×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

provato.jpg

 

Προβατοκουβέντα: 85% των αρνιών και των κατσικιών μεγαλώνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. 18% του αγροτικού εισοδήματος της Ελλάδας προέρχεται από την αιγοπροβατοτροφία. 88,5% της εγχώριας κατανάλωσης προέρχεται από ντόπια αρνιά και κατσίκια (η υψηλότερη αυτάρκεια). 10-12 εκατ. αρνιά και κατσίκια γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. 3,5 εκατ. από αυτά, συμπεριλαμβανομένων και των εισαγόμενων, πηγαίνουν στο σφαγείο. 4,5 κιλά αιγοπρόβειου κρέατος καταναλώνουμε οι Έλληνες κάθε χρόνο (0,9 κιλά ο μέσος όρος της Ε.Ε.). 18 κιλά ήταν η ετήσια κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος ανά άτομο στην Ελλάδα το 1980. Κάθε 1 ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που εισπράττουμε για την αιγοπροβατοτροφία το μετατρέπουμε σε 0,6 ευρώ, ενώ στην Ιταλία το κάθε ευρώ μετατρέπεται σε 2,6 ευρώ. 125.000 ήταν οι εκμεταλλεύσεις πριν από δέκα χρόνια. 5.125 αιγοπροβατοτρόφοι αποχωρούν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Από τους 84.000 αιγοπροβατοτρόφους που είχαν μείνει το 2016 σχεδόν οι μισοί είναι άνω των 55 ετών. Μόλις το 5%-7% των δηλωμένων βοσκών στην Ελλάδα είναι κάτω των 30 ετών (Κ. Χριστοδούλου, Meet the Lamb, news247.gr, 28/4/2019).

 Λαθροτσιγάρα: Αλλαγές έρχονται στον τρόπο διάθεσης και διανομής τσιγάρων, καθώς και καπνού για στριφτά τσιγάρα, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου μέσω του νέου πανευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης, που θα εγκατασταθεί σε όλες τις καπνοβιομηχανίες και θα παρέχει τη δυνατότητα να εντοπίζονται εύκολα τα προϊόντα καπνού (και τα παράνομα) με έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό για κάθε προϊόν (σύμφωνα με Οδηγία του Δεκεμβρίου του 2017). Το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά φτάνει το 18%, ωστόσο η Παπαστράτος το υπολογίζει στο 25%. Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμπορίου λαθραίου τσιγάρων σε ολόκληρη την Ε.Ε. μετά τη Λετονία. Στην Ελλάδα το κράτος χάνει πάνω από 600 εκατ. ευρώ/έτος από την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων (economistas.gr, vimapress.gr, 29/4/2019).

Προεκλογικά: Εάν γράφεις στο Facebook και σαρκάζεις τις επιλογές συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, είναι πολύ πιθανόν να απενεργοποιήσουν προεκλογικά τον λογαριασμό σου με εκτιμώμενη κρατική επιλογή-εντολή. Κρίμα, προφανώς δεν υπάρχει επαρκής ελευθερία του λόγου, καθόσον μέχρι σήμερα μοιάζει ότι δεν καταγράφονται υβριστικές λέξεις.

Νέα ιατρική: Σκωτσέζοι γιατροί συνταγογραφούν για παρατήρηση των πτηνών, πορείες στη φύση, περιπάτους στις παραλίες και άλλες δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον. Το πρόγραμμα Nature Prescriptions εφαρμόζεται έπειτα από συμφωνία του βρετανικού ΕΣΥ (NHS) και της Ορνιθολογικής Εταιρείας της Σκωτίας. Συστήνεται για σωματική χαλάρωση, ψυχική ηρεμία και ευεξία! (www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/scottish-doctors-prescribe-bird-watching-walking-and-other-nature-prescriptions, S. Sekliziotis, Facebook, 30/4/2019).

Ανθυγιεινή… υγεία: Το 80% των πολιτών πληρώνει από την τσέπη του για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), ένας στους δύο πολίτες δυσκολεύεται να καλύψει τις εν λόγω δαπάνες, ενώ σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται τα άτομα άνω των 65 ετών, τα οποία σε ποσοστό 60% δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται. Το 50% των πολιτών δυσπιστούν σε σχέση με το δημόσιο σύστημα υγείας. Το 41% δηλώνει ότι έμεινε δυσαρεστημένο από την επίσκεψη σε κάποια μονάδα της ΠΦΥ. Ένας στους δύο δηλώνει άγνοια για το νέο σύστημα ΠΦΥ. «Μεγάλο παραμένει το άνοιγμα της ψαλίδας των ιδιωτικών δαπανών υγείας μεταξύ της Ελλάδας (50%) και χωρών της Ευρώπης (8%)» (Γ. Πατούλης, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Alco, ΑΜΠΕ, «Κέρδος», 23/4/2019).

Ελληνοποιήσεις: Ελληνικά βάφτισαν πάνω από 50.000 ρουμανικά αρνιά και κατσίκια τρεις εταιρίες στην Κεντρική Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια συνολικής αξίας άνω του 1,7 εκατ. ευρώ. Τις τρεις εταιρίες πρόδωσε το σύστημα «Άρτεμις», καθώς και το σύστημα πιστοποιήσεων ενδοκοινοτικής εμπορίας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, παρότι εισήχθησαν από τη Ρουμανία χωρίς φορολογικά παραστατικά. Το κύκλωμα ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων εξαρθρώθηκε τις ημέρες της Ανάστασης. Και για τις τρεις περιπτώσεις σχηματίστηκε δικογραφία (ethnos.gr, 3/5/2019, σ.σ. ίσως και να μη μάθουμε ποτέ τις εταιρίες, ίσως και να μην πληρώσουν ποτέ, ίσως και να κλείσουν πριν η απόφαση τελεσιδικήσει).

Μείωση φαγητού: Η Βόρεια Κορέα επιβάλλει τη μείωση του φαγητού στα 300 γρ. ανά άτομο ανά ημέρα εξαιτίας της μεγαλύτερης σιτοδείας που έχει πλήξει τη χώρα την τελευταία δεκαετία λόγω μείωσης της παραγωγής κατά 1,36 εκατ. τόνους λιγότερους απ’ όσους χρειάζεται. Ήδη το 40% του πληθυσμού της χώρας (περίπου 10,1 εκατ. κάτοικοι) ζουν χρόνια με έλλειψη φαγητού, δεν υπάρχουν αρκετές προμήθειες για να αντέξουν μέχρι την επόμενη σοδειά, ενώ καταναλώνουν πρωτεΐνη ελάχιστες φορές μέσα στον χρόνο. Το WFP (Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ) χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και προειδοποίησε για λιμό μέσα σε λίγους μήνες ή στα επόμενα χρόνια. Το 1990 πιστεύεται ότι ο λιμός σκότωσε τρία εκατ. ανθρώπους στη Βόρεια Κορέα (Skynews, ethnos.gr, 4/5/2019).

Περίεργα: Μετά την αναλυτική ανάγνωση όλων ανεξαιρέτως των οδηγών και των προγραμμάτων σπουδών των μηχανικών προκύπτει ότι δεν υπάρχει πουθενά διδακτέο γνωστικό αντικείμενο κατάλληλο να αντιμετωπίσει προληπτικά και κατασταλτικά τον νο1 παγκοσμίως οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa. Παθογόνο με 350 είδη φυτών ξενιστών που ευρέως χρησιμοποιούνται σε μελέτες αρχιτεκτονικής τοπίου, φυτοτεχνικές μελέτες περιβάλλοντος χώρου και μελέτες έργων πρασίνου. Όχι μόνο δεν υπάρχει γνωστικό αντικείμενο που να αφορά γενικά και ειδικά θέματα φυτονόσων, αλλά δεν υπάρχει και γνωστικό αντικείμενο που απλώς να αναφέρει τις λέξεις «φυτό», «δέντρο», «καλλιέργεια», «αγρός». Και όμως, με το Π.Δ. 99/2018 αποδόθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα φυτοτεχνικών μελετών και μελετών έργων πρασίνου σε πτυχία μηχανικών (Α. Σπανέλλης, γεωπόνος ΓΠΑ, ΓΓ ΠΕΕΓΕΠ, 5/5/2019).

Συζητήσεις: Μετά τη συζήτηση για την τοπική ανάπτυξη στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης (5/5/2019) συζητήσαμε στις 2/6 για την κυκλική οικονομία και το zero waste και συνεχίζουμε στις 7/7 με την κοινωνική οικονομία, στην 1/8 για την Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικής Μαντίλας, στην 1/9 και στις 6/10 με τη διατροφή και στις 3/11 και 8/12 με εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Κοινοτικής Ανάπτυξης πάντα στο 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης με την Επιτροπή Κοινωνικής Συμπαράστασης και τους παλαιούς προσκόπους Θέρμης Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn