×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

agrotopaida_0810.jpg

Μαθητεία: Ως μαθητεία ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής, ενώ ο μαθητευόμενος συνδέεται με σύμβαση μαθητείας με τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση στον χώρο εργασίας σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένη ειδικότητα (σ.σ. είναι η μόνη μορφή εκπαίδευσης που δεν καταστρέφει τα αγροτόπαιδα και μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν σωστοί αγρότες).

Μεταφορές: Δύο αγγλικές εταιρίες, η SellMyLivestock και η Haulage Exchange, συνεργάστηκαν για να προσφέρουν στους Άγγλους κτηνοτρόφους άμεση επικοινωνία μεταξύ παραγωγών και 36.000 εταιριών μεταφοράς ζωικού κεφαλαίου χωρίς καθυστερήσεις και µε τη χαμηλότερη δυνατή τιμολογιακή προσφορά, εξοικονομώντας παράλληλα δρομολόγια, καύσιμα και ρύπους με 50.000 φορτηγά μεταφοράς ζώων, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα όπως είναι οι «άδειες» επιστροφές από ένα ταξίδι (Β. Σοφός, agronews.gr, 27/7/19).

Αγροτικό δυστύχημα: Νεκρός κτηνοτρόφος που πήγαινε να παραδώσει γάλα έπεσε σε γκρεμό. Το δυστύχημα έγινε στην περιοχή των Άσπρων Σπιτιών του δήμου Aρχαίας Ολυμπίας. O 61χρονος κτηνοτρόφος έφυγε από τις Αμυγδαλιές για να παραδώσει το γάλα του σε σταθμό συγκέντρωσης στα Άσπρα Σπίτια, στον δρόμο προς Βασιλάκι, νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ο οδηγός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και εξετράπη δεξιά στην πλαγιά. Το αυτοκίνητο σταμάτησε σε βάθος 20 μέτρων μέσα σε πυκνή βλάστηση. Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα τον εντόπισαν στη χαράδρα νεκρό (ilialive.gr, 30/7/19).

Κλίμα… οικονομικό: Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε έντονα ανοδικά τον Ιούλιο του 2019, στις 105,3 μονάδες από τις 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, η υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ. Σημειώθηκε βελτίωση των προσδοκιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς ανεξαιρέτως (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές). Ταυτόχρονα η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξίας στους πολίτες για τη βελτίωση των οικονομικών του νοικοκυριού τους, αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσεις, σε ηπιότερο βαθμό (kerdos.gr, 1/8/19, σ.σ. εκτός από τον αγροτικό κόσμο, για μένα).

Τεχνολογία: Το VirtualVet είναι μια ψηφιακή πύλη για αγρότες για την καταγραφή ασθενειών και θεραπειών που χορηγούν στα κοπάδια τους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Διευκολύνει την τήρηση των κανονισμών της Ε.Ε. περί ποιότητας των τροφίμων και οπτικοποιεί τα δεδομένα. Επίσης παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες να δουν ανώνυμα δεδομένα από ολόκληρη την περιοχή. Η υπηρεσία είναι δωρεάν για τους αγρότες και με τη ρητή άδειά τους η πρόσβαση στα δεδομένα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων πωλείται σε βιομηχανίες γεωργικών προϊόντων και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την υγεία των ζώων (ypaithros.gr, 4/8/19).

Ενέργεια: Δεκάδες οργανώσεις στη Γερμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την ενεργειακή ασωτία, που μαστίζει την Ευρώπη, και τη μείωση των ενεργειακών αναγκών μας μέσα από έξυπνες και καινοτόμες αλλαγές στη χρήση της ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας από απώλειες και την υιοθέτηση προγραμμάτων ευρείας χρήσης της αβαθούς γεωθερμίας, την παραγωγή ενέργειας από τον ήλιο, την παραγωγή ενέργειας από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς επιβάρυνση για το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο (19-24/6/19, Οικολογική Συμμαχία, Γ. Σχίζας, http://oikologein.blogspot.com, 1/7/19).

Παραεμπόριο: Την πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος πάταξης παραεμπορίου επανέφερε ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση πάταξη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει διαστάσεις μάστιγας στην αγορά, καθώς σε ετήσια βάση προκαλεί απώλεια φορολογικών εσόδων 6-8 δισ. ευρώ, ενώ ο διαφεύγων τζίρος φτάνει τα 25 δισ. ευρώ (vimapress.gr, 30/7/19, σ.σ. το παραεμπόριο μπαίνει μπροστά για περισσότερο και κεντρικό κράτος; Το παραεμπόριο δεν αφορά μόνο απομιμήσεις).

Θύματα κλιματικής αλλαγής: Διακόσιοι τάρανδοι βρέθηκαν νεκροί από την πείνα στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, 1.200 χλμ. από τον Βόρειο Πόλο, στην Αρκτική, που εξηγείται από την κλιματική αλλαγή στην περιοχή. Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να βρέχει πολύ περισσότερο. Η βροχή πέφτει στο χιόνι και σχηματίζει ένα στρώμα πάγου στην τούντρα, με αποτέλεσμα να καθίστανται δυσχερείς οι συνθήκες βοσκής των ζώων (Πολικό Ινστιτούτο Νορβηγίας, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ, real.gr, 29/7/19).

Αιγοπροβατοτροφία: Η ποιμνιακή στατική και μετακινούμενη είναι οι μορφές εκμετάλλευσης της αιγοπροβατοτοφίας που πρέπει να αναπτυχθούν και να στηριχθούν με μέτρα της μελλοντικής προγραμματικής περιόδου της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ, CAP), γιατί είναι οι καλύτερα προσαρμοσμένες στις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, είναι οι μορφές εκμετάλλευσης της αιγοπροβατοτροφίας στις οποίες στηρίζεται η παραγωγή προϊόντων ποιότητας, ΠΟΠ και βιολογικών, ενώ στηρίζουν οικονομικά τους κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, συντελούν στην περιβαλλοντική ισορροπία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και έχουν άμεση σχέση με την παράδοση και τον πολιτισμό μας (pellanews.gr, 30/7/19).

Κατσαρίδες: Το γάλα κατσαρίδας (!) είναι πάρα πολύ καλό για την υγεία και μάλιστα είναι 4 φορές πιο θρεπτικό από το αγελαδινό γάλα! Είναι μια υπερτροφή! Αυτό που κάνει αυτό το γάλα τόσο ωφέλιμο είναι μια κρυσταλλική πρωτεΐνη του, που περιέχει 3 φορές μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας σε σχέση με το βουβαλίσιο γάλα. Το γάλα κατσαρίδας ίσως είναι μια λύση σε πιθανή έλλειψη τροφίμων. Προέρχεται από τις κατσαρίδες Diploptera punctate, που δεν κάνουν αβγά αλλά μικρά κατσαριδάκια. Οι Diploptera punctate παράγουν γάλα με πρωτεϊνικούς κρυστάλλους για να ταΐσουν τα μικρά τους. Αλλά επειδή το «άρμεγμα» των κατσαρίδων δεν είναι και τόσο εύκολο, οι επιστήμονες αναζητούν τον τρόπο να εντοπίσουν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή γάλακτος με κρυσταλλικές πρωτεΐνες. «Οι κρύσταλλοι είναι σαν μια πλήρης τροφή, έχουν πρωτεΐνες, λίπη και σάκχαρα. Έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα» (Sanchari Banerjee, εκπρόσωπος ομάδας Ινδών επιστημόνων, koyzoylo.gr, diaforetiko.gr).

Δάση: Η υπερθέρμανση του πλανήτη απειλεί άμεσα τα δάση της Ευρώπης. Στα Βόσγια Όρη στη Β.Α. Γαλλία το δάσος υποφέρει και τα έλατα έχουν γίνει... κόκκινα. Περίπου το 10% αυτών είναι ήδη νεκρά, έχοντας εξαντληθεί από τις ξηρασίες και τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα. Στην Ελβετία έλατα και οξιές κοκκινίζουν επίσης, με αποτέλεσμα οι αρχές να έχουν κηρύξει το Καντόνι Γιούρα σε κατάσταση «δασικής καταστροφής» (Ιούλιος 2019). Και στη Γερμανία οι δασολόγοι προειδοποιούν ότι τα παράκτια δάση βρίσκονται στα πρόθυρα οικολογικής κατάρρευσης (agronews.gr).

Σαντορίνη: «Βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του τρύγου του 2019 με απίστευτα μικρές ποσότητες σταφυλιών. Εργάζομαι για το κρασί της Σαντορίνης από το 1994 (εταιρία Μπουτάρη). Τέτοιες απερίγραπτα μικρές αποδόσεις πρώτη φορά συναντώ» (Κ. Χρυσού, efidrinkswine.com, atlatnea.news, 15/8/19).

Ελλάδα: Το 2017 χάσαμε σε δυστυχήματα 36.000 συνανθρώπους μας! Γεννήθηκαν 89.000. Πέθαναν 125.000 και κάναμε 350.000 εκτρώσεις. Χωρίς μέλλον…

Σεξ: Το σεξ επιδρά θετικά στην ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία, ενώ μειώνει τον χρόνιο πόνο. Η έλλειψη σεξ σχετίζεται με την παρουσία άγχους και τις ιώσεις. Μία με δύο φορές σεξ την εβδομάδα ενισχύουν σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν ο άνδρας δεν κάνει σεξ, η τεστοστερόνη χάνει την ισορροπία της. Το σεξ έχει τις ίδιες επιδράσεις στον οργανισμό μας με αυτές της άσκησης (Πανεπιστήμιο Wilkes, ΗΠΑ, «American Journal of Cardiology», newsbeast.gr, 4/8/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn