burger.jpg

Πολύ ωραίες και συγκινητικές οι περισσότερες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στις 19/5/2019. Αν μπορούμε ας μην ξεχνάμε ότι είναι γραμμένο στα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων η πρόταση «να φορούν περιβραχιόνιο οι Έλληνες πρόσφυγες, για να αναγνωρίζονται», καθώς και ότι η Μακρόνησος, ως χώρος υποδοχής δημιουργήθηκε για τους Έλληνες πρόσφυγες, που απλά αργότερα χρησιμοποιήθηκε και για άλλους λόγους. Με παππού δολοφονημένο στην Τραπεζούντα, γιαγιά και γονείς πρόσφυγες, γονείς οικονομικούς μετανάστες, και παιδιά, σήμερα, μετανάστες σε άλλες χώρες, η πικρία μου είναι απερίγραπτη για το κράτος στο οποίο προσφέρω ό,τι μπορώ ακόμα (19/5/2019).

Ο πρωτογενής τομέας παραμένει ένας από τους σημαντικότερους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντικό ποσοστό εργαζομένων να εξαρτάται από αυτόν και περίπου το 20% των εξαγωγών μας να αφορά αγροτικά προϊόντα, με ανοδική τάση μέσα στην κρίση. Παραμένει όμως ακόμη πολύ σημαντικός για την κοινωνία και την οικονομία της υπαίθρου και ιδιαίτερα των ορεινών και νησιωτικών περιοχών, με θετικό μάλιστα περιβαλλοντικό αποτύπωμα για αυτές (Ν. Ανδρουλάκης - euractiv.gr, 16/5/2019).

Η McDonald's άνοιξε στη Ρωσία «Πανεπιστήμιο του Χάμπουργκερ» το οποίο είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης του προσωπικού της. Είναι το πρώτο εταιρικό πανεπιστήμιο της McDonald's στην Ανατολική Ευρώπη και το όγδοο στον κόσμο. Το Hamburger University βρίσκεται στη Μόσχα και θα φοιτήσουν σ' αυτό εντός του 2019 περίπου 4.000 φοιτητές. Το δίπλωμά τους θα αναγνωρίζεται σε 120 χώρες όπου υπάρχουν McDonald's. Η εταιρία που διαθέτει στη Ρωσία 680 εστιατόρια, προτίθεται να πάρει κρατική διαπίστευση για τα εκπαιδευτικά της προγράμματα στη Ρωσία. Η McDonald's εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 1,5 εκατομμύριο πελάτες, με 50.000 εργαζόμενους (Interfax, 19/5/2019).

Το πενταμελές Τεχνικό Συμβούλιο Δασών έκρινε ομόφωνα ότι εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση (τα πιο γνωστά φρύγανα είναι: το θυμάρι, η λαδανιά, η αγούθουρα ή γούδουρας, το φασκόμηλο, η αστοιβίδα, το ρείκι, ο ασπάλαθος, το σπαράγγι, το λυχναράκι, ο ασφόδελος, η γκλομπουλάρια κτλ.) δεν υπάρχει δασική βλάστηση ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις, διότι δεν συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον. Οι ήδη θεωρημένοι δασικοί χάρτες θα επικαιροποιηθούν (atlantea.news, 13/5/2019).

28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μετέχουν στην 9η εκλογή Ευρωκοινοβουλίου, με 427 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Το ποσοστό συμμετοχής του 2014 ήταν το χαμηλότερο (42,6%). Το 2014 οι Βέλγοι συμμετείχαν με 89,7% και οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου με 85,6%. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική στο Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Βουλγαρία, Κύπρο και Ελλάδα. Τη χαμηλότερη συμμετοχή είχαν οι Σλοβάκοι (13,1%), οι Τσέχοι (18,2%) και οι Πολωνοί (23,8%). Θα εκλεγούν 751 Ευρωβουλευτές, από Γερμανία 96, Γαλλία 74, Ιταλία 73, ενώ Μάλτα, Κύπρος και Λουξεμβούργο θα έχουν μόνο 6. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει θα υπάρχουν μόνο 705 Ευρωβουλευτές, ενώ Γαλλία και Ισπανία θα πάρουν +5 και η Ιταλία και Ολλανδία από +3 (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Η ποσοτική κατάταξη (www.mepranking.eu/state.php?st=GR#meps) στην απερχόμενη Ευρωβουλή βρίσκεται στην παραπάνω ιστοσελίδα. Μερικοί ήταν παντελώς άχρηστοι για τον ρόλο που τους στείλαμε και τους πληρώσαμε πλουσιοπάροχα. Οι πιο δραστήριοι ήταν: Κ. Χρυσόγονος (140,7), Δ. Παπαδημούλης (130,2) και Ν. Μαριάς (102,3), ενώ οι πιο αδρανείς: Μ. Κύρκος (8), Θ. Ζαγοράκης (7,07) και Σ. Ζαριανόπουλος (7). (σ.σ. ντροπή και ο κ. Ζαγοράκης επιλέχθηκε από τον ελληνικό λαό και για δεύτερη «αποτυχημένη» θητεία στην Ευρωβουλή με 35.000 ευρώ/μήνα…).

Ανήσυχοι δηλώνουν οι καπνοπαραγωγοί της επαρχίας Ελασσόνας για τη φετινή παραγωγή, διότι η καλλιέργεια εξελίσσεται σε όψιμη και παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. Θα ξεκινήσουν με την ποικιλία «Κατερίνη» και θα ακολουθήσουν τα «Βιρτζίνια», σε 5.000 στρέμματα (+15% από πέρυσι). «Αναμένουμε, την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για εργάτες 100 ημερών, εύκολη μεταφορά από άλλες χώρες, κ.λπ., αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται φως στο τούνελ», Γ. Κατσαρός, Καπνικός Συν Ελασσόνας, Γ. Ρούστας (texnologosgeoponos.gr, 19/5/2019).

Η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 27,7% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι το εντυπωσιακό στοιχείο του τελευταίου Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου Πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος για το τρίμηνο Ιανουάριος- Μάρτιος 2019, σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2018. Η εντυπωσιακή αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι στο α’ τρίμηνο έρχεται την ώρα που το ΙΝΣΕΤΕ δημοσίευε μελέτη, που αναδεικνύει τη διαρκή μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης (ΜΚΔ) των εισερχόμενων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια (tornosnews.gr, 22/5/2019).

Η εκτροφή βοοειδών, όπως γίνεται συνήθως, είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην Κολομβία δοκιμάζουν έναν διαφορετικό τρόπο εκτροφής αγελάδων, καλύτερο για το περιβάλλον και για την παραγωγή. Αντί για βοσκοτόπους με γρασίδι αξιοποιούν εκτάσεις με θάμνους και λουλούδια boton de oro, που έχει 25% πρωτεΐνη. Έτσι μεγαλώνουν πιο γρήγορα, δίνουν περισσότερο γάλα και εκπέμπουν μικρότερες ποσότητες μεθανίου. Επίσης οι θάμνοι βοηθούν στη συγκράτηση των υδάτων ενώ απορροφούν τις CO2 και έτσι το όφελος για το περιβάλλον είναι διπλό. Το σημαντικό είναι ότι έτσι περιορίζεται η καταστροφή δασών για βοσκοτόπους (naftemporiki.gr, 22/5/2019).

Περίπου 15-20 τόνοι καρπουζιών κόπηκαν και εκλάπησαν μέσα σε μια νύχτα (21/5/2019), μόλις μια μέρα πριν τη συγκομιδή τους στην περιοχή Λιμενάρι Φιλιατρών. Ενδεικτικό είναι πως μόλις την προηγούμενη ημέρα είχαν αφαιρεθεί τα δίκτυα προστασίας και ήταν να πραγματοποιηθεί η συγκομιδή. Η ζημιά υπολογίζεται σε 6.000 έως 8.000 ευρώ, ενώ κατατέθηκε ήδη μήνυση στο Α.Τ. Τριφυλίας και ενημερώθηκε το Αγρονομείο Κ. Μπ. (eleftheriaonline.gr, 24/5/2019).

«Είναι σαφές ότι οι προτάσεις για την αγροτική πολιτική δεν μπορούν πλέον να αποτελούν μεμονωμένα εγχειρήματα πελατειακού χαρακτήρα. Η αγροτική παραγωγή στον σύγχρονο κόσμο είναι ο τρίτος τομέας, μετά τον δημόσιο και τον ιδιωτικό», Μ. Αγγελόπουλος, περιφερειάρχης ΑΜαΘ, δήμαρχος Σάμου (tharrosnews.gr, 20/05/2019).

Άσχημα νέα έρχονται από τις ΗΠΑ για τον καιρό σε Ελλάδα και Ευρώπη το φετινό καλοκαίρι, με καύσωνα, ξηρασία, καταστροφικές πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους. Στα Βαλκάνια αλλάζουν πολλά, καθώς ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν τη χώρα μας με αστραπές, πλημμύρες, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι, ίσως και με ανεμοστρόβιλους, αλλά και με παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας. Accuweather - Bild (iefimerida.gr, 25/5/2019).

Στη Γη θα επικρατούν ολοένα μικρότερα σε μέγεθος θηλαστικά ζώα και πουλιά, με αποτέλεσμα σε 100 χρόνια να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα μεγάλα ζώα. Το μέλλον ανήκει στα μικρόσωμα και γρήγορα ζώα που γεννούν πολλούς απογόνους και τρώνε έντομα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Ανάμεσα στους «νικητές» θα είναι σίγουρα τα τρωκτικά και τα πτηνά, ενώ άλλα ζώα, όπως ελέφαντες, ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, καμηλοπαρδάλεις και τίγρεις, που δεν έχουν προσαρμοστικότητα, οδεύουν προς εξαφάνιση. Προβλέπεται ότι το μέσο βάρος των θηλαστικών θα μειωθεί κατά 25% τα επόμενα 100 χρόνια, ενώ τα προηγούμενα 125.000 χρόνια το σώμα των ζώων είχε μειωθεί μόνο κατά 14%. (σ.σ. μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε «προβολές» και στην κατάσταση των κρατών; Τα μεγάλα κράτη θα πεθάνουν! Κάτι σαν «αποπαγκοσμιοποίηση»;). Οι άνθρωποι έχουν ήδη εξαφανίσει τα περισσότερα μεγαλόσωμα ζώα. «Η μεγαλύτερη απειλή για τα πουλιά και τα ζώα είναι ο άνθρωπος, ο οποίος καταστρέφει τα ενδιαιτήματά τους μέσω της αποψίλωσης των δασών, της εντατικής γεωργίας, της αστικοποίησης, του κυνηγιού και των συνεπειών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Τα οικοσυστήματα μπορεί να αρχίσουν να καταρρέουν και να δυσκολέψουν την επιβίωσή μας», Ρ. Κουκ, Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον, Nature Communications (greenagenda.gr, 24/5/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημοσιογράφος, «ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn