλια της Ιταλίας έχει καταστρέψει ως σήμερα το βακτήριο Xylella fastidiosa. Οι αγρότες πωλούν μηχανήματα των ελαιοτριβείων σε Μαρόκο και Τυνησία. Εμφανίστηκε στην Πούλια το 2013 και πιστεύεται ότι έφτασε με διακοσμητικά φυτά που εισήχθησαν από την Κόστα Ρίκα. Δεν υπάρχει φάρμακο. Οι ζημιές ξεπέρασαν σε ύψος το 1  δισ. ευρώ (protagon.gr, 5/8/19, σ.σ. τι θα γίνει αν η Xylella φτάσει στην Ελλάδα και δημιουργήσει ζημιές 1 δισ. ευρώ στους αγρότες; Θα πληρώσουν οι εισαγωγείς διακοσμητικών φυτών; Θα πληρώσουν οι εισαγωγείς ελαιόδεντρων από την Ιταλία; Θα πληρώσουν οι ελεγκτές των συνόρων; Θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ – προϋπολογισμός 150 εκατ. ευρώ ετησίως; Θα πληρώσουν οι αστοί; Ή απλώς θα αφεθούν οι αγρότες στην τύχη τους, που όμως δεν την προκάλεσαν; Και τότε, ποιος ο ρόλος του κράτους;)

Χρόνος: «Μέτρησα τα χρόνια μου και συνειδητοποίησα ότι μου υπολείπεται λιγότερος χρόνος ζωής απ’ ό,τι έχω ζήσει έως τώρα. Αισθάνομαι όπως αυτό το παιδάκι που κέρδισε μια σακούλα καραμέλες: τις πρώτες τις καταβρόχθισε με λαιμαργία αλλά, όταν παρατήρησε ότι του απέμεναν λίγες, άρχισε να τις γεύεται με βαθιά απόλαυση.

»Δεν έχω πια χρόνο για ατέρμονες συγκεντρώσεις όπου συζητούνται καταστατικά, νόρμες, διαδικασίες και εσωτερικοί κανονισμοί, γνωρίζοντας ότι δεν θα καταλήξει κανείς πουθενά. Δεν έχω πια χρόνο για να ανέχομαι παράλογους ανθρώπους που παρά τη χρονολογική ηλικία τους δεν έχουν μεγαλώσει. Δεν έχω πια χρόνο για να λογομαχώ με μετριότητες. Δεν θέλω να βρίσκομαι σε συγκεντρώσεις όπου παρελαύνουν παραφουσκωμένοι εγωισμοί. Δεν ανέχομαι τους καιροσκόπους. Με ενοχλεί η ζήλια και όσοι προσπαθούν να υποτιμήσουν τους ικανότερους για να οικειοποιηθούν τη θέση, το ταλέντο και τα επιτεύγματά τους. Μισώ να είμαι μάρτυρας των ελαττωμάτων που γεννά η μάχη για ένα μεγαλοπρεπές αξίωμα.

»Οι άνθρωποι δεν συζητούν πια για το περιεχόμενο, μετά βίας για την επικεφαλίδα. Ο χρόνος μου είναι λίγος για να συζητώ για τους τίτλους, τις επικεφαλίδες. Θέλω την ουσία, η ψυχή μου βιάζεται. Μου μένουν λίγες καραμέλες στη σακούλα.

»Θέλω να ζήσω δίπλα σε πρόσωπα με ανθρώπινη υπόσταση. Που μπορούν να γελούν με τα λάθη τους. Που δεν επαίρονται για τον θρίαμβό τους. Που δεν θεωρούν τον εαυτό τους εκλεκτό πριν από την ώρα τους. Που δεν αποφεύγουν τις ευθύνες τους. Που υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Που το μόνο που επιθυμούν είναι να βαδίζουν μαζί με την αλήθεια και την ειλικρίνεια. Το ουσιώδες είναι αυτό που αξίζει τον κόπο στη ζωή. Θέλω να περιτριγυρίζομαι από πρόσωπα που ξέρουν να αγγίζουν την καρδιά των ανθρώπων. Ανθρώπους τους οποίους τα σκληρά χτυπήματα της ζωής τους δίδαξαν πώς μεγαλώνει κανείς με απαλά αγγίγματα στην ψυχή.

»Ναι, βιάζομαι, αλλά μόνο για να ζήσω με την ένταση που μόνο η ωριμότητα μπορεί να σου χαρίσει. Σκοπεύω να μην πάει χαμένη καμιά από τις καραμέλες που μου απομένουν. Είμαι σίγουρος ότι ορισμένες θα είναι πιο νόστιμες απ’ όσες έχω ήδη φάει. Σκοπός μου είναι να φτάσω ως το τέλος ικανοποιημένος και σε ειρήνη με τη συνείδησή μου και τους αγαπημένους μου. Εύχομαι και ο δικός σου σκοπός να είναι ο ίδιος γιατί με κάποιο τρόπο θα φτάσεις κι εσύ εδώ» (Mario de Andrade, Βραζιλιάνος ποιητής, συγγραφέας, μουσικολόγος).

Δέντρα: «Αν σε ενοχλεί η ζέστη, φύτεψε ένα δέντρο. Αν η βροχή σε ενοχλεί, φύτεψε ένα δέντρο. Αν σου αρέσουν τα φρούτα, φύτεψε ένα δέντρο. Αν σου αρέσουν τα πουλιά, φύτεψε ένα δέντρο. Κι αν σου αρέσει η ζωή, φύτεψε πολλά δέντρα» (Άλκης Καλιατζίδης, Facebook, 8/5/19).

Νερό: Το νερό στερεύει ολοένα και περισσότερο και στην Ευρώπη. Επτά χώρες της Ε.Ε. υποφέρουν ήδη από λειψυδρία, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Οι επιπτώσεις της λειψυδρίας θα γίνουν αισθητές στα δάση, στις αγροτικές καλλιέργειες, στις βιομηχανικές μονάδες και σε πολλούς άλλους τομείς. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να συμβάλει στην όξυνση του προβλήματος. Αν δεν αλλάξει η πολιτική διαχείρισης του νερού, τότε «η λειψυδρία θα εξαπλωθεί σε περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα, ενώ θα το επιδεινώσει αισθητά σε μέρη όπου το νερό είναι ήδη ανεπαρκές» (Water Resources Institute, Παγκόσμια Τράπεζα, iefimerida.gr, Βήμα Press, 7/8/19).

Μέλισσες: «Το Aethina tumida είναι ένα σκαθάρι ενδημικό στις υποσαχάριες περιοχές που αναπαράγεται μέσα στις κυψέλες, προκαλώντας σημαντικές βλάβες στις μέλισσες. Το Aethina έγινε γνωστό το 2014 όταν εισέβαλε στην Ιταλία. Το γεγονός πήρε μεγάλη δημοσιότητα και ώθησε τις χώρες να θεσπίσουν νομοθεσία και μέτρα πρόληψης για πιθανή είσοδο του σκαθαριού σε αυτές. Ενώ οι περισσότερες χώρες έχουν επικεντρωθεί στον έλεγχο των εισαγωγών ζωντανών μελισσών και βασιλισσών, τα προϊόντα κυψέλης, όπως το κερί, έχουν μέχρι στιγμής μάλλον παραμεληθεί» (Alessandro Colombo, Facebook, 6/8/19).

Αγρότης 1: «Ο αγρότης είναι ο μόνος πολίτης στην οικονομία μας που αγοράζει όλα σε τιμές λιανικής, πουλά τα πάντα στη χονδρική και πληρώνει τις μεταφορές και στις δύο κατευθύνσεις» (Τζον Φ. Κένεντι).

Αγρότης 2: «Λόγω της σύνδεσής του (επαφής) με τη γη οι αγρότες προστατεύουν και φροντίζουν το περιβάλλον περισσότερο από καθέναν. Είναι από τους καλύτερους περιβαλλοντολόγους» (Ike Skelton, σ.σ. και διότι ζουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε αυτό το περιβάλλον).

Έντομα: Στο Κέιπ Τάουν (Νότια Αφρική) έχει ανοίξει το pop-up εστιατόριο «The insect experience» με γεύματα βασισμένα σε έντομα για να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Πιάτα όπως κροκέτες από προνύμφες μαύρης μύγας, πατάτες τηγανητές από αλεύρι με σκουλήκι μοπάνι και μπισκότα από σκουλήκι. «Είναι μια σούπερ τροφή», λέει ο σεφ M. Barnard. Το εστιατόριο δεν είναι μοναδικό του είδους. Το Μεξικό είναι διάσημο για τις ακρίδες χαπουλίνες. Στην Ελβετία, στη Βέρνη, υπάρχει εστιατόριο με έντομα. Υπάρχουν περισσότερα από 1.900 γνωστά βρώσιμα έντομα, που καταναλώνονται από 2 δισ. ανθρώπους (FAO) (ewn, ecozen.gr, 16/8/19).

Αγροτικό δυστύχημα: Θύμα της κακοκαιρίας έπεσε 59χρονος κτηνοτρόφος από το Σέσκλο, ο οποίος χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ βρισκόταν στη στάνη του για να σώσει τα ζωντανά του στις 15/8/19. Ο 59χρονος εντοπίστηκε στις 10:50 το βράδυ από συγγενικό πρόσωπο (e-thessalia.gr, 17/8/19).

Μισθοί: Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις ρουφούν το 61% των φόρων και το 53% του συνόλου των εσόδων στην Ελλάδα. Οι δαπάνες μισθοδοσίας στο Δημόσιο ανέρχονται σε 13,527 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 1,002 δισ. ευρώ). Ψίχουλα μένουν για την Παιδεία ή τη βελτίωση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών (economistas.gr, iefimerida.gr, 23/11/18, σ.σ. και βέβαια τίποτα για την ανάπτυξη το 2019).

Συνεταιρισμοί: Στην Ινδία υπάρχει υπουργείο Συνεργατισμού. Στη Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών ανήκει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Τραπεζών με 32 state banks, οι οποίες εκπροσωπούν τις 370 συνεταιριστικές τράπεζες περιοχών και οι οποίες συντονίζουν 99.000 τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες σε όλη την Ινδία, διαχειριζόμενες το 6% των συνολικών δανείων στην Ινδία. Η National Federation of State Cooperative Banks of India έκανε το ετήσιο συνέδριό της στην Αθήνα στις 21-24/8/19 με τη βοήθεια του Δικτύου ΚΑΠΑ (www.diktio-kapa.dos.gr).

Διακοπές: «Το βρίσκω εκπληκτικό που οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν τις διακοπές τους με μεγαλύτερη φροντίδα από αυτήν που σχεδιάζουν τη ζωή τους. Ίσως επειδή η απόδραση είναι ευκολότερη από την αλλαγή» (Jim Rohn, Αμερικανός επιχειρηματίας και συγγραφέας αυτοβοήθειας, 1930-2009).

 We Do Local: Το We Do Local είναι ένα brand φιλοξενίας που ακολουθεί τις παγκόσμιες τάσεις (τοπικότητας, αυθεντικότητας, νέων εμπειριών και γαστρονομίας). Απευθύνεται σε τουριστικές επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τις κατευθύνσεις και προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες τάσεις. Δημιουργήθηκε από 15 παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης και 2 της Χαλκιδικής σε συνεργασία με τους φορείς πιστοποίησης Cosmocert, TUV Austria Hellas, TUV Hellas, Letrina S.A. και Local Food Experts SCE. Έως σήμερα διαθέτει 39 πιστοποιημένα μέλη, 29 ξενοδοχειακές μονάδες και 10 πλοία (wedolocal.gr, 30/7/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn