agrotikh_oikonomia_1908.jpg

 

Ελπιδοφόρα: Η δημιουργία μιας κλιματικά ουδέτερης, πράσινης και κοινωνικά δίκαιης Ευρώπης αποτελεί μια από τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε., που θα κληθεί να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη πενταετία. Η ατζέντα υιοθετήθηκε στις 20/6/2019 κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εκτός από την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει τους τομείς της προστασίας των πολιτών και των ελευθεριών, της ανάπτυξης μιας ισχυρής και υγιούς οικονομικής βάσης και της προώθησης των ευρωπαϊκών ενδιαφερόντων και αξιών στην παγκόσμια αρένα (ecozen.gr, 21/6/2019).

Εκλογές: Στις εκλογές στις 7/7/2019 η/το λεγόμενη/ο Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά μοιάζει να ξεθωριάζουν και οι μόνιμες ελίτ-ηγέτιδες, αριστερές και δεξιές, να αμφισβητούνται. Η καθημερινότητα και ο μέσος πολίτης αναζητούν έκφραση και συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η παραγωγή πρέπει να μπει αυθεντικά στην Ελληνική Βουλή. Ειδικότερα, οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου πρέπει να εκφράζονται σωστά και απευθείας και να διαμορφώνουν το νομοθετικό πλέγμα σύμφωνα με τη σημερινή κοινωνική δυναμική. Μέσα από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής και τις πολυποίκιλες δραστηριότητές του γνωρίσαμε τη γραμματέα του κα Μαγδαληνή (Μάγδα) Κοντογιάννη. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και κρίσιμα για την επιβίωση των αγροτών, την παραγωγή, τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την αυτάρκεια. Και ίσως μοιάζει να μην αποτελούν προτεραιότητα για τους αστούς, που νομίζουν ότι μπορούν να προμηθεύονται τρόφιμα από… την Αφρική (Δ.Μ., 25/6/2019).

Λουλούδια: Τα λουλούδια στο σπίτι μειώνουν τα επίπεδα πόνου και στρες. Μαζί με τη γλυκιά μυρωδιά και την όμορφη όψη, έχουν ευεργετικές ιδιότητες και θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Οι ασθενείς σε μετεγχειρητική παρακολούθηση και φροντίδα που βρέθηκαν σε δωμάτια με λουλούδια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακό ρυθμό, χαμηλότερα ποσοστά πόνου, άγχους και κόπωσης. Είχαν επίσης θετικά συναισθήματα και μεγαλύτερη ικανοποίηση για τα δωμάτιά τους απ’ ό,τι οι ασθενείς σε δωμάτια χωρίς φυτά. Τα λουλούδια πρέπει να είναι συμπληρωματική ιατρική για την ίαση ασθενών (Αμερικανική Εταιρεία Φυτοκομίας, ASHS, «Complementary therapies in medicine»). Με βάση άλλη έρευνα συνάγεται το συμπέρασμα ότι μπουκέτα λουλουδιών μπορεί επίσης να μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο άγχος. Σε φοιτήτριες που σπουδάζουν τοποθέτησαν βάζο με τριαντάφυλλα στους κοιτώνες τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι νεαρές γυναίκες αισθάνθηκαν πιο χαλαρά και λιγότερο άγχος απ’ ό,τι πριν («Harper’s Bazaar», ΑΠΕ-ΜΠΕ, emvolos.gr, 4/6/2019).

 

Κρέας: Το κόκκινο κρέας περιέχει 30 γραμμ. βιολογικής πρωτεΐνης ανά 100 γραμμ. κρέατος, βιταμίνες και μέταλλα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β12 (ενέργεια, ψυχολογία), που βρίσκεται μόνο σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (2,5 γραμμ. Β12 σε 100 γραμμ. μοσχαρίσιου κρέατος, που αντιστοιχεί στο 79% τις συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης). Το κόκκινο κρέας είναι σημαντική πηγή σιδήρου (αιμοσφαιρίνη και μυοσφαιρίνη, αίμα και μυϊκό σύστημα), ψευδαργύρου (ανοσοποιητικό σύστημα), καλίου (φυσιολογική αρτηριακή πίεση), φωσφόρου (οστά και ενέργεια) και σεληνίου (αντιοξειδωτικό). Επίσης έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα μετάλλων από τα φυτικά προϊόντα. «Το κρέας έχει γνωστά οφέλη για την υγεία» (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας).

«Ιθάκη»: Το ποίημα «Ιθάκη» του Καβάφη σε κόμικς: https://antikleidi.com/2014/02/06/ithaka-comic/?fbclid=IwAR2CJe6CyxqkhqPgm_bz74vVltkIkUyXwLu_aDwHvEoW9Lk7W-ERWz4RkZ0.

Κρασί: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –γερμανοκρατούμενη– συνεχίζει να θεωρεί κρασιά τα παράγωγα ζάχαρης. Ο επίτροπος Γεωργίας Φ. Χόγκαν απέστειλε γραπτή απάντηση υπεραμυνόμενος της χρήσης ζάχαρης στην παραγωγή κρασιού (σ.σ. 15 εκατ. σάκοι ζάχαρης χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στα οινοποιεία της Βόρειας Γαλλίας, της Γερμανίας κ.ά., Χοσέ Σαλαφράνκα, ευρωβουλευτής, ΚΕΟΣΟΕ, neapaseges.gr, 21/6/2019, σ.σ. είναι τρελό, σε μια Ένωση [Ε.Ε.] με κράτη που παράγουν με τον κατάλληλο ήλιο και κλίμα εξαιρετικής ποιότητας κρασί να επιτρέπεται η παραγωγή κρασιού με ζάχαρη εις βάρος των παραγωγών, απλώς διότι κάποιοι τεχνοκράτες ή εκπρόσωποι μέσω ονοματολογίας επιτρέπουν την παραγωγή κρασιού με ζάχαρη, μόνη λύση η γνήσια, η αυθεντική, εκπροσώπηση των αγροτών-παραγωγών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων).

Καταιγίδες: Στην έντονη θέρμανση της επιφάνειας της Γης αποδίδεται το φαινόμενο των καταιγίδων με χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, που είναι σύνηθες φαινόμενο. «Η θέρμανση αφενός μεν ωθεί τον θερμό αέρα της επιφάνειας προς μεγαλύτερα ύψη της ατμόσφαιρας και αφετέρου ενισχύει σημαντικά την εξάτμιση του νερού, με αποτέλεσμα ο ανερχόμενος θερμός αέρας να συμπαρασύρει μεγάλες ποσότητες υδρατμών. Στις αρχές του καλοκαιριού η θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης είναι αυξημένη, όμως η ανώτερη ατμόσφαιρα δεν έχει ακόμη προλάβει να θερμανθεί ανάλογα. Έτσι, η θερμοκρασία των υδρατμών σε μεγαλύτερα ύψη μειώνεται απότομα, που στη μετεωρολογία λέγεται “ατμοσφαιρική αστάθεια”. Στην αστάθεια η ανερχόμενη μάζα αέρα επιταχύνεται πολύ, με επακόλουθο να βρίσκεται ταχύτατα σε ψυχρότερο περιβάλλον και οι υδρατμοί να υγροποιούνται και να πέφτουν στο έδαφος με μεγάλη ένταση, δηλαδή να εκδηλώνεται μπουρίνι» (Α. Αργυρίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida.gr, vimapress.gr, 22/6/2019).

Υγεία: «Αν κάποιος επιθυμεί καλή υγεία, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του είναι αν νιώθει έτοιμος να απαλλαγεί από τις αιτίες της ασθένειάς του. Μόνο τότε είναι δυνατόν να βοηθηθεί» (Ιπποκράτης).

Ζωικό κεφάλαιο: Μειώθηκε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας το 2018 (σε σχέση με το 2017). Ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 2,5%, δηλαδή είναι τώρα 541.845 ζώα (555.672), και οι εκμεταλλεύσεις κατά 8,8%, δηλαδή είναι 13.844 (15.183). Τα βοοειδή ανά εκμετάλλευση αυξήθηκαν κατά 6,9% και είναι 39,1 (36,6).

Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 1,9%, δηλαδή είναι τώρα 8.429.654 ζώα (8.592.619), και οι εκμεταλλεύσεις κατά 2,8%, δηλαδή είναι τώρα 84.651 (87.109). Τα πρόβατα ανά εκμετάλλευση αυξήθηκαν κατά 1% και είναι τώρα 99,6 (98,6).

Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 3,8%, δηλαδή είναι τώρα 3.624.719 ζώα (3.767.839), και οι εκμεταλλεύσεις κατά 3,9%, δηλαδή είναι τώρα 64.898 (67.551). Οι αίγες ανά εκμετάλλευση αυξήθηκαν κατά 0,1% και είναι τώρα 55,9 (55,8).

Ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 3,0%, δηλαδή είναι τώρα 721.390 ζώα (743.588), και οι εκμεταλλεύσεις κατά 7,4%, δηλαδή είναι τώρα 16.473 (17.789). Οι χοίροι ανά εκμετάλλευση αυξήθηκαν κατά 4,8% και είναι τώρα 43,8 (41,8) (ΕΛ.ΣΤΑΤ., e-ea.gr, 20/6/2019).

Πάλι δυστύχημα: Αγροτικό δυστύχημα με θύμα ένα δεκάχρονο αγόρι σημειώθηκε στο Σκούταρι Σερρών. Το παιδάκι καθόταν στο φτερό του τρακτέρ που οδηγούσε ένας 52χρονος, όταν έπεσε από το όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Σερρών όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του (presspublica.gr, 23/6/2019, σ.σ. πόσα ακόμα θύματα για να ασχοληθεί κάποιος…).

«Παγίδα» CO2: Η παγκοσμίως πρώτη «παγίδα» διοξειδίου του άνθρακα για να δεσμεύει 900 τόνους από αυτό κατασκευάστηκε με κόστος 4 εκατ. δολαρίων. Η ίδια ποσότητα μπορεί να δεσμευτεί με τη φύτευση 7.500 δένδρων (Unbiased America).

Βοσκότοπος: «Το αποφασιστικό κριτήριο για τον προσδιορισμό του μόνιμου βοσκότοπου δεν είναι το είδος της βλάστησης που καλύπτει τη γεωργική έκταση, αλλά η πραγματική χρήση της εν λόγω έκτασης για γεωργική δραστηριότητα, η οποία είναι χαρακτηριστική για τους μόνιμους βοσκότοπους. Κατά συνέπεια, η παρουσία ξυλωδών φυτών ή θάμνων δεν μπορεί από μόνη της να αποκλείσει τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως μόνιμου βοσκότοπου, εφόσον δεν επηρεάζεται κατ’ αυτό τον τρόπο η αποτελεσματική χρήση της επιφάνειας για σκοπούς γεωργικής δραστηριότητας» (σκέψη 54 της απόφασης, Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόθεση 0-341/17 Ρ/15-5-2019, εξισωτική 2013 και 2014, ΥΠΑΑΤ, 26/6/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn