kausonas_0210.jpg

Νόσος Λεγεωνάριων: Το ξενοδοχείο Sheraton Atlanta θα μείνει κλειστό μέχρι τις 11/8/19, αφού τρεις ακόμα επισκέπτες υπέστησαν τη νόσο των Λεγεωνάριων. Εννέα άνθρωποι παρουσίασαν συμπτώματα της ασθένειας (Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Τζόρτζια, Ατλάντα). Οι εγκαταστάσεις ύδρευσης ή η ομίχλη και τα σταγονίδια νερού είναι οι κύριες αιτίες εξάπλωσης της νόσου (money-tourism.gr, 24/7/19).

Ωκεανός: Ο Ωκεανός είναι η αρχαιότερη θαλάσσια θεότητα της ελληνικής μυθιστορίας. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ορφικά ποιήματα μαζί με την Τηθύν. Η λέξη προέρχεται από το «ωκέα» (γρήγορη) και το «ναυς» (καράβι) για να τον διαπλεύσεις (Κ. Μπουχέλος, Facebook, 28/7/19).

Γύρος: «Τώρα αρχίζει η μεγαλύτερη μάχη» –και για ένα τρίμηνο…–, είπε ο ΣΕΒΕΚ, διότι έχει κατατεθεί ο φάκελος για την αναγνώριση του γύρου ΕΠΙΠ (meatnews.gr, 27/7/19, σ.σ. σύμφωνα με την ΕΔΟΚ, ο γύρος ως έννοια με ό,τι αυτή περιλαμβάνει, δηλαδή: α. την πρώτη ύλη (ελληνικό χοιρινό κρέας), β. τον ελληνικό παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του κρέατος και γ. τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματός του – προέρχεται από την Ελλάδα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το χοιρινό κρέας. Εάν υιοθετηθεί η περιγραφή του ΣΕΒΕΚ για τον γύρο, θα δίδεται η δυνατότητα σε κάθε μεταποιητική επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος εντός της Ε.E. να παράγει παρασκεύασμα κρέατος ή προϊόν με βάση το κρέας (θερμικής επεξεργασίας) και να του αποδώσει τον χαρακτηρισμό «γύρος, έχει παρασκευαστεί με την παράδοση της Ελλάδας» χωρίς να αποδίδεται κανένα όφελος σε Έλληνες παραγωγούς κρέατος ή Έλληνες μεταποιητές (meatnews.gr, 3/6/19).

Κάνναβη: Περισσότερα από 1.490 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης ύψους έως και 2,5 μέτρων με χασίς «αρίστης ποιότητας» εντοπίστηκαν στην Καρίτσα Λάρισας. Συνελήφθησαν δύο άνδρες 47 και 48 ετών, που αποψίλωσαν περίπου δύο στρέμματα μέσα στο δάσος και δημιούργησαν εντυπωσιακές υποδομές και άρδευση με αυτοσχέδια γεώτρηση. Οι δύο άνδρες είναι κάτοικοι χωριών του δήμου Αγιάς (onlarissa.gr, cretablog.gr, 26/7/19, σ.σ. απ’ ό,τι βλέπετε, η είδηση είναι είδηση κυρίως σε Θεσσαλία, Κρήτη, Πελοπόννησο. Το 1993 σε επίσκεψή μου στο Άμστερνταμ εντόπισα ότι το άριστο χασίς ήταν από τη Μελίβοια της Αγιάς Λάρισας).

Ψείρες: Οι άνθρωποι παλιά έβαζαν κλαδιά από ακονιζά (Ditrichia viscose) στα κοτέτσια για να φύγουν οι ψείρες. Με ανθισμένα κλαδιά ακονιζάς εξαφανίζονται και οι ψύλλοι από τους στάβλους, ενώ λένε ότι η ακονιζά κρατά φίδια και σαμιαμίθια μακριά. Στο πάρκο Florestal de Monsanto της Λισαβώνας τα πουλιά χρησιμοποιούν φύλλα ακονιζάς στις φωλιές τους για να προφυλαχθούν από τις ψείρες. Στις αποθήκες παλιά η ακονιζά ήταν απαραίτητη, ενώ έβαζαν κάτω από τα στρώματα στεφάνια από ακονιζά για να μην πιάνουν ψύλλους. Η ακονιζά χάρις στο κοστικό οξύ (costic acid) απαλλάσσει από το απειλητικό για το μελίσσι ακάρι Βαρρόα χωρίς βλαβερές επιπτώσεις στις μέλισσες. Και μάλλον απωθεί τον δάκο (voltarakia.gr, σ.σ. αλλά αυτά των «ταπεινών» αγροτών δεν τα θεωρούν άξια προσοχής οι «επιστήμονες» και οι αποστειρωμένοι αστοί).

Φωτιές: Η κατάσταση στη Σιβηρία είναι εκτός ελέγχου. Συνολικά 232 φωτιές έχουν ξεσπάσει σε μια έκταση 30 εκατ. στρεμμάτων σε Ιρκούτσκ και Κρασνογιάρσκ, μαυρίζοντας τα πάντα και στέλνοντας ένα δυνατό SOS σε όσους ενδιαφέρονται ακόμη για τον πλανήτη μας. Η κατάσταση επιδεινώνεται από τους ξηρούς ανέμους, μια αφύσικη θερμοκρασία για την περιοχή που φθάνει τους 30 βαθμούς Κελσίου, τις «ξηρές καταιγίδες» (ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο καταιγίδας χωρίς βροχή) και τα λιγοστά χιόνια του χειμώνα (presspublica.gr, 29/7/19).

Θηλασμός: Με το φετινό σύνθημα της WBW (World Breastfeeding Week, Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού) «Ενδυναμώνουμε τους γονείς, διευκολύνουμε τον θηλασμό» για την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού 1-7 Αυγούστου 2019 αγκαλιάζουμε όλους τους γονείς του σύγχρονου κόσμου. Η υποστήριξη των γονιών και η ενδυνάμωσή τους είναι ζωτικής σημασίας για τον μητρικό θηλασμό και προϋπόθεση για την επιτυχία του. Γιατί η μητέρα θηλάζει μόνο κάτω από τη συναισθηματική και θεσμική διευκόλυνση και στήριξη όλης της οικογένειας, της εργασίας, της Πολιτείας και των θεσμών.

Χωρίς χημικά: Τα επτά καλύτερα φυτά για έλεγχο των παρασίτων στο σπίτι και στον κήπο είναι: βασιλικός (για την απώθηση κουνουπιών και μυγών), λεβάντα (απωθεί κουνούπια, ψύλλους και μύγες), σιτρονέλα (είναι φυσικό απωθητικό για έντομα), δεντρολίβανο (απωθεί τα κουνούπια), χρυσάνθεμα (απωθούν αράχνες, ψείρες, κατσαρίδες και ψύλλους), πετούνια (φυσικό παρασιτοκτόνο), κατιφές (απωθεί κουνούπια και μελίγκρα) (enallaktikidrasi.com).

Καύσωνας: Ο καύσωνας αυτός είναι ανάλογος του 2003 και πιο δυνατός από του 2010. Η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια. Σε αυτή την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 2.000 χρόνων ο υδράργυρος έφτασε τους 42,6 βαθμούς Κελσίου στο Λίνγκεν (Κάτω Σαξονία, Γερμανία) και τους 42 βαθ. στο Παρίσι. Δεν υπάρχουν εποχικά μοντέλα πρόβλεψης αξιόπιστα. Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές για 5-6 μέρες. Το κλίμα της Ελλάδας θα μοιάζει με αυτό της Λιβύης. Θα πρέπει να ξεχάσουμε το μεσογειακό κλίμα. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα. Στο 95% το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων (ακαδημαϊκός Χ. Ζερεφός, ΑΠΕ-ΜΠΕ, www.zougla.gr, 28/7/19, σ.σ. αν είναι ακριβές το άρθρο, ποιος ανόητος μιλά για αναλογιστικές μελέτες στον ΕΛΓΑ; Και γιατί το κόστος ασφάλισης πρέπει να το επωμιστεί μόνο η αγροτιά; Πρέπει να συμμετάσχουν στην αποζημίωση και αυτοί που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή οι αστοί με τις καύσεις και τον τρόπο ζωής τους;).

Κοινωνικότητα: Τα γονίδια (κληρονομικότητα) έχουν σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά, την ευγένεια και την κοινωνική υπευθυνότητα των ανθρώπων. Όμως και η ανατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Σε έρευνα στον Καναδά σε 322 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων φάνηκε ότι τα γονίδια ευθύνονται για το 42% της κοινωνικά υπεύθυνης συμπεριφοράς (τήρηση υποσχέσεων, διεκπεραίωση υποχρεώσεων και συμμετοχή σε ψηφοφορία). Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά και η εγκληματικότητα έχουν σχέση με τα γονίδια που κληρονομεί ο κάθε άνθρωπος. Το οικογενειακό περιβάλλον φάνηκε να είναι υπεύθυνο για το 23% της καλοσύνης και είχε σχέση με τους τρόπους των γονιών, τις εργασίες τους και τις πολιτισμικές επιδράσεις («Genetic and environmental contributions to pro-social attitudes», Royal Society Biological Sciences, medlook.net, 17/7/219).

Εποικιστικός ιμπεριαλισμός: Στο γαλλικό νησί Ολερόν (Ατλαντικός) ένα ζευγάρι συνταξιούχων αξίωσε από τα δικαστήρια την εκτόπιση κόκορα, με το σκεπτικό μιας «μη φυσιολογικής γειτονικής ενόχλησης». Οι ιδιοκτήτες του κόκορα όμως συγκέντρωσαν 120.000 υπογραφές (!), φτάνοντας μάλιστα να μιλήσουν για τους ήχους της υπαίθρου ως εθνική κληρονομιά. Οι εποικίζοντες την ύπαιθρο δείχνουν απροσάρμοστοι με την εγχώρια κατάσταση και αδυνατούν να αποδεχθούν τις εγχώριες συνήθειες. Υπάρχει ένας «τουριστικός ιμπεριαλισμός» των κατόχων εξοχικού, ο οποίος διευκολύνεται συχνά από τη στάση κάποιων γηγενών. Παλιότερα η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα ζώα ήταν σωστή. Τώρα πλέον χρειάζονται εκστρατείες για να μπορούν να συμπεριφέρονται τα ζώα ως ζώα, να μην τηρούν τις ώρες κοινής ησυχίας και να μην αποδέχονται τις αστυνομικές διατάξεις (Γ. Σχίζας, «Η Αυγή», 13/7/19).

Μέλι: Περισσότερα από το 75% των μελιών που πωλούνται στα μεγάλα καταστήματα δεν περιέχουν πλήρες μέλι, επειδή έχουν υποστεί τη διεργασία ultrafiltration, που αφαιρεί τη γύρη. Αυτή η ακριβή διαδικασία, που δεν δίνει κανένα πρόσθετο πλεονέκτημα στο μέλι, φαίνεται ότι γίνεται για να μην μπορεί να προσδιοριστεί η προέλευση του μελιού και να νοθεύεται με φτηνό μέλι χωρίς ιδιαίτερα οφέλη (realfarmacy.com, mybeeline.co, Food Safety News, healthyfoodhouse.com, 1/4/19).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn