agrotika_1107.jpg

Φυτοφάρμακα: Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) έχει εκδώσει πέντε προειδοποιήσεις από τη Βουλγαρία για υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε πιπεριές από την Τουρκία λόγω υπερβολικής παρουσίας φορμετανάτης (MRL) και chlorpyrifos. Το chlorpyrifos ήταν στα 0,14 mg/κιλό, όταν το μέγιστο ανιχνεύσιμο όριο καταλοίπων (ΑΟΚ) είναι 0,01 mg/κιλό. Η φορμετανάτη είναι επίσης 0,01 mg/κιλό και βρέθηκαν 0,126, 0,35, 0,133 και 0,099 mg/κιλό (Γ. Πολυχρονάκης, 6/5/2019, σ.σ. στην Ελλάδα δεν ανιχνεύεται τίποτα. Γιατί;).

Κλιματική αλλαγή στα αμπέλια: Έπειτα από μελέτη βιοκλιματικών δεικτών φάνηκε ότι στις ελληνικές οινοπαραγωγικές περιοχές η προβλεπόμενη αύξηση των ημερήσιων θερμοκρασιών και η ταυτόχρονη μείωση των βροχοπτώσεων επηρεάζουν σημαντικά την άμπελο και τον οίνο. Η έρευνα έδειξε ότι «οι ελληνικές περιοχές θα παρουσιάσουν ομοιότητες στα κλιματικά χαρακτηριστικά με περιοχές όπως η Τυνησία ή ακόμα πιο θερμές περιοχές. Ταυτόχρονα ψυχρότερες περιοχές, κυρίως ορεινές, στον ελλαδικό χώρο θα μπορούν πλέον να θεωρηθούν ιδανικές για καλλιέργεια αμπέλου». Ο τομέας της γεωργίας είναι από τους πρώτους που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ευαισθησία που παρουσιάζει η άμπελος στις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες, δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή θα πλήξει τους οινοπαραγωγούς (καθηγήτρια ΑΠΘ Χ. Αναγνωστοπούλου, Ν. Αβουκάτου, greenagenda.gr, 23/5/2016, σ.σ. μπορεί να εκτιμηθεί ότι και η ανθοπαραγωγή θα έχει παρόμοια προβλήματα και θα πρέπει να μετακινηθεί σε πιο ορεινές περιοχές, αλλά έχει εγκαταλειφθεί επιστημονικά και πολιτειακά).

Γιαούρτι και μπρόκολο: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την τροφή που σκοτώνει το 75% των όγκων του καρκίνου του εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ και την τρίτη πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων). Ένα γιαούρτι και το μπρόκολο θα μπορούσαν να αποτρέψουν, ακόμα και να θεραπεύσουν, τον καρκίνο στο παχύ έντερο. Το γιαούρτι σκότωσε το 75% των όγκων σε ποντίκια και περισσότερα από 95% κύτταρα καρκίνου του εντέρου σε εργαστήριο. Το μείγμα δεν είχε καμία επίδραση στα κύτταρα άλλων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του στομάχου (καθ. M. Chang, Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης, Nature Biomedical Engineering, Mail On-line, medicalnews.gr, 10/5/2019).

Χωρίς αυτάρκεια: Σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 28,1% καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2019. Η καθοδική πορεία των εξαγωγών, σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 2.797 εκατ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 103,4 εκατ. ευρώ ή 3,6%. Αντίθετα, αύξηση σημείωσαν οι ελληνικές εισαγωγές κατά 354,2 εκατ. ευρώ ή 7,8%, ανερχόμενες στο ποσό των 4.881,1 εκατ. ευρώ, με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται στα 2.084,1 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 457,6 εκατ. ευρώ ή 28,1% συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2018 (ΕΛ.ΣΤΑΤ., ΙΕΕΣ-ΣΕΒΕ, www.seve.gr, 13/5/2019, σ.σ. δεν είναι καλή προεκλογική είδηση και ίσως γι’ αυτό το «έθαψαν»).

Αντι-απάτη ΦΠΑ: Νέο εργαλείο, η Ανάλυση Δικτύου Συναλλαγών (TNA), υιοθέτησε η Ε.Ε. για να καταπολεμήσει την απάτη και την αποφυγή ΦΠΑ, που αποδίδει στην  Ε.Ε. ετησίως άνω του 1 τρισ. ευρώ (7% του ΑΕΠ της Ε.Ε.). Η TNA παρέχει στις φορολογικές αρχές ταχεία και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες για τις διασυνοριακές συναλλαγές για άμεση επέμβαση σε ενδεχόμενη απάτη στον ΦΠΑ. Η TNA προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης (Eurofisc) και διασταυρώνει στοιχεία της Europole και της OLAF (Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης) (meatnews.gr, 16/5/2019).

Αντικαρκινικό: Στη φύση υπάρχει το οργανικό (που υπάρχουν ενδείξεις ότι αντιμετωπίζει τα καρκινικά κύτταρα) και το δηλητηριώδες ανόργανο αρσενικό. Η παραπληροφόρηση λέει ότι το ρύζι περιέχει μόνο το βλαβερό ανόργανο αρσενικό. Στο άγριο ρύζι φυσικής καλλιέργειας Ρυζείς του Ηλέσιον περιέχεται το πολύτιμο οργανικό αρσενικό σε μεγάλη ποσότητα (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ, helession.com, 10/5/2019).

Γλυφοσάτη: Η γλυφοσάτη (δραστική ουσία 700 και πλέον σκευασμάτων ζιζανιοκτονίας) ανεβάζει τις πιθανότητες προσβολής από τον καρκίνο κατά 41% σε εκείνους με συχνή έκθεση σε ζιζανιοκτόνα με GBHs ή glyphosate-based herbicides. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ (δημοσιεύτηκε στο «Mutation Research»), ερευνητές συμπέραναν ότι η γλυφοσάτη «αυξάνει σημαντικά» τον κίνδυνο πρόκλησης του καρκίνου του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστού και ως non-Hodgkin lymphoma (NHL). Η εκ των συντακτών Ρέιτσελ Σάφερ αναφέρει ότι «η εν λόγω έρευνα προσφέρει την πιο ενημερωμένη ανάλυση για τη γλυφοσάτη μέχρι σήμερα και τη σύνδεσή της με τον καρκίνο non-Hodgkin lymphoma και έχει συμπεριλάβει και μια μεγάλης έκτασης έρευνα του 2018 με δείγμα 54.000 εργαζομένων σε ενασχολήσεις όπου γίνεται χρήση της γλυφοσάτης (αγροτικές εργασίες, κηπουρική κ.λπ.), αλλά έχουν συμπεριληφθεί και έρευνες που έχουν σχέση και με τα ζώα». Η καθηγήτρια Λιάν Σέπαρντ δήλωσε ότι έχει «πειστεί» για τις ιδιότητες «καρκινογένεσης» της γλυφοσάτης. Το πλήρες δημοσίευμα για όσους ενδιαφέρονται εδώ: www.sciencedirect.com/…/artic…/pii/S1383574218300887 (Σ. Σεκλιζιώτης, 15/5/2019).

100 εκατ. ελαιόδεντρα: Στόχος της Αιγύπτου είναι η φύτευση 100 εκατ. ελαιοδέντρων μέχρι το 2022, ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας & Βελτίωσης Εδαφών κ. Ezz El Din Abu Steit και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) για το 2019. Από το 2016 η Αίγυπτος έχει προσκαλέσει ντόπιους και ξένους για μεγάλες επενδύσεις στην ελαιοκαλλιέργεια και όχι μόνο. Στόχος της είναι να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες σε ελαιόλαδο, αφού εισάγει πάνω από το 95% των αναγκών της. Ωστόσο οι επενδυτές έχουν στόχο τις διεθνείς αγορές (Kostas Chartzoulakis, Facebook, 15/5/2019, σ.σ. ίσως η Ελλάδα θα μπορούσε να προμηθεύσει φυτικό υλικό, να προσφέρει τεχνογνωσία και να προωθήσει τη συμμετοχή ελληνικών συμφερόντων σε επενδυτικά σχήματα ή τέλος πάντων να ετοιμαστεί, γιατί μετά το 2022 η κατάσταση στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια θα είναι πιο δύσκολη).

Χυμός ελιάς: Το άθερμο ελαιόλαδο: α. είναι ο φρουτοχυμός της ελιάς και είναι φάρμακο, β. παράγεται από άριστης ποιότητας ελιές, γ. η ελαιοποίηση γίνεται την ίδια μέρα, δ. με άθερμη επεξεργασία με πραγματική ψυχρή έκθλιψη χωρίς την παρεμβολή νερού και φυγοκέντριση. Με οξύτητα κάτω του 0,3% (agrooil.gr.).

Πρόσθετα: Εννέα ευρωπαϊκές ομοσπονδίες καταναλωτών μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, και της ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητούν να εφαρμοστεί η Αρχή της Προφύλαξης και να καταργηθεί το Ε171 από τα επιτρεπόμενα πρόσθετα. Το Ε171 είναι διοξείδιο του τιτανίου (TiO2), μια λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα τρόφιμα αλλά και στα χρώματα, στις προσόψεις των κτιρίων (διευκολύνεται το καθάρισμα), στα αντηλιακά, σε διάφορα καλλυντικά, στις οδοντόκρεμες, στα τατουάζ με χρώμα κ.α. Το Ε171 χρησιμοποιείται σε τσίχλες, απομίμηση λευκής σοκολάτας, επιδόρπια, ποτά, επεξεργασμένα τυριά, είδη αρτοποιίας, λευκά παγωτά, σούπες σε σκόνη, υπόλευκες σάλτσες και σαλάτες, άσπρα στραγάλια, συμπληρώματα διατροφής με έντονο λευκό χρώμα κ.α. Έρευνες από το 2016 έδειξαν ότι δημιουργεί προ-καρκινικές αλλοιώσεις σε πειραματόζωα και ότι μπορεί να διαπεράσει το έντερο και να καταλήξει σε άλλα όργανα. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δικαιολογούν την ανάγκη εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης της Ε.Ε. (ΕΚΠΟΙΖΩ, vimapress.gr, 16/5/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn