agrotika_0204.jpg

«Δημόσιο» χρήμα;: «Το κράτος δεν έχει άλλη πηγή χρηματοδότησης από τα χρήματα που οι πολίτες κερδίζουν για τον εαυτό τους. Αν το κράτος θέλει να ξοδέψει περισσότερα, μπορεί να το κάνει μόνο αν δανειστεί τις αποταμιεύσεις σας ή αν σας φορολογήσει περισσότερο. Είναι λάθος η σκέψη ότι κάποιοι άλλοι θα πληρώσουν. Αυτοί οι “κάποιοι άλλοι” είστε εσείς. Δεν υπάρχει δημόσιο χρήμα. Υπάρχει μόνο το χρήμα των φορολογουμένων» (Μάργκαρετ Θάτσερ).

Νέα δέντρα στην Αυστραλία: Η Αυστραλία βάζει 1 δισ. νέα δένδρα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Το project αυτό, που θα τρέχει μέχρι το 2050, σκοπό έχει να εξουδετερώσει 18 εκατ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου και να φτάσει τους κλιματικούς στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, που αφορούν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Τα δέντρα είναι το πιο σημαντικό όπλο μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Συνολικά η Γη χρειάζεται ένα τρισ. δέντρα για να προστεθούν στο 1 τρισ. υπάρχοντα δέντρα και να εκμηδενιστεί η ζημιά που κάνουμε στον πλανήτη (newsone.gr, 19/2/2019).

Δασικές παραβάσεις: Σε μια πρωτότυπη έκδοση εγχειριδίου αντιμετώπισης δασικών παραβάσεων προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο πλαίσιο του προγράμματος Life Natura 2000 Value Crete: «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές Natura 2000 στην Κρήτη» (LIFE13 INF/GR/000188). Το «Εγχειρίδιο αντιμετώπισης δασικών παραβάσεων» είναι ένας πρακτικός οδηγός για την εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας πανίδας (www.apdkritis.gov.gr/sites/default/files/eggrafa/egheiridio_dasikon_paravaseon_.pdf, peegep.gr, 23/2/2019).

Τα φυτά αισθάνονται: Η αντίδραση των φυτών στον κίνδυνο είναι παρόμοια με των ανθρώπων. Όταν ένα φυτό τραυματίζεται, ηλεκτρικά σήματα κυκλοφορούν σε όλο το μήκος του. Όταν ένας άνθρωπος τραυματίζεται, το νευρικό σύστημα απελευθερώνει γλουταμινικό οξύ, που διεγείρει ένα μέρος του εγκεφάλου μας προκειμένου να απελευθερωθεί αδρεναλίνη, η οποία μας θέτει σε κατάσταση μάχης ή φυγής. Όταν μια κάμπια δαγκώνει ένα φύλλο φυτού, σε λιγότερο από δύο λεπτά το σήμα κινδύνου φτάνει σε όλα τα σημεία του φυτού και μετά απελευθερώνονται χημικές ουσίες για τη διαδικασία επισκευής της βλάβης, καθώς και επιβλαβείς ουσίες, προκειμένου να αποθαρρυνθεί περαιτέρω επίθεση. Τα φυτά ίσως να μην αισθάνονται πόνο με τον τρόπο που αισθάνονται οι άνθρωποι, αλλά, σύμφωνα με αυτή τη νέα ανακάλυψη, ανταποκρίνονται σε τραυματισμούς και επιθέσεις με παρόμοιο τρόπο (Wisconsin-Madison University, rewired.gr, 25/12/2018).

Ελληνικές συντάξεις: Μήπως είναι υπερβολικά μεγάλες οι συντάξεις; Μήπως πρέπει να συμπιεστούν με την επιβολή ανώτατου ορίου; Ιδιαίτερα επειδή οι συνταξιούχοι είναι πάρα πολλοί στην Ελλάδα. Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα του 2016 οι συνταξιούχοι που έπαιρναν περισσότερα από 2.500 ευρώ μηνιαίως ήταν 11.805 (ΕΣΥΕ)! Την ανωτάτη σύνταξη, 2.800 ευρώ, στη Γερμανία το 2013 την έπαιρναν μόνο 18 άνθρωποι (Bild). Μήπως;…

Δημόσιοι υπάλληλοι: Σε απροειδοποίητη επίσκεψη (Νοέμβριος του 2015) βρέθηκαν, αντί 38 υπαλλήλων, μόνο 4 και η προϊσταμένη. Έλειπαν 33 υπάλληλοι! Το δικαιολογητικό έγγραφο 3 ημέρες μετά έλεγε ότι από τους 33 που έλειπαν οι 13 έλειπαν με άδεια (κανονική, διοικητική, αναρρωτική κ.λπ.). «Από τα υπόλοιπα 20 άτομα: 2 άτομα αποχώρησαν στις 14:00 λόγω μειωμένου ωραρίου, 4 άτομα αποχώρησαν στις 13:00 με δίωρη άδεια, 2 άτομα αποχώρησαν στις 14:00 με μονόωρη άδεια, 1 άτομο βρισκόταν σε παρακείμενο χώρο ανάπαυσης, 1 άτομο βρισκόταν στο ΑΤΜ της τράπεζας, 1 άτομο αποχώρησε στις 14:15 με ολιγόωρη άδεια, 1 άτομο αποχώρησε στις 14:35. Τα λοιπά 8 άτομα πήγαν για ενημέρωση για εργασιακά θέματα με μέλη του σωματείου. Σε καμία περίπτωση δεν διαταρασσόταν η εύρυθμη λειτουργία του τμήματος» (Σ. Ζαχαριάς, «Ελευθερία», onlarissa.gr, 18/11/2015, σ.σ. αν πάει εύρυθμα με 5 υπαλλήλους, γιατί πληρώνουμε 38; Ποιος ανόητος σχεδίασε τμήμα με 38, ενώ δουλεύει εύρυθμα με 5;).

Καλύτερη: Η καλύτερη χώρα για να ζει μια γυναίκα είναι κατά σειρά: 1η η Σουηδία, 2η η Δανία, 3η ο Καναδάς, 4η η Νορβηγία, 5η η Ολλανδία, 6η η Φινλανδία, 7η η Ελβετία, 8η η Αυστραλία, 9η η Νέα Ζηλανδία, 10η η Γερμανία, 11η το Λουξεμβούργο, 12η το Βέλγιο, 13η η Βρετανία, 14η η Γαλλία, 15η η Ιρλανδία, 16η οι ΗΠΑ, 17η η Ιταλία, 18η η Ιαπωνία και 19η η Ισπανία. Η Ελλάδα είναι κάπου ανάμεσα στις 80 χώρες. Ρωτήθηκαν πάνω από 20.000 γυναίκες σε 80 χώρες. Με δεδομένο ότι υπάρχουν 213 χώρες και αντιπροσωπίες στον ΟΗΕ, εκτιμάται ότι στις άλλες 133 χώρες οι γυναίκες είναι κάτι σαν πράγμα, χωρίς δικαιώματα, και μάλλον προσπαθούν –οι προοδευτικοί;– να επιβάλουν και σε εμάς τον «πολιτισμό» τους. Ελήφθησαν υπ’ όψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η ισότητα μισθών, η πρόοδος και η ασφάλεια (bovary.gr, 15/2/2019).

Κάθε Έλληνας χρωστά 29.700 ευρώ: Σχεδόν διπλάσιο από το μέσο ετήσιο εισόδημα. Η Ελλάδα είναι η τελευταία ανάμεσα στις 35 χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) όσον αφορά τη μελλοντική ευημερία των χωρών, με βάση 34 δείκτες που μετρούν τις επενδύσεις σε οικονομικό, φυσικό, κοινωνικό και ανθρώπινο κεφάλαιο. Η Ελλάδα κατατάσσεται 35η στο οικονομικό κεφάλαιο. Είναι στην 32η θέση στο κοινωνικό κεφάλαιο (έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνανθρώπους, στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης). Είναι στην 31η θέση στις δεξιότητες ενηλίκων και εφήβων. Και είναι στην 23η θέση στο φυσικό περιβάλλον λόγω χαμηλής ποιότητας αέρα και υπερκατανάλωσης νερού. Η Ελλάδα είναι τελευταία στην κατηγορία της μελλοντικής ευημερίας. Πρώτες η Σουηδία, η Νορβηγία, η Δανία και η Ελβετία (presspublica.gr, 21/2/2019).

Πράσινο: Εκείνοι που είχαν πολλούς πράσινους χώρους γύρω τους ως παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 ετών, όπως πάρκα και λιβάδια, είναι λιγότερο πιθανό (μείον 55%) να αρρωστήσουν ψυχικά αργότερα. Η μελέτη έγινε σε 1.000.000 Δανούς. «Οι άνθρωποι στην πόλη αντιδρούν διαφορετικά στο κοινωνικό στρες από εκείνους στην ύπαιθρο» (Α. Μάγιερ-Λίντενμπεργκ, Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Χαϊδελβέργης). Εκτός από το ερώτημα τι κάνει πραγματικά το πράσινο στον εγκέφαλο, παραμένει επίσης ανοιχτό το πόσο πράσινο είναι επαρκές. Είναι αρκετό να κοιτάξετε σε ένα λιβάδι ή να ζήσετε εκεί κοντά ή πρέπει να το χρησιμοποιήσετε ενεργά; Είναι αρκετά τα δέντρα ή πρέπει να είναι ένα δάσος; (Κριστίν Έγκμαν, Πανεπιστήμιο του Aarhus, «Zu wenig Grün macht eher psychisch krank», περιοδικό «PNAS». peegep.gr, 28/2/2019).

Εργατικό ατύχημα: Υφίσταται για τους αγρότες; Και με ποια αποζημίωση; Τι συμβαίνει όταν ένας αγρότης χτυπήσει ενώ βρίσκεται στο χωράφι του; Δεν έχει δικαίωμα καμίας αποζημίωσης! «Εάν πέσει από την ελιά την ώρα που την καθαρίζει και χτυπήσει και είναι στο κρεβάτι 10-20 μέρες, το ταμείο δεν του δίνει τα μεροκάματά του, όπως ισχύει σε άλλους εργασιακούς χώρους. Αν κάποιος είναι στο Δημόσιο, θα πάρει την άδειά του και την αποζημίωσή του κανονικά. Αν είναι σε κάποιο εργοστάσιο και χτυπήσει, θα αποζημιωθεί. Αν είναι αγρότης, δεν θα έχει καμία αποζημίωση. Θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας στο σπίτι του και θα πεινάσει η οικογένειά του. Αλλά πληρώνει ίδια ποσά ασφάλισης. Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ καμία μέριμνα και κανένα σωστό πρόγραμμα για το ασφαλιστικό των αγροτών. Όταν πληρώνει κάποιος, πρέπει να υπάρχει ασφάλιση» (Χ. Παπαδάκης, neakriti.gr, 28/1/2019).

Ημερίδα για την παραγωγή και την ανάπτυξη: Η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας (www.etagro.gr) οργανώνει στις 18 Απριλίου 2019 (στις 09:30, ΓΠΑ) ημερίδα με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε νησιά, με εστίαση στην Κάρπαθο. Οι θεματικές είναι: οριοθέτηση βιώσιμης ανάπτυξης στον νησιωτικό χώρο, παραγωγικό σύστημα Καρπάθου, ερευνητικά δεδομένα (τοπικές ποικιλίες, αρωματικά φυτά, ελαιοκαλλιέργεια, αμπέλι, μελισσοκομία, τοπικές φυλές ζώων), πλαίσιο πολιτικής και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, φραγκόσυκο και ξερολιθιές, ανεμόμυλοι και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn