agrotika-2106.jpg

ΦΕΚ: Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση 452/79088/2019 «Διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής σε εφαρμογή του Ν. 3877/2010 (Α’ 160), τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) και ασφαλιστική ενημερότητα» και αντικαθιστά το έντυπο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής 2019 (aftodioikisi.gr, 26/4/2019, σ.σ. δεν κατάλαβα τίποτε… οι αστοί γραφειοκράτες μας τυλίγουν σε ένα ΦΕΚ).

 Καμπάνες: Η σιωπή της καμπάνας. Κάπου υπήρξε «σύμπραξη» βρόμικης πολιτικής και εξαρτημένης από το κράτος Εκκλησίας. Ευτυχώς όμως κάπου κάποιοι αγνόησαν τη σύμπραξη και τήρησαν τα έθιμα. Για πρώτη φορά επιχειρήθηκε φέτος από τον εγχώριο «αντίχριστο αθεϊσμό», δυστυχώς με την ανοχή –και την εντολή;– της Εκκλησίας. Άλλο «άθεος» ιδεολογικά και άλλο «αντίχριστος άθεος». Πρόκειται για «μονομερή», σχεδιασμένη και «χρηματοδοτούμενη» επίθεση κατά του χριστιανισμού. Πρώτα φτωτοχοποιείς, μετά ξεριζώνεις παράδοση και στη συνέχεια πολτοποιείς ανθρώπους και πολιτισμούς και τους μεταλλάσσεις σε άψυχους καταναλωτικούς πεπτικούς σωλήνες χωρίς παιδεία, χωρίς σκοπό ζωής. Εδώ, στη χώρα του «προοδευτικού» οπισθοδρομισμού, ενός ιδιόμορφου αυταρχικού και κατά συρροή ψευδόμενου κοινοβουλευτικού καθεστωτισμού σε συνεχή ξεπεσμό, βιώσαμε ακόμα και αυτή τη «μικρότητά» τους, να μην ακουστούν οι καμπάνες μέρα Μ. Παρασκευή (S. Sekliziotis, Facebook, 27/4/2019).

Μαγεία της φύσης: Το Anastatica hierochuntica είναι το Ρόδο της Ιεριχούς, το Φυτό της Αναστάσεως, που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (Brassicaceae, Cruciferae) και εξαπλώνεται από την έρημο Σαχάρα μέχρι το Πακιστάν. Την περίοδο της ξηρασίας γίνεται μπάλα που προστατεύει εσωτερικά τους καρπούς και μεταφέρεται με τον άνεμο. Μόλις βρέξει, η μπάλα ανοίγει και οι καρποί δίνουν τους νέους απογόνους (votaniki.gr, 27/4/2019).

Καφές: Ο ελληνικός καφές είναι ένα ρόφημα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν το έμφραγμα μυοκαρδίου, προφυλάσσουν από την κατάθλιψη, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Όσοι έπιναν ελληνικό καφέ σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία σε θέματα της καρδιάς από όσους έπιναν κάποιο άλλο είδος καφέ (καρδιολογική κλινική Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, καθ. Γ. Σιάσος, καθ. Χ. Στεφανάδη). Ο καφές, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα, οδηγεί σε εγρήγορση και μπορεί να βελτιώσει την πνευματική ικανότητά μας (meraklis.gr, 19/4/2019).

Νέοι γεωργοί: Νέο πρόγραμμα δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕΠ ανακοινώθηκε. Εστιάζεται σε νέους γεωργούς και νεοσύστατες επιχειρήσεις για επιδοτήσεις επιτοκίου ή για τεχνική βοήθεια, συμβουλευτική και εμπειρογνωμοσύνη με χαμηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερες περιόδους χάριτος (5 έτη), αποπληρωμή σε μέχρι 15 έτη. Με τη μόχλευση των τραπεζών το ποσό θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ (Μ. Κουρμπέλα, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 29/4/2019).

Μας δουλεύουν: Έτσι, για τα μάτια του κόσμου. Μπήκε σε διαβούλευση στις 24/4/2019 (Μ. Τετάρτη, μετά το κλείσιμο των υπηρεσιών) και δεχόταν παρεμβάσεις μέχρι τη Δευτέρα 6/5/2019, περιλαμβάνοντας τη Μ. Παρασκευή, το Μ. Σάββατο, την Κυριακή της Ανάστασης, την αργία τη Δεύτερη της Ανάστασης, την Πρωτομαγιά και το Σαββατοκύριακο του Θωμά. Αφορά το πολύ σημαντικό –και γι’ αυτό προτείνεται νόμος– νομοσχέδιο για την «Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές» στην Ελλάδα με το πάρα πολύ μεγάλο νησιωτικό σύμπλεγμα. Μας δουλεύουν! Δεν μας σέβονται ως πολίτες και υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Κρίμα, μας άξιζε καλύτερη συμπεριφορά).

Αιγοπρόβατα: 85% των αρνιών και των κατσικιών μεγαλώνει σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας. 18% του αγροτικού εισοδήματος της Ελλάδας προέρχεται από την αιγοπροβατοτροφία. 88,5% της εγχώριας κατανάλωσης προέρχεται από ντόπια αρνιά και κατσίκια (η υψηλότερη αυτάρκεια). 10-12 εκατ. αρνιά και κατσίκια γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. 3,5 εκατ. από αυτά (συμπεριλαμβανομένων και των εισαγόμενων) πηγαίνουν στο σφαγείο. 4,5 κιλά αιγοπρόβειου κρέατος καταναλώνουμε οι Έλληνες κάθε χρόνο (0,9 κιλά ο μέσος όρος της Ε.Ε.). 18 κιλά ήταν η ετήσια κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος ανά άτομο στην Ελλάδα το 1980. Κάθε 1 ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που εισπράττουμε για την αιγοπροβατοτροφία το μετατρέπουμε σε 0,6 ευρώ, ενώ στην Ιταλία το κάθε ευρώ μετατρέπεται σε 2,6 ευρώ. 125.000 ήταν οι εκμεταλλεύσεις πριν από 10 χρόνια. 5.125 αιγοπροβατοτρόφοι αποχωρούν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Από τους 84.000 αιγοπροβατοτρόφους που είχαν μείνει το 2016 σχεδόν οι μισοί είναι άνω των 55 ετών. Μόλις το 5% με 7% των δηλωμένων βοσκών στην Ελλάδα είναι κάτω των 30 ετών (Κ. Χριστοδούλου, Meet the Lamb, news247.gr, 28/4/2019).

 Τσιγάρα: Αλλαγές έρχονται στον τρόπο διάθεσης και διανομής τσιγάρων, καθώς και καπνού για στριφτά τσιγάρα, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου από 20/5/2019 λόγω του νέου πανευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης, που θα εγκατασταθεί σε όλες τις καπνοβιομηχανίες και θα παρέχει τη δυνατότητα να εντοπίζονται εύκολα τα προϊόντα καπνού (και τα παράνομα) με έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό για κάθε προϊόν (σύμφωνα με οδηγία του Δεκεμβρίου του 2017). Το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά φτάνει το 18%, ωστόσο η Παπαστράτος το υπολογίζει στο 25%. Η Ελλάδα παρουσιάζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εμπορίου λαθραίων τσιγάρων σε ολόκληρη την Ε.Ε. μετά τη Λετονία. Στην Ελλάδα το κράτος χάνει πάνω από 600 εκατ. ευρώ/έτος από την παράνομη διακίνηση καπνικών προϊόντων (economistas.gr, vimapress.gr, 29/4/2019).

Εξουσία και άνθρωποι: «Γι’ αυτό λοιπόν τον λόγο, είπα εγώ, οι άξιοι άνθρωποι δεν επιδιώκουν την εξουσία, ούτε για τα χρήματα ούτε για τη δόξα, γιατί ούτε πληρωμένοι θέλουν να χαρακτηριστούν, εισπράττοντας φανερά μισθό για το αξίωμά τους, ούτε κλέφτες, αποκομίζοντας κρυφά κέρδος από αυτό. Ούτε πάλι για τη δόξα· γιατί δεν είναι φιλόδοξοι. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει κάποιος αναγκασμός γι’ αυτούς και κάποια τιμωρία προκειμένου να θελήσουν να ασκήσουν εξουσία –έτσι που σχεδόν να θεωρείται ντροπή να αναλάβει κανείς με τη θέλησή του κυβερνητικό αξίωμα προτού να εξαναγκαστεί να το πράξει– κι εδώ η πιο μεγάλη τιμωρία είναι να τον εξουσιάζει κάποιος χειρότερός του, αφού ο ίδιος δεν θα έχει τη διάθεση να κυβερνά. Από φόβο γι’ αυτή ακριβώς την τιμωρία δέχονται, κατά τη γνώμη μου, να ασκήσουν εξουσία οι άξιοι άνθρωποι, όταν καμιά φορά συμβεί να πάρουν εξουσία στα χέρια τους και αναλαμβάνουν τότε να κυβερνήσουν όχι με την ιδέα ότι τους περιμένει εκεί κάτι καλό ή ότι θα καλοπεράσουν, αλλά σαν να προχωρούν σε κάτι που είναι ανάγκη να το πράξουν και που δεν έχουν κάποιους καλύτερούς τους ή έστω ομοίους τους για να τους το αναθέσουν» (Σωκράτης, Πλάτων, «Πολιτεία», Α, 347 b-d, ogiosermis.net).

Αγροτικά: Νεκρός ανασύρθηκε 79χρονος χειριστής τρακτέρ, που ανετράπη στην Αρραβωνίτσα Αιγίου στις 2/5/2019 (presspublica.gr, 3/5/2019, σ.σ. πολλά, πάρα πολλά αγροτικά δυστυχήματα, πολλοί αγρότες πεθαίνουν).

Στατιστική: Η εφαρμογή μνημονίων στην Ελλάδα χονδρικά: 25 μήνες κυβέρνηση Παπανδρέου, 6 μήνες κυβέρνηση Παπαδήμου, 30 μήνες κυβέρνηση Σαμαρά και 44 και πλέον μήνες κυβέρνηση Τσίπρα (George Marantelos, Facebook, 3/5/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn