1.jpg

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας, στην Ελεούσα (Παλαιό Δημαρχείο, Λασκαρίνας 3Α) με πρόσκληση του δημάρχου Ζίτσας, κ. Μ. Πλιάκου και του προέδρου της ΑΜΚΕ «Κοινωνία Τριών Τρίτων», κ. Ν. Δημητριάδη πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση για να παρουσιαστεί το έργο «Social Agribusiness & Farmaworkers Cooperatives-Agrifarm».

Στόχος του έργου Agrifarm είναι η υποστήριξη, μέσω δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, δικτύωσης και προώθησης, της δημιουργίας νέων συνεταιριστικών/συνεργατικών σχημάτων, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν σε νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Στο πλαίσιο του έργου Agrifarm προβλέπονται: Πρότυπα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία συνεργατικών/συνεταιριστικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα, καινοτόμα σχέδια marketing και προώθησης βασισμένα στο κοινωνικό marketing, αναλυτικοί οδηγοί (manuals) για τις νέες καλλιέργειες, σύνδεση με δίκτυα καταναλωτών, δράσεις πληροφόρησης, δικτύωσης, συμβουλευτικής, προώθησης και εκπαίδευσης και δημιουργία ενός ελληνοιταλικού επιστημονικού κέντρου για τον συνεργατισμό στον αγροτικό τομέα. Στο πλαίσιο του έργου το κέντρο αυτό μέσω εξειδικευμένων επιστημόνων θα παρέχει καθημερινή υποστήριξη στους νέους αγρότες των περιοχών παρέμβασης.

Το εταιρικό σχήμα του έργου συντίθεται από τους φορείς: Δήμος Ζίτσας – επικεφαλής εταίρος (Ελλάδα), ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ελλάδα), Κοινωνία Τριών Τρίτων ΑΜΚΕ (Ελλάδα), Δήμος Torre Santa Susanna (Ιταλία) και Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών Απουλίας - CIA Apulia (Ιταλία).

Στο Δημαρχείο Ζίτσας (Ελεούσα), παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το σύνολο του έργου και άνοιξε μια συζήτηση για τα νέα συνεργατικά σχήματα στον αγροτικό τομέα και τις δυνατότητες για νέες εναλλακτικές καλλιέργειες.

Μετά τους χαιρετισμούς από τους κ. Μιχάλη Πλιάκο (δήμαρχο Ζίτσας), τον κ. Νικόλαο Παπαγρηγορίου (αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Περιφέρειας Ηπείρου) και τον κ. Νικόλαο Δημητριάδη (πρόεδρο ΑΜΚΕ Κοινωνία Τριών Τρίτων) το έργο Agrifarm παρουσίασε ο κ. Κων/νος Οικονομόπουλος (γεν. γραμματέας Κοινωνία Τριών Τρίτων).

Το θέμα «Επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα - Η περίπτωση των φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών» προσέγγισαν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ Δήμητρα: δρ Ιωάννης Μανουσσόπουλος, δρ Πασχαλίνα Χατζοπούλου και δρ Αθανάσιος Ράγκος, ενώ για τις δραστηριότητες του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού - Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων μίλησε ο κ. Χρήστος Βούλγαρης (γεωπόνος).

Σχετικά με τον πρωτογενή τομέα και την κοινωνική οικονομία αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος, ΑγροΝεα) ενώ για το θέμα «Συνεταιρισμοί ως μοχλός ανάπτυξης - Διαχρονικά παραδείγματα από όλο τον κόσμο, ευκαιρίες για την Ελλάδα» μίλησε ο κ. Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ).

Η εκδήλωση έκλεισε με τις εμπειρίες από τη βιολογική καλλιέργεια φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών της κας Σοφίας Κομίνη (Verum Herb Komini) και στη συνέχεια ακολούθησαν ερωτήσεις, συζήτηση και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

Ο πρωτογενής (αγροτικός) τομέας είναι ο μόνος που παράγει πραγματικό πλούτο, «αξίες», σε σχέση με τους άλλους δύο, τον δευτερογενή (μεταποίηση) τομέα και τον τριτογενή (υπηρεσίες) τομέα. Οι άλλοι δύο τομείς προσφέρουν υπηρεσίες ή δημιουργούν υπεραξίες, στις ήδη δημιουργηθείσες «αξίες» από τους αγρότες-παραγωγούς.

Ο πρωτογενής τομέας συμβάλλει στην αυτάρκεια και ιδιαίτερα στη διατροφική αυτάρκεια, χωρίς την οποία δεν νοείται καμιάς μορφής ανεξαρτησία και αυτονομία. Σήμερα στην Ελλάδα είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι από τις εισαγωγές τροφίμων, συμπαρασύροντας έτσι και άλλους τομείς, όπως: οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό κ.λπ. υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας.

Ο πρωτογενής τομέας υπηρετείται από τους αγρότες, οι οποίοι είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος, και μάλιστα ζουν μέσα σε αυτό και αποτελούν συστατικό της δομής του. Ο αγροτικός κόσμος, λόγω ακριβώς της στενής του συνάφειας με τη φύση και τα φυσικά φαινόμενα, επηρεάζεται από δεισιδαιμονίες και αποτελεί την αγροτική κοινωνία, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που απέχουν πολύ από τον αστικό τρόπο σκέψης. Όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι το χωράφι και η εκτροφή δεν είναι εργοστάσιο, προσφέρουν κακής ποιότητας υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα.

Ο πρωτογενής τομέας, ακριβώς λόγω των ιδιαιτεροτήτων του (σε σχέση με τον αστικό τρόπο σκέψης και ζωής) εξυπηρετείται καλύτερα από την κοινωνική οικονομία.

Η κοινωνική οικονομία είναι η ελπίδα και το μέλλον όλου του κόσμου, όπως αποδείχθηκε με τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τις μελέτες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), τις αποφάσεις της ICA-International Cooperatives Aliens (Διεθνούς Συμμαχίας Συνεταιριστών) και τον Οδηγό για την Κοινωνική Ευρώπη (2013, τεύχος 4, ISBN 978 92 79 30411 8) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κοινωνική οικονομία, με κυριότερο εκπρόσωπο τους συνεταιρισμούς, δημιουργεί επιχειρήσεις με αυτοβοήθεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών της, όπου τα μέλη του είναι οι ιδιοκτήτες, οι διοικητές, οι ελέγχοντες αλλά και οι «πελάτες», ωφελούμενοι- εξυπηρετούμενοι από τον συνεταιρισμό, για την εκάστοτε ανάγκη που καλείται ο συνεταιρισμός να καλύψει.

Ακριβώς όπως με τον «αγροτουρισμό», άσχετα τουριστικά συμφέροντα υπέκλεψαν τον όρο και τον τοποθέτησαν σε άσχετες δραστηριότητες, διότι είχε μεγάλη απήχηση, έτσι και με την κοινωνική οικονομία, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη σύγχυση με τον όρο «κοινωνική». Μοιάζει σαν να θέλουν δηλαδή να υποκλέψουν τον όρο και να «βαφτίσουν» άσχετες δραστηριότητες, διότι είναι ευρέως αποδεκτός.

Διαβάζουμε κοινωνική επιχειρηματικότητα, κοινωνική πολιτική, κοινωνική επιχείρηση, κοινωνική εταιρία, εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ), κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, κοινωνικός συνεταιρισμός, κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία κ.λπ. Αυτή η συνειδητή αβεβαιότητα απειλεί να υπονομεύσει τον σημαντικό ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στη σύγχρονη κοινωνία και στο μέλλον όλων μας.

Η δημιουργία νέων συνεταιριστικών/συνεργατικών σχημάτων, σε νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες συζητήθηκε στο παλιό δημαρχείο στην Ελεούσα (Λασκαρίνας 3Α), με πρόσκληση του Δήμου Ζίτσας στο πλαίσιο του έργου Agrifarm, στις 15 Ιουλίου 2019.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn