×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 743

3D.jpg

H 3Δ Α.Ε. Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών είναι η πρώτη και μοναδική εταιρία στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, στις εφαρμογές τροποποίησης του καιρού (αύξηση βροχοπτώσεων, καταστολή χαλαζιού κ.ά.).

«H τεχνολογία τροποποίησης του καιρού δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιήθηκε σε πολέμους, ακόμα και σε κάποιους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να προκαλέσει βροχή ως κάλυψη σε πολεμικές επιχειρήσεις ή για την αποφυγή αυτής ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί ανεμπόδιστα μια εκδήλωση», δηλώνει ο μηχανικός σύμβουλος της εταιρίας κ. Γιώργος Ορφανίδης, συμπληρώνοντας ότι τα περισσότερα επιτεύγματα που αξιοποιούνται σήμερα φαίνεται να ξεκίνησαν για πολεμική χρήση, που σταδιακά έγινε εμπορική.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σε αγροτικές περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα και ο Τύρναβος γίνονται αεροψεκασμοί κάθε χρόνο για την εξασφάλιση της σοδειάς με την αποφυγή δημιουργίας χαλαζιού και έτσι δεν καταστρέφεται η παραγωγή, ενώ μειώνονται οι κρατικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Ορφανίδης εξηγεί για τη διαδικασία: «Τα αεροπλάνα ρίχνουν ιωδιούχο άργυρο, ουσιαστικά αλάτι, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο του χαλαζιού στα σύννεφα, το οποίο με μια απλή διεργασία φτάνει στο έδαφος ως νερό».

Ο εξοπλισμός που διαθέτει η 3Δ αποτελείται από τρία τροποποιημένα αεροπλάνα και δύο μετεωρολογικά ραντάρ που χρησιμοποιεί ο ΕΛΓΑ, ο οποίος αποφασίζει πότε θα γίνουν οι ψεκασμοί – αρχίζουν από τις 20 Μαρτίου και διαρκούν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εφαρμογές τροποποίησης του καιρού για την αποφυγή χαλαζιού ή άλλων καιρικών φαινομένων χρησιμοποιούνται ευρέως και σε άλλες χώρες, όπως η Αμερική, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.

Νάνσυ Χαλκοπούλου
Υπεύθυνη Τεκμηρίωσης, Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn