44445.jpg

Εγγόνια: Οι παππούδες που φροντίζουν συχνά τα εγγόνια τους ζουν περισσότερο. Το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 37% συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που δεν περνούσαν πολύ χρόνο μαζί τους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των παππούδων και στον χρόνο που περνούν με τα παιδιά των παιδιών τους (mama365.gr, 8/6/2019).

Ροδάκινα: Σαπίζουν στα ψυγεία τα ροδάκινα στον Τύρναβο λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Για 6η συνεχή χρονιά, μετά την επιβολή του εμπάργκο της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται πάνω από το 60% και η παραγωγή τους πολλές φορές να μένει αδιάθετη. Αποκορύφωμα αποτελεί η φετινή χρονιά. Ενώ βρισκόμαστε στην αρχή της συγκομιδής, ήδη τεράστιες ποσότητες ροδάκινων βρίσκονται αδιάθετες στα ψυγεία και αρκετές ποσότητες παραμένουν και σαπίζουν πάνω στα δέντρα (Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αργυροπουλίου-Λυγαριάς, Δαμασίου, texnologosgeoponos.gr, 9/6/2019).

Σιβηρία: Ό,τι γλιτώσει από τις φωτιές θα είναι καλλιεργήσιμο και παραγωγικό. Μεγάλα τμήματα της ασιατικής Ρωσίας (Σιβηρία) μπορεί να γίνουν περισσότερο φιλόξενα και κατοικήσιμα έως το τέλος του αιώνα μας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η περιοχή, 13 εκατ. τ. χλμ. από τα Ουράλια ως τον Ειρηνικό Ωκεανό, αποτελεί το 77% της ξηράς της Ρωσίας. «Οι προηγούμενες ανθρώπινες μεταναστεύσεις σχετίζονταν με την κλιματική αλλαγή». Προς το τέλος του 21ου αιώνα οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία θα έχουν αυξηθεί κατά 3,4-9,1 β. Κελσίου τον χειμώνα και κατά 1,9-5,7 β. Κελσίου το καλοκαίρι, ενώ οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 60-140 χιλιοστά. Έως τη δεκαετία του 2080 η Σιβηρία από μόνιμη παγοκάλυψη 65% θα έχει 40%. Η εγκατάσταση και η διαβίωση των ανθρώπων θα βελτιωθούν κατά 15% στην αφιλόξενη σήμερα περιοχή. Σε ένα μελλοντικό θερμότερο κλίμα η ικανότητα εξάπλωσης των γεωργικών καλλιεργειών και απόδοσής τους είναι πιθανό να ευνοήσει ανθρώπινους οικισμούς, αρκεί να γίνουν έγκαιρα επενδύσεις σε υποδομές στη γεωργία. Ομοσπονδιακό Κέντρο Ερευνών Κρασνογιάρσκ, Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Βιρτζίνιας, Environmental Research Letters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, texnologosgeoponos.gr, 7/6/2019).

Αγροεργάτες: Εκατοντάδες εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, ανάμεσά τους και ανήλικα αγόρια, συνεχίζουν να αποτελούν τα θύματα εκμετάλλευσης αδίστακτων κυκλωμάτων με σκοπό την προσφορά φτηνών εργατικών χεριών, τη φοροδιαφυγή και την αύξηση του κέρδους από την καλλιέργεια φράουλας. Η θλιβερή εικόνα επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά μέσα από τον τυχαίο έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ. Στις 6/6/2019 το πρωί συνελήφθησαν στην Αθηνών-Πατρών δύο άνδρες για μεταφορά παράνομων αλλοδαπών. Ήδη η εισαγγελίας Αμαλιάδας έχει θέσει σε καθεστώς προστασίας τους 355 αλλοδαπούς εργάτες γης, που έχασαν τα πάντα σε περίεργη πυρκαγιά σε παράνομο αυτοσχέδιο καταυλισμό, όπου οι εργάτες αναφέρονται ως απασχολούμενοι µε ιδιαίτερα καταχρηστικούς όρους εργασίας (Μ. Νοδάρου, apokalypseis.com, 8/6/2019).

Νεροκαύσιμα: Στις ΗΠΑ κατάφεραν να φτιάξουν καύσιμα με πρώτη ύλη το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και το φως μέσω της φωτοσύνθεσης (μέσω της γλυκόζης). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν νανοσωματίδια χρυσού, που είναι ικανά να απορροφούν ένα συγκεκριμένο φάσμα φωτός, το ίδιο με αυτά που απορροφούν τα φυτά. Τα νανοσωματίδια αυτά μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο στις βιοχημικές αντιδράσεις επειδή η επιφάνειά τους αλληλεπιδρά με τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα ενεργοποιώντας την κατάλυσή του. Αυτή η διαδικασία παραγωγής ενέργειας είναι σχεδόν τόσο αποδοτική, όσο είναι και στα φυτά (καθ. Π. Τζέιν, Πανεπιστήμιο Ιλινόις, Θ. Τσώλη, Nature Communications, tovima.gr, 7/6/2019).

Ελαιόδεντρα: 100 εκατ. ελαιόδεντρα θα φυτεύσει μέχρι το 2022 το υπουργείο Γεωργίας της Αιγύπτου (Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου [IOC], Μάιος 2019, Κάιρο). Η Αίγυπτος είναι αναγκασμένη να εισάγει το 98% των ποσοτήτων ελαιολάδου που καταναλώνει. Τα ελαιόδεντρα (που θα παράγουν ελαιόλαδο) θα τα φυτέψουν στην επαρχία West Minya (4.047 στρεμμάτων), Matrough (10.117 στρεμμάτων) και στις οάσεις στη δυτική έρημο. Αυτές οι περιοχές είναι διαθέσιμες τόσο σε αιγυπτιακούς, όσο και σε ξένους επενδυτές, ενώ μόνο σε Αιγύπτιους παραγωγούς θα προσφερθούν 4.047 στρέμματα στην El Tur (agrotypos.gr, texnologosgeoponos.gr, 7/7/2019).

Βιοποικιλότητα: Ελλάδα, ένας βοτανικός παράδεισος που βρίσκεται σε κίνδυνο από πλιάτσικο. Στη χώρα μας φύονται πάνω από 6.300 είδη και υποείδη φυτών, εκ των οποίων 1.200 είναι ενδημικά, δηλαδή έχουν περιορισμένη περιοχή εξάπλωσης. Μεταξύ αυτών υπάρχουν σπάνια ή απειλούμενα είδη. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο πλούτο, ειδικά στα αρωματικά και τα φαρμακευτικά φυτά. Ρίγανη, δεντρολίβανο, τσάι του βουνού, χαμομήλι, λεβάντα, θυμάρι, μάραθος, γλυκάνισος, μελισσόχορτο και φασκόμηλο είναι μερικά από τα εκατοντάδες πολύτιμα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που μεγαλώνουν ελεύθερα στη φύση ή καλλιεργούνται συστηματικά. Ευθεία απειλή είναι η παρέμβαση του ανθρώπου. Πέρα από όσους συλλέγουν φυτά για οικιακή χρήση, υπάρχει και κανονική ληστεία της φύσης από οργανωμένες ομάδες που «ξυρίζουν» το έδαφος. «Δυστυχώς είναι μεγάλο το πρόβλημα της υπερσυλλογής, ο καθένας πηγαίνει και κόβει όπου θέλει και όσο θέλει» (κ. Σφήκας). Ένας ταπεινός πλούτος από τη γη, που αξίζει να είναι αντικείμενο προσοχής (δρ Π. Χατζοπούλου, ΕΛΓΟ «Δήμητρα», kathimerini.gr, greenagenda.gr, 11/6/2019).

 Ελληνοτουρκικά: Ένα μόνο τουρκικό ναυπηγείο με πελάτες 200 πλοία τον χρόνο μέχρι και το 2017 στηριζόταν κατά 50% σε επισκευές που έκαναν εκεί τα ελληνικά πλοία. Αλλά και το βαμβάκι μας εξάγεται κυρίως στην Τουρκία και εισπράττουν οι αγρότες μας περί τα 350 εκατ. ευρώ (μετατρέπεται εκεί σε νήμα και το εισάγουμε πληρώνοντας 1,5 δισ. ευρώ), ενώ τα ρούχα του Ελληνικού Στρατού φτιάχνονται στα Άδανα της Τουρκίας. Έτσι ασφαλώς η Ελλάδα δεν έχει μέλλον. Όσο δεν παράγουμε, θα βουλιάζουμε (Analyst Team, 11/6/2019).

Βαμβάκι: Ιστορική συγκυρία για το ελληνικό βαμβάκι. Τέλος οι ανοιχτές τιμές με Y.A. (!). Η Υ.Α. καθιστά ξεκάθαρα υποχρεωτική την υπογραφή σύμβασης κατά την παράδοση του προϊόντος ώστε να μπει θεσμικά τέλος στις ανοιχτές τιμές, ενώ προβλέπει θετική ή αρνητική πριμοδότηση βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών (π.χ. υγρασία ή ξένες ύλες). Όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να το αξιοποιήσουν ενισχύοντας την παρουσία του ελληνικού «λευκού χρυσού» στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα εισάγεται η χρήση του ευρωπαϊκού σήματος (European Cotton Alliance) σε πιστοποιημένους Έλληνες παραγωγούς, η οποία προσδίδει τεράστια αναγνώριση και προστιθέμενη αξία στο ποιοτικό βαμβάκι της χώρας μας. Με εγκύκλιο δε του κ. Β. Κόκκαλη ανοίγει το κεφάλαιο προπωλήσεις (thessaliatv.gr, 7/6/2019).

Καταστροφή: Στις 18/6/2019 το απόγευμα στην περιοχή Ζυγουρολίβαδο του Ανθοχωρίου Καρδίτσας κατά τη διάρκεια καταιγίδας με χαλάζι πάνω από 500 πρόβατα φαίνεται να έχασαν τον προσανατολισμό τους και έπεσαν σε γκρεμό. Στο σημείο κατέφθασε κλιμάκιο της Π.Υ. Μουζακίου και κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανά 50 πρόβατα, ενώ φαίνεται πως ακόμα 150 κατάφεραν να αναρριχηθούν και να σωθούν. Δυστυχώς, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, 320 πρόβατα δεν τα κατάφεραν (mouzakinews.gr, 19/6/2019).

Αγροτικό ατύχημα: Τον τραυματισμό ενός ατόμου είχε ως αποτέλεσμα τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19/6/2019 στο 15ο χλμ. Καρδίτσας-Σοφάδων. Στο ρεύμα προς Σοφάδες συγκρούστηκαν θεριζοαλωνιστική μηχανή με Ι.Χ. αυτοκίνητο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του οδηγού του Ι.Χ. (karditsalive.net, ifarsala.gr, 19/6/2019).

Ρύπανση: Για να διαλυθεί σε κομματάκια ένα γυάλινο μπουκάλι θέλει 1.000.000 χρόνια (!), η πετονιά 600, το πλαστικό μπουκάλι 450, το κουτάκι αλουμινίου 80-200, η λαστιχένια σόλα 50-80, το πλαστικό ποτήρι 50, το κουτί κονσέρβας 50, το νάιλον ύφασμα 30-40, η πλαστική σακούλα 10-20, το φίλτρο τσιγάρου 1-5, τα μάλλινα ρούχα 1-5, το κόντρα πλακέ 1-3, η χάρτινη συσκευασία γάλακτος 3 μήνες, ο πυρήνας μήλου 2 μήνες, η εφημερίδα 6 εβδομάδες.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn