agro.jpg

Σταφύλι 9.800 ευρώ: Σε δημοπρασία στην πόλη Καναζάβα της Ιαπωνίας ένα τσαμπί με 24 ρώγες σταφυλιού ποικιλίας Ruby Roman πουλήθηκε 1,2 εκατ. γεν (9.800 ευρώ)! Τα σταφύλια Ruby Roman έχουν μεγάλες ρώγες με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χαμηλή οξύτητα, ενώ είναι πολύ ζουμερά. Είναι ένα σπάνιο φρούτο, μια και κάθε χρόνο βγαίνουν στην αγορά λίγα σταφύλια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Ξεκίνησαν να δημοπρατούνται το 2008, με την τιμή τους τότε να είναι περί τα 100.000 γεν ή 640 ευρώ το τσαμπί, ενώ το 2016 ένα τσαμπί πωλήθηκε 1,1 εκατ. γεν ή 9.000 ευρώ (olivemagazine.gr, 19/7/19).

Σαντορίνη: «Στις 6/8/19 έφτασαν στη Σαντορίνη κρουαζιερόπλοια χωρητικότητας 18.372 επιβατών. Το νησί δεν αντέχει τόσους ανθρώπους. Θα φταίνε οι κάτοικοι που θα διαμαρτυρηθούν; Θα φταίνε οι τουρίστες που δεν θα ξανάρθουν; Δεν γίνεται να ονομάζουμε τουριστικό προϊόν την ταλαιπωρία επισκεπτών και κατοίκων. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας άναρχης και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης» (Χ. Θεοχάρης, υπουργός Τουρισμού, atlantea.news, 21/7/19).

Μονογαμία μυγών: Έρευνες με μύγες έδειξαν ότι, όταν ένα αρσενικό μένει μονογαμικό, τότε, έπειτα από μερικές γενιές, οι απόγονοί του γίνονται πιο χαζοί. Το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να εξαχθεί έχει να κάνει με την εξελικτική επίδραση που άσκησε ο πολυγαμικός ανταγωνισμός για εύρεση συντρόφου στην ανάπτυξη της νοημοσύνης στο ζωικό βασίλειο. Οι πολυγαμικές μύγες (με το περισσότερο μυαλό) πεθαίνουν πιο νωρίς (15% πιο σύντομα). Επίσης η έρευνα έδειξε ότι η πολυγαμική νοημοσύνη κάνει τα αρσενικά να μη χάνουν τον χρόνο τους φλερτάροντας θηλυκά που δεν έχουν όρεξη για περιπέτειες. Το πείραμα μπορεί να μας μάθει πολλά για τι συμβαίνει στη φύση και γιατί έχουμε τους εγκεφάλους που έχουμε (onespecialprice.gr, 13/7/19, σ.σ. δεν το διασταύρωσα, αλλά μου άρεσε).

Οικονομικά ανοικονόμητα: Έλλειμμα ύψους 3,388 δισ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο 2019 το αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση (2018: έλλειμμα 1,878 δισ. ευρώ). Τα έσοδα ήταν 20,890 δισ. ευρώ (2018: 21,910 δισ. ευρώ) και τα έξοδα 25,773 δισ. ευρώ (2018: 24,368 δισ. ευρώ). Το α’ εξάμηνο 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 382 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,573 δισ. ευρώ (presspublica.gr, 17/7/19, σ.σ. τώρα [Σεπτ. 2019] τα προσωρινά αποτελέσματα λένε ότι έχουμε περίσσευμα!).

Φίλοι: Οι άνθρωποι που έχουν καλούς φίλους ζουν περισσότερο, γελούν περισσότερο και στενοχωριούνται λιγότερο. Βέβαια οι φιλίες, όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, απαιτούν χρόνο, ενέργεια και δέσμευση. Αν βρεθείς σε ένα πάρτι, βρες το κουράγιο να πλησιάσεις κάποιον που θα ήθελες να γνωρίσεις καλύτερα και συστήσου μόνος σου. Κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει μια βαθιά ανάγκη για στοργή και οι περισσότεροι θα είναι ευτυχείς που πήρες αυτή την πρωτοβουλία. Αντί να το δεις σαν απόρριψη, δες το σαν απώλεια του άλλου και προχώρησε ευγενικά στο επόμενο άτομο που ίσως θελήσει να επωφεληθεί από όλα όσα έχεις να του προσφέρεις (enallaktikidrasi.com).

Πανώλη: Νέα εστία αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στη Βουλγαρία (η ένατη, 12/7/19) σε οικόσιτους χοίρους (backyard) στο χωριό Zidarovo Σωζόπολης (Sozopol, Burgas) κατόπιν ειδοποίησης από ιδιώτη κτηνίατρο. Στο συγκεκριμένο χωριό εκτρέφονται 105 χοίροι σε 29 οικόσιτες εκτροφές. Παρακαλείται η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος να ενημερώσει για κάποιο ύποπτο σύμπτωμα σε ζωντανό αγριόχοιρο ή σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρού (meatnews.gr, 16/7/19, σ.σ. και τα οικόσιτα ζώα πρέπει να ελέγχονται κτηνιατρικά, διότι αποτελούν γέφυρες μετάδοσης νόσων στα παραγωγικά).

Φυτικό γάλα: Μια καταχρηστική ονομασία για φυτικό ρόφημα, καθόσον το γάλα είναι συνήθως ζωικής προέλευσης. Θα βρούμε ροφήματα από φουντούκι, αμύγδαλο, καρύδι, επίσης από σόγια, ρύζι, βρόμη, αλλά και από καρύδα. Συχνά συνδυάζονται με κακάο για τους λάτρεις της σοκολατένιας γεύσης. Το σίγουρο είναι πως η γεύση τους είναι ιδιαίτερη και αρκετά διαφορετική από του γάλακτος. Έχουν χαμηλές θερμίδες, πολύ μικρή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ περιέχουν τα ωφέλιμα πολυακόρεστα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Προτιμώνται από χορτοφάγους και για νηστείες, αλλά και από ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη (mednutrition.gr, 15/7/19).

Στάβλος: Θέατρο 400 θέσεων βρίσκεται μέσα σε στάβλο του 17ου αιώνα και μπορεί να φιλοξενεί ακόμα και μικρές όπερες στο ιστορικό χωριουδάκι Nevill Holt, Leicestershire, Αγγλία. Εκεί κάθε χρόνο γίνεται υπαίθριο φεστιβάλ με πολιτιστικές, ανθοκομικές και γαστρονομικές δράσεις (elculture.gr, 25/7/19).

ΕΛΓΑ: Οι δημιουργοί κάποιου προβλήματος πρέπει να πληρώνουν. Μόνο που οι αστοί, οι οποίοι δημιουργούν το μέγιστο στην κλιματική αλλαγή, δεν πληρώνουν τίποτα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αδυνατεί να αποζημιώσει τους αγρότες. Οι αναλογιστικές μελέτες βάζουν –κακώς!– τους αγρότες να πληρώνουν μόνοι τους τις αποζημιώσεις.

Υγεία: Η υγεία δεν προέρχεται πάντα από την ιατρική. Τις περισσότερες φορές προέρχεται από την ηρεμία του μυαλού, την ειρήνη στην καρδιά, την ευτυχία της ψυχής, το γέλιο και την αγάπη.

Λουλούδια: Οι διάδρομοι λουλουδιών ή, αλλιώς, flower strips είναι ο βιολογικός έλεγχος των παράσιτων και μπορούν να ενισχύσουν τους φυσικούς ανταγωνιστές αυτών, οι οποίοι βοηθούν στη μείωση των επιδρομών των παράσιτων και συνεπώς των ζημιών στις καλλιέργειες, όπως επίσης και στην αποφυγή της χρήσης τοξικών ουσιών. Ήταν παλιά συνηθισμένη πρακτική να καλλιεργούν λουλούδια στην περίμετρο των εκτάσεων καλλιέργειας επειδή έτσι ενθαρρύνεται η βιοποικιλότητα. Σήμερα οι αγρότες πειραματίζονται με σειρές λουλουδιών μέσα στις καλλιέργειές τους, δημιουργώντας οδούς για τα έντομα ώστε να ταξιδεύουν, και στα χωράφια κι έτσι να μειώνουν τα παράσιτα (enallaktikidrasi.com).

Χώμα: Στο χώμα υπάρχουν μικρόβια με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, παρόμοιες με του Prozac. Tο βακτήριο Mycobacterium vaccae φαίνεται πως ασκεί επίδραση στους νευρώνες με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν φαρμακευτικά σκευάσματα όπως το Prozac. Το βακτήριο αυτό βρίσκεται στο έδαφος και έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, η οποία μας κάνει να αισθανόμαστε χαλαροί και πιο ευτυχισμένοι. Η έλλειψη σεροτονίνης έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη, το άγχος, την ιδεοψυχαναγκαστική και τη διπολική διαταραχή. Μπορεί κάποιος να επωφεληθεί από τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητές του απλώς παίζοντας στο χώμα ή κάνοντας εργασίες κηπουρικής που μας φέρνουν σε επαφή με το χώμα. Το Mycobacterium vaccae ερευνάται για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, την αντιμετώπιση της Νόσου του Κρον και την ανάσχεση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Όσοι ασχολούνται με τον κήπο, τον αγρό και τα χωράφια τους εισπνέουν αυτά τα βακτήρια, έρχονται σε επαφή με αυτά όταν δουλεύουν το χώμα τους, με αποτέλεσμα αυτά να εισχωρούν στο κυκλοφορικό τους σύστημα από πληγές ή από άλλες οδούς. Οι επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών βακτηρίων του εδάφους διαρκούν έως και 3 εβδομάδες (share24.gr, proionta-tis-fisis.com, 22/7/19).

ΕΦΕΤ: Στην 13η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΦΕΤ (26/7/19) εξεδόθησαν 19 αποφάσεις για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 112.025 ευρώ που αφορούν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιόλαδου, επεξεργασίας κρέατος, παραγωγής και εμπορίας πτηνοτροφικών προϊόντων, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κ.ά. (www.efet.gr, 26/7/19, σ.σ. αστειότητες το αποτέλεσμα σε σχέση με την απασχόληση ελεγκτικών μηχανισμών και την επίπτωση στις επιχειρήσεις. Μοιάζει να συμφέρει όλους τους επιχειρηματίες [!] να παρανομούν και, αν τους πιάσουν, ίσως τους επιβληθεί κάποιο γελοίο πρόστιμο και ίσως το πληρώσουν κάποτε).

Αγροτική ανάπτυξη: Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 στις 19:00 στο πρώην αμαξοστάσιο του ΟΣΥ (γωνία Πειραιώς και Ερμού, απέναντι από το Γκάζι), στο πλαίσιο του Education Festival 2019 του Skywalker.gr, οι εκδόσεις Στέντορας παρουσιάζουν το βιβλίο «Σκέψεις για την αγροτική ανάπτυξη» του γράφοντος, το οποίο θα δοθεί δωρεάν σε όσους έρθουν.

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn