agrotika-0307.jpg

 

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 στις 12:00 μ.μ. στην Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών (Ανθέων 21, 111 43 Προμπονά, Άνω Πατήσια, 210 2584680) οι οργανωμένοι Έλληνες αγρότες ανθοπαραγωγοί στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» (ΑΑΣΑ-ΚΑΑ) προσκαλούν όλους στο ξεκίνημα της καινούργιας επιλογής τους να ενισχύσουν την αξιοπρεπή εργασία με μηχανοργανωτικό εκσυγχρονισμό.

Η εκδήλωση της εγκατάστασης και εγκαινίασης του νέου μηχανογραφικού και μηχανοργανωτικού συστήματος σηματοδοτεί, όπως μας είπε ο πρόεδρος του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ κ. Αθανάσιος Κελμάγερ (6932 381604), τρία σημαντικά θέματα:

  1. Την πεποίθηση ότι οι τοπικές κοινωνίες με εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια μπορούν να είναι ασφαλές εφαλτήριο για ανάπτυξη.
  2. Την πίστη στο μέλλον της συλλογικής σχεδόν 55ετούς προσπάθειας «Κεντρική Ανθαγορά Αθηνών» με εκσυγχρονισμό.
  3. Την προσήλωση στον συνεργατισμό και στην Παγκόσμια Ημέρα του Συνεργατισμού (πρώτο Σάββατο του Ιουλίου, Coopsday), η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στην αξιοπρεπή εργασία.

Για πολλά χρόνια η βάση της οικονομίας ήταν η παραγωγή και ακολούθως η προώθηση στην κατανάλωση. Σήμερα η ζήτηση των καταναλωτών είναι η βάση όλων, η οποία ελκύει ή/και καθοδηγεί την παραγωγή. Επομένως ένας σωστός παραγωγός πρέπει να έχει στενή επαφή με τον καταναλωτή και μάλιστα να φροντίζει για την ικανοποίηση των αναγκών (νόμιμων και ηθικών) των «πελατών» του.

Η παρεμβολή τρίτων αποστασιοποιεί τον παραγωγό από τον καταναλωτή και τον καθιστά «εργάτη γης», αφού ο καταναλωτής είναι γνωστός μόνο στον ενδιάμεσο έμπορο. Ταυτόχρονα, με αποξενωμένο τον καταναλωτή από τον παραγωγό, μένει τεράστιος χώρος για να καταστεί ο παραγωγός ένας απομακρυσμένος κάπου σε όλο τον κόσμο ο οποίος μπορεί να προμηθεύει τα άνθη επιβαρυμένα με τεράστια μεγέθη «ανθοχιλιομέτρων» και CO2 από τα καύσιμα μεταφοράς και την ενέργεια ψύξης από μακρινές αποστάσεις.

Η ΚΑΑ για 55 και περισσότερα χρόνια προσφέρει την πλατφόρμα ώστε ο ίδιος ο παραγωγός να έρθει σε επαφή με τον ανθοπώλη, αλλά και σε επιλεγμένες μέρες και με τον καταναλωτή. Επέλεξε δε την Epsilon Net για τη νέα μηχανογράφηση. O όμιλος εταιριών Epsilon Net A.E. δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής (Epsilon Software), της ενημέρωσης (Epsilon Network) και της εκπαίδευσης (Epsilon Net Training). Απασχολεί πάνω από 400 εργαζομένους και έχει ένα πιστοποιημένο δίκτυο 300 συνεργατών σε όλη την Ελλάδα με περίπου 25.000 πελάτες από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας.

Για την εγκατάσταση στην ΚΑΑ επιλέχθηκε το Pylon Commercial, μια εφαρμογή μηχανογράφησης νέας γενιάς που εξυπηρετεί τις διαχρονικές ανάγκες των εμπορικών επιχειρήσεων και θέτει νέα standards στον τρόπο που αυτές θα λειτουργούν στο μέλλον. Το νέο σύστημα της Pylon Commercial δίνει τις δυνατότητες τόσο για μηχανογράφηση, όσο για περισσότερες εργασίες κατά το δυνατόν, τηρώντας πλήρη και αναλυτική εμπορική και οικονομική διαχείριση. Επιπλέον κάνει δυνατή την παραγγελιοληψία μέσω hybrid technology, επιτρέποντας τις πωλήσεις σε 50 σημεία πώλησης μέσω tablet (ξεκάθαρη τιμολογιακή πολιτική, αυτόματη έκδοση παραστατικών, τήρηση κανόνων αποθήκης κ.λπ.). Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι πλέον ο ανθοπαραγωγός-μέλος του συνεταιρισμού με custom mobile εφαρμογή έχει άμεση ενημέρωση των πωλήσεων στην ΚΑΑ από οπουδήποτε για 80 παραγωγούς.

Και όλα αυτά είναι η είσοδος της ΚΑΑ στην ψηφιακή ενιαία αγορά και αποτελούν θεμέλιο για την ελληνική ανθοπαραγωγή, ενώ δίνουν τη δυνατότητα μελλοντικών πιθανών επιλογών δημοπρατηρίου, όπως είδαν μέλη του Δ.Σ. στον Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών «Ανατολή» στην Ιεράπετρα από τον κ. Μάνο Καπαράκη, αλλά και στις πολλές επισκέψεις ανθοπαραγωγών στις εκθέσεις στον Άαλσμεερ της Ολλανδίας και στο Έσσεν και στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Η εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού ξεκίνησε με πολύμηνες συζητήσεις στον ΑΑΣΑ-ΚΑΑ μετά την τακτοποίηση των νομιμοποιητικών του (Μάρτιος του 2017) και την τακτοποίηση της καθαρής θέσης του (Οκτώβριος του 2017). Κατέστη δε δυνατή χάρις στο «καλό όνομα» που δημιούργησε ο ΑΑΣΑ-ΚΑΑ με πληθώρα δραστηριοτήτων και επαφών με την τοπική κοινωνία.

Τον συνεταιρισμό επισκέφθηκαν στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας το 2017 σύμβουλοι του ΥΠΑΑΤ, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, ο αναπληρωτής υπουργός ΑΑΤ, ο υπουργός ΑΑΤ, βουλευτές (Γ. Γεννιά, Ι. Δέδες, Γ. Κασαπίδης, Γ. Μαρτίνου, Α. Μπούρας, Β. Οικονόμου κ.ά.) πανεπιστημιακοί, ερευνητές, ο νέος δήμαρχος Αθηνών κ. Κ. Μπακογιάννης κ.ά.

Ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας ήρθαν αρωγοί και συνεργάστηκαν ή συμπαραστάθηκαν στις προσδοκίες για τη θεμελίωση της δημιουργίας καλύτερου μέλλοντος για τους οργανωμένους Έλληνες αγρότες, που επέλεξαν να φέρνουν οι ίδιοι τα άνθη τους στην τοπική αγορά με κοινούς κανόνες και συνεργατικά.

Η εκδήλωση της Παρασκευής στην ΚΑΑ είναι και μια ευκαιρία να δουν όλοι ότι η προσπάθεια, όταν γίνεται συντονισμένα και με στόχους, δίνει αποτελέσματα και ικανοποιεί προσδοκίες. Η κοινή στοχευμένη προσπάθεια έφερε αποτελέσματα. Ακριβώς δύο χρόνια μετά την αναγνώριση ότι τα άνθη είναι και αυτά αγροτικά προϊόντα και οι ανθοπραγωγοί πραγματικοί αγρότες, παραγωγοί πραγματικού πλούτου για την Ελλάδα, μετά την ημερίδα για τα ανθοκομικά άνθη (δρ Ε. Μαλούπα, Απρίλιος του 2017), έπειτα από τέσσερις πολύ εξειδικευμένες επισκέψεις μελέτης (στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων, Κιλκίς, στο Ινστιτούτο Αυτοχθόνων & Ανθοκομικών Φυτών ΕΛΓΟ, Θέρμη, στην Ανθοκομική του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καλαμάτα), το συνέδριο για το μέλλον της ανθοκομίας στην Ελλάδα (Οκτώβριος του 2017) και την Ημέρα του Έλληνα Ανθοπαραγωγού.

Παράλληλα σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου στις 21:00 ο κ. Κελμάγερ θα προλογίσει μαζί με την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής) και τον κ. Γ. Παπαβασίλη (Συνεταιρισμός Κηπευτικών Μεγάρων) το βιβλίο των εκδόσεων Στέντορας «Σκέψεις για την αγροτική ανάπτυξη» στη Βούλα (Αγ. Ιωάννου 2) και το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιουλίου στις 21:00 στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής (Π. Γεμιστού 14, Αχαρνές) θα παραστεί σε εκδήλωση με ομιλήτρια την κα Μάγδα Κοντογιάννη με θέμα «Συνεργατισμός για αξιοπρεπή εργασία».

Ο κ. Κελμάγερ και το Δ.Σ. του συνεταιρισμού εκφράζουν το όραμα των οργανωμένων ανθοπαραγωγών, που είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους ανθοπώλες και όσους προτιμούν τα ελληνικά άνθη, η αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες του συνεταιρισμού και η βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των Ελλήνων ανθοπαραγών. Η εκδήλωση της Παρασκευής στην ΚΑΑ σηματοδοτεί την προσπάθεια υλοποίησης αυτού του οράματος με όσους πιστεύουν σε αυτό.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn