×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 733

agrotes-0605.jpg

Brain drain: Την περίοδο 1961-66 μετανάστευσαν 552.595 Έλληνες, κυρίως εργάτες, προς χώρες του εξωτερικού. Την περίοδο 1967-72 μετανάστευσαν 382.971 Έλληνες. Τo 2003-08 μετανάστευσαν 235.869 και στο 1ο και το 2ο μνημόνιο (2010-15) μετανάστευσαν 610.037 εκπαιδευμένοι Έλληνες. Για το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε στοιχεία. Τα χρόνια 2010-15 κατέφυγαν στη Γερμανία 314.574 Έλληνες, στην Αγγλία 56.877, στο Βέλγιο 16.724, στην Ολλανδία 14.058, στη Σουηδία 8.418, στη Γαλλία 8.072. Υπολογίζεται ότι το εθνικό ΑΕΠ που χάνεται είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι 610.037 Έλληνες μετανάστες υπολογίζεται ότι προσφέρουν στις χώρες που πήγαν συνολικό όφελος που ξεπερνά τα 50 δισ. € ετησίως. Και δεν υπολογίζεται το κόστος διαμόρφωσης του εκπαιδευμένου εργατικού-επιστημονικού δυναμικού εδώ στην Ελλάδα, που χάνεται πλήρως προς όφελος των χωρών φιλοξενίας (από σημείωμα του S. Sekliziotis, Facebook, 28/3/2019).

Προγραμματίζοντας φυτά: Ερευνητές πειραματίστηκαν με το φυτό Αραβιδόψις (οικογένεια της μουστάρδας) και ανέπτυξαν μια μέθοδο ώστε να επιταχύνουν το άνοιγμα και το κλείσιμο των στομάτων, δηλαδή των μικροσκοπικών πόρων των φύλλων μέσω των οποίων εισέρχεται στα φυτά το διοξείδιο του άνθρακα, ενώ χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού τους με τη μορφή υδρατμών μέσω της διαπνοής. Χάρη στη νέα τεχνική τα φυτά χάνουν πλέον λιγότερο νερό στην ατμόσφαιρα χωρίς να μειώνεται η ποσότητα του διοξειδίου που απορροφούν από αυτή για τις ενεργειακές ανάγκες τους (ανάπτυξη). «Υιοθετήσαμε τη νευροεπιστήμη και με την τεχνική οπτογενετική, που δρα σαν διακόπτης, επιτρέπουμε στα στόματα να συγχρονιστούν καλύτερα με τις συνθήκες του φωτός και συνεπώς να βελτιώσουν την απόδοση του φυτού σε συνθήκες φωτισμού» (δρ Μ. Παπανάτσιου, Πανεπιστήμιο Γλασκόβης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 1/4/2019).

Αγροτικό ατύχημα: Τραγικό θάνατο βρήκε το απόγευμα της Τετάρτης (3/4/2019) ένας 60χρονος άντρας, που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του σε αγροτική περιοχή των Μακρισίων Ηλείας. Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες ανετράπη το τρακτέρ του ενώ εκτελούσε αγροτικές εργασίες (ilia24.gr, 3/4/2019, σ.σ. πολλά, πάρα πολλά, αγροτικά ατυχήματα χωρίς να βλέπουμε κάποιον να επιλαμβάνεται).

Λαϊκή… μαφία: Με την κατηγορία ότι εκβίαζαν πωλητές σε λαϊκές αγορές για να τους εξασφαλίζουν καλά σημεία προσήχθησαν 20 άτομα στην Ασφάλεια Αττικής. Εξετάζεται αν στο κύκλωμα συμμετείχαν και μέλη σωματείων. «Πρόκειται για κύκλωμα που εκβίαζε τους πωλητές ώστε να μπορούν να στήνουν τον πάγκο τους σε σημείο με μεγαλύτερη κίνηση και άρα με μεγαλύτερο τζίρο», υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες, προσθέτοντας ότι εν συνεχεία τους ζητούσαν ποσοστό επί των εισπράξεων (presspublica.gr, 5/4/2019).

Farmers’ market: Η αγορά αγροτών (farmers’ market) του Ναϊρόμπι (Κένυα) είναι υπό κατασκευή στο προάστιο Ρούντα και θα περιλαμβάνει 45 περίπτερα, που θα διαχειρίζονται αποκλειστικά οι ίδιοι οι παραγωγοί. Ενώ μερικοί παρέχουν προσωρινό χώρο πώλησης για διαφορετικούς αγρότες σε καθημερινή βάση, άλλοι εκμισθώνουν μόνιμα καταστήματα που λειτουργούν από μεμονωμένους αγρότες οι οποίοι χρησιμοποιούν τον χώρο σε μακροπρόθεσμη βάση. Η αγορά πρόκειται να αρχίσει τη λειτουργία της τον Ιούλιο και θα έχει τμήμα με φρέσκα προϊόντα, βοδινό κρέας, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά. Η αγορά χρηματοδοτείται από ιδιώτη επενδυτή (United Agromarts). Η farmers’ market του Ναϊρόμπι θα δρομολογήσει μια δυναμική εκστρατεία εγχώριων παραδόσεων μέσω της εφαρμογής Nairobi Farmers’ Market App (freshplaza.com, agro24.gr, 3/4/2019).

Δημοκρατία μόνο κατ’ όνομα: Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Ελλάδα 9.913.609 (πριν από τις ελληνοποιήσεις). Ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ 1.926.526 = 19,43%. Με αυτή τη «δημοκρατία» οι πιο ισχυροί από τους σημερινούς Συριζαίους αποφάσισαν να «συμφωνήσουμε» με τη Βόρεια Μακεδονία και πάρα πολλά άλλα χωρίς να έχουμε συμφωνήσει σε όλα. Τρελά και ανώμαλα πράγματα. Αυτή τη «δημοκρατία» έχουμε…

Δέντρα: Η Γαλλία διακηρύσσει ότι τα δέντρα έχουν δικαιώματα. Ένα δέντρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, του οποίου η μέση διάρκεια ζωής είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη ενός ανθρώπου. Θα πρέπει να παρακολουθείται σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και να έχει το δικαίωμα να αναπτύσσεται και να αναπαράγεται ελεύθερα από τη γέννησή του μέχρι τον φυσικό θάνατό του είτε πρόκειται για ένα δέντρο της πόλης είτε για ένα δέντρο χώρας. «Ένα δέντρο θα πρέπει να θεωρείται νομικό αντικείμενο όταν εμπλέκονται νόμοι σχετικά με την ανθρώπινη ιδιοκτησία» (Ντελφίν Mπάμο, Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Δέντρων, Γαλλία, France proclaims trees should have rights, LifeSiteNews, www.peegep.gr, 8/4/2019, σ.σ. τελικά οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα;).

Φέτα, τυρί κ.λπ.: Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ανακοινώνει  ότι το διοικητικό συμβούλιό του αποφάσισε (28/3/2019) να προβεί σε ανάκληση πιστοποίησης για έναν μήνα σε τυροκομική επιχείρηση, διότι, ενώ της επιβλήθηκε προσωρινή διακοπή λειτουργίας, εξακολουθούσε να παράγει προϊόν φέτα ΠΟΠ χωρίς να ενημερώνει, ως όφειλε, τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», ώστε αυτός να ζητήσει από την εν λόγω επιχείρηση την απόσυρση και τον αποχαρακτηρισμό των ποσοτήτων που παρήχθησαν το χρονικό  διάστημα διακοπής της λειτουργίας της (8/4/2019, σ.σ. θα γίνει κάτι ή απλώς βγαίνουν ανακοινώσεις; Πώς θα αποσυρθούν και θα αποχαρακτηριστούν; Ποιος τα ελέγχει;).

«Βόμβα»: Ανακαλύφθηκε παράξενος οργανισμός (corallicolid), που ζει στη γαστρική κοιλότητα κοραλλιών και ανεμώνων και μπορεί να παράγει χλωροφύλλη, ενώ δεν κάνει φωτοσύνθεση. «Να έχει κανείς χλωροφύλλη είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή η χλωροφύλλη είναι πολύ καλή στο να απορροφά ενέργεια, αλλά χωρίς τη φωτοσύνθεση να απελευθερώνει στη συνέχεια αργά αυτή την ενέργεια είναι σαν να ζει κανείς με μια βόμβα στα κύτταρά του» (Π. Κίλινγκ, Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας, aftodioikisi.gr, texnologosgeoponos.gr, 4/4/2019).

Εργασία 1: Όσοι είναι άνω των 40 ετών είναι πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται 3 ημέρες την εβδομάδα ή λιγότερο. Διαπιστώθηκε πως οι επιδόσεις των συμμετεχόντων βελτιώνονταν όσο οι ερευνητές ανέβαζαν σταδιακά τις ώρες εργασίας τους έως και τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Ωστόσο έπειτα από τις 25 ώρες εργασίας την εβδομάδα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επιδόσεις των συμμετεχόντων άρχισαν να μειώνονται τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Μάλιστα διαπιστώθηκε πως όσοι εργάζονταν 55 ώρες την εβδομάδα επέδειξαν χειρότερα αποτελέσματα στα γνωστικά τεστ συγκριτικά με εκείνους που ήταν συνταξιούχοι ή άνεργοι! (Πανεπιστήμιο Keio, C. McKenzie, Melbourne Institute Worker Paper, B. Τακτικός, Facebook, 3/4/2019, σ.σ. όπου υπάρχει ακόμα εργασία  και μπορούν να μελετούν τις συνέπειές της).

Εργασία 2: Το Ε.Κ. υιοθέτησε (4/4/2019) μέτρα για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής: 10 ημερών άδεια πατρότητας, μετ’ αποδοχών για λόγους υγείας, 2 μηνών μη μεταβιβάσιμη γονική άδεια, 5 ημερών άδεια φροντίδας ανά έτος και τηλεργασία. Τα μέτρα υιοθετήθηκαν με 490 ψήφους υπέρ έναντι 82 κατά και 48 αποχών. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμμορφωθούν εντός 3 ετών (Ν. Γιαννής, Facebook, 7/4/2019, σ.σ. μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστούν στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί δεν πληρώνονται στην ώρα τους και έχουν πρόβλημα να πάρουν τη νόμιμη άδεια [L. Blaveris]. Ωραία, και τι γίνεται με τους αγρότες; Μοιάζει ότι όλα τα κράτη νομοθετούν μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι άλλοι πολίτες;).

Τοπική ανάπτυξη: Στην τοπική (κοινοτική) ανάπτυξη αποφάσισαν να αφιερώσουν το 2019 οι παλαιοί πρόσκοποι του 1ου Συστήματος Προσκόπων Θέρμης. Έτσι, στις 21/4/2019 11:00 στη λέσχη των προσκόπων η συνάντηση είχε θέμα «Προσκοπισμός και τοπική ανάπτυξη». Στις 5/5 στις 11:00 το θέμα ήταν «Τοπική (κοινοτική) ανάπτυξη» με προσκεκλημένο τον συνταξιούχο καθηγητή Γεώργιο Δαουτόπουλο. Στις 2/6 στις 11:00 το θέμα είναι «Κυκλική οικονομία και zero waste» με τον κ. Νίκο Νικολαΐδη και την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου και στις 7/7 στις 11:00 το θέμα είναι η «Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία».

Δημήτρης Μιχαηλίδης
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn