agrotika_hliovasilema_2504.jpg

 Υπερτιμολογήσεις. Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των ανώτατων επιλέξιμων τιμών αγοράς τρακτέρ για τα Σχέδια Βελτίωσης, αποδεικνύεται ότι υπάρχει υπερτιμολόγηση μέχρι 40% στη χώρα μας σε σχέση με τις διεθνείς τιμές των τρακτέρ, και ο μόνος που χάνει είναι ο Έλληνας αγρότης. Μπορεί κάποιοι μεγάλοι «παίκτες» των εισαγωγέων τρακτέρ να αντιδρούν, μπορεί κάποιοι κονδυλοφόροι του αγροτικού χώρου να σιγοντάρουν, όμως η ευταξία στα Σχέδια Βελτίωσης προς όφελος του αγρότη ξεκίνησε. Θέλω να δώσω προσωπικά τα εύσημα και τα συγχαρητήριά μου στον γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Χ. Κασίμη. Χ. Αθανασιάδης, «Αγροτική Έκφραση», 14/3/2019.

Γάλα και ημέρες. Απαντώντας στην Ερώτηση 5832/19-2-2019 του βουλευτή κ. Μ. Χαρακόπουλου, σας πληροφορούμε τα εξής: Επί της προηγούμενης κυβέρνησης ξεκίνησε η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, με τον N. 4336/2015 (Α’ 94) και την Υποπαράγραφο Α.3 «Ρύθμιση Διαφόρων Θεμάτων». Η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος ορίζεται από τον παρασκευαστή δίχως όριο ημερών, ενώ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για τη χρήση του όρου «φρέσκο» στο γάλα. Η επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος με σκοπό τη μείωση της τιμής αγοράς από τον καταναλωτή απέδειξε στην πράξη πως δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. […] Για τον λόγο αυτό προσανατολιζόμαστε άμεσα στην επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν την επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος, μετά από σχετική τεκμηρίωση προς τον ΟΟΣΑ. Ο. Τελιγιορίδου, 195/35017, 14/3/2019.

Αγροτικά εισοδήματα. Οι αγρότες από τους Νομούς Λάρισας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και Αιτωλοακαρνανίας δήλωσαν σωρευτικά τα περισσότερα εισοδήματα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα το 2018 (οικονομικό έτος 2017). Στη Λάρισα δηλώθηκαν αγροτικά εισοδήματα 98,9 εκατ. ευρώ, στο Ηράκλειο 63,9 εκατ. ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 61,6 εκατ. ευρώ, στην Αιτωλοακαρνανία 60,7 εκατ. ευρώ, στη Μεσσηνία 53,3 εκατ. ευρώ, στις Σέρρες 50 εκατ. ευρώ και στη Φθιώτιδα επίσης 50 εκατ. ευρώ. Το 94,9% των αγροτών είχε εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Από 20-30.000 ευρώ δήλωσε το 0,69% των αγροτών, ενώ 50-70.000 ευρώ δήλωσε το 0,04% των αγροτών. Μόνο 33 άτομα (0,01%) δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ. Συνολικά, αγροτικά εισοδήματα δήλωσαν 502.000 άτομα, με το συνολικό δηλωθέν εισόδημα να αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ. ΑΑΔΕ, agrotypos.gr, 28/3/2019.  

«Μακεδονικό». Ευρεία έκτακτη συνάντηση διοργάνωσε (29/3/2019) ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) με σκοπό την εξεύρεση τρόπων για την προστασία του εμπορικού σήματος «Μακεδονικό» στα ελληνικά προϊόντα. Θέμα ήταν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία και τη δραστηριότητα των τοπικών επιχειρήσεων λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών και η διατύπωση προτάσεων για την επίλυσή τους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα των εμπορικών ονομασιών, αλλά δεν είναι αυτή που το προκάλεσε. Επί δεκαετίες η Ελλάδα άφηνε ελεύθερο πεδίο στη γειτονική χώρα και αυτή το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο». iefimerida.gr.

Κτηνοτρόφοι+ξενοδόχοι. Το Επιμελητήριο Καβάλας σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Κτηνοτρόφων θα προβάλει μέσω των ξενοδόχων τα κτηνοτροφικά προϊόντα του Νομού Καβάλας. Στα ξενοδοχεία της περιοχής θα προσφέρονται στο εξής όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα της Καβάλας, τόσο στο πρωινό όσο και στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Ν. Δημόπουλος. ert.gr, texnologosgeoponos.gr, 28/3/2019.

Αττική ύπαιθρος. Στις 7 Απριλίου 2019, στις 11:00, στο «Βουστάσιο Κοντογιάννη» δίπλα στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Πλ. Γεμιστού 14, Αχαρναί) πραγματοποιήθηκε συνάντηση φορέων για μια Ομάδα Τοπικής Δράσης στην ύπαιθρο της Αττικής, με όραμα την Τοπική Κοινοτική Ανάπτυξη. Πληροφορίες: Μ. Κοντογιάννη-6906962549, Α. Μόσχος-6937368380, Κ. Μαντζουράνης-6948250720, Α. Σαρχόσογλου-6936939924.

Περίεργες λογικές. Σε αυξήσεις στις τιμές συγκεκριμένων τροφίμων και ποτών προχωρά η Γαλλία, σ’ ένα μέτρο που τελικό στόχο έχει να ωφεληθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Η λογική είναι να αυξηθεί το κέρδος των σουπερμάρκετ από την πώληση προϊόντων όπως Nutella και Coca Cola, που συχνά πωλούνται σε τιμή κόστους, κι έτσι οι καταστηματάρχες να έχουν το περιθώριο να αυξήσουν τις τιμές που πληρώνουν στους παραγωγούς για γάλα, φρούτα και λαχανικά. Επικριτές του μέτρου υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να εξασφαλίζει πως πράγματι τα περισσότερα χρήματα που θα εισπράξουν οι καταστηματάρχες από την πώληση προϊόντων πολυεθνικών εταιριών θα τα καταβάλουν στους παραγωγούς. Ν. Δρούγκα. euronews.com, 1/2/2019. (σ.σ. Περίεργες νομοθετικές πράξεις…)

6.500 τηλεμετρικοί. Σε φάση υλοποίησης περνά το έργο «ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα» που αναμένεται να εγκαταστήσει την «ευφυή γεωργία» σε όλη την επικράτεια. Ο ανάδοχος θα τοποθετήσει 6.500 τηλεμετρικούς σταθμούς, τη βάση της «ψηφιακής γεωργίας», σε όλη την Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσει και το δεύτερο μέρος του έργου, που προβλέπει την υπογραφή μνημονίου με 4 πανεπιστήμια (Δημοκρίτειο, Αριστοτέλειο, Θεσσαλίας, Αθηνών) που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί με σκοπό την επιμόρφωση του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών των γεωτεχνικών σχολών στην «ευφυή γεωργία». ert.gr, texnologosgeoponos.gr, 28/3/2019. (σ.σ. Τελικά θα παράγει κανείς ή όλοι μπλα-μπλα, εργολαβίες και εκπαιδεύσεις;)

Τριμμένα τυριά. Ορισμένοι παραγωγοί τριμμένου τυριού προσθέτουν υπερβολική κυτταρίνη (σκόνη που παράγεται από μικροσκοπικά κομμάτια πολτού ξύλου) ή άλλες φυτικές ίνες στα έτοιμα τριμμένα τυριά και κυρίως στην παρμεζάνα. Η προσθήκη έχει στόχο να μειώνεται η υγρασία και να εμποδίζονται οι σβόλοι. Ένα αποδεκτό επίπεδο κυτταρίνης είναι 2-4%, ωστόσο βρέθηκαν δείγματα έως και 8,8%! Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν καν παρμεζάνα, αλλά ένα μείγμα ελβετικών τυριών, μοτσαρέλας, λευκού τσένταρ και κυτταρίνης. Σκέτη απάτη δηλαδή! R. Beller, Bloomberg, presspublica.gr, 29/3/2019.

Πάλι πληρώνουν οι αγρότες. Με απόφαση του ΥΠΑΑΤ καθορίστηκαν τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος, καθώς και η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75% του εισκομιζόμενου γάλακτος βάσει της παρ. 7 του άρθρου 94 του Ν. 2127/1993 από τους πρώτους αγοραστές, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 3 της παρούσας. Το ΦΕΚ εδώ. neapaseges.gr, 29/3/2019.

Η σκέψη μας. Ο τρόπος σκέψης των ανθρώπων μεταβάλλεται μέσα στο 24ωρο. Οι άνθρωποι σκέφτονται πιο αναλυτικά και λογικά νωρίς το πρωί, ενώ όταν πέφτει το βράδυ αρχίζουν να σκέφτονται με περισσότερο συναισθηματικό και υπαρξιακό τρόπο. Από την ανάλυση 800 εκατ. tweets με βάση 73 ψυχομετρικούς δείκτες προέκυψε ότι η γλώσσα μεταβάλλεται δραματικά μεταξύ ημέρας και νύχτας, κάτι που πιθανώς σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και τις μεταβολές του βιολογικού ρολογιού. Ν. Κριστιανίνι, Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, PLoS One, ΑΠΕ, medlabgr.blogspot.com, 21/6/2018.

Ιστορικές αδικίες. Ακόμα μας βασανίζουν τα λεγόμενα «ιστορικά δικαιώματα» ή «ιστορικές αδικίες» που «έθαψαν» τους Νέους Αγρότες 2009, με συμπαιγνία όλων, και της κας Μπατζελή (ως ΥΠΑΑΤ) και της ΠΑΣΕΓΕΣ και του μετέπειτα γ.γ. κ. Μελά. Τους «έθαψαν» και ακόμα φιλοσοφούν για «ιστορικά δικαιώματα». Και απ’ ό,τι φαίνεται, θα διατηρηθούν μέχρι το 2027. Δηλαδή «σκοτώνουν» το μοναδικό 6% των ηλικιακά νέων αγροτών (20-35 ετών) που θα μπορούσε να είναι το μέλλον του αγροτικού κόσμου, με το 65% των αγροτών σήμερα στην Ελλάδα να είναι άνω των 55 ετών. Επιτροπή Γεωργίας, 2/4/2019.  

Δημήτρης Μιχαηλίδης

Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», 6998282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn