agrotika-2803.jpg

Κηλίδες: Το 1893 ο Δανός αστρονόμος ο Ε. Μόντερ παρατήρησε για πρώτη φορά ότι οι ηλιακές κηλίδες βρίσκονταν σε ύφεση. Έκτοτε άρχισε η τήρηση αρχείου ηλιακών κηλίδων σε συνάρτηση με το κλίμα. Σήμερα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ηλιακές κηλίδες, που είναι έντονα μαγνητικά πεδία, καθορίζουν το κλίμα της Γης και, πιο συγκεκριμένα, τη θερμοκρασία της. Σήμερα μερικοί επιστήμονες κάνουν κλιματικές προβλέψεις με δεδομένα που αντλούν αποκλειστικά από τον Ήλιο (κηλίδες, μαγνητικό πεδίο, ηλιακό άνεμο κ.ά.) και οι προγνώσεις αυτές είναι μεγίστης ακριβείας, οι δε προγνώσεις με βάση τα παραδοσιακά δεδομένα πολλές φορές δεν επαληθεύονται (ecozen.gr, 3/2/2019).

Οι δρόμοι της ελιάς: Και οι δρόμοι της… βλακείας. Μαζεύτηκαν κάποιες υπηρεσίες και ερευνητικά ιδρύματα και αποφάσισαν να υλοποιήσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα για την ελιά με στόχο μια εθνική βάση δεδομένων ελληνικών ποικιλιών, καθώς και τη μελέτη κάποιων μοριακών μηχανισμών. Η ανακοίνωση που εξέδωσαν έχει τίτλο «Οι δρόμοι της ελιάς» και είναι μάλλον βασισμένη στον τίτλο του βιβλίου «Οι δρόμοι της ανάπτυξης». Οι ξένοι –και μαγκιά τους– έχουν εκμεταλλευτεί ελληνικό γενετικό υλικό από δενδρώδη μέχρι και βότανα, βελτιώνοντάς τα και πουλώντας τα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ελληνικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες και τα ερευνητικά ιδρύματα τόσες δεκαετίες τι έκαναν; Έφτιαχναν ένα κομματικό και πελατειακό κράτος για να βολεύουν τους ψηφοφόρους και μια δημόσια διοίκηση που εξυπηρετεί συμφέροντα. Αυτό συνιστά εθνική μειοδοσία και προδοσία. Κατά τα άλλα, φταίει η Ευρώπη και το ευρώ… (δρ Θ. Τσαπικούνης, syn-fil-ax.blogspot.com, 8/2/2019).

Προβατοτροφία: Στο πλαίσιο της ανακήρυξης της πόλης Γκόλγουεϊ στην Ιρλανδία ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Πολιτισμού 2020 θα πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκό συνέδριο που αφορά την προβατοτροφία και τις παραδόσεις της (25-31 Μαΐου 2020). Το συνέδριο ονομάζεται Project Baa Baa και διοργανώνεται προκειμένου να αναδειχθεί η πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική συμβολή της προβατοτροφίας. Θα πραγματοποιηθεί έκθεση από παραδοσιακά μάλλινα ρούχα και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από περιοχές προβατοτροφίας όλης της Ευρώπης. Επίσης θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις πεδίου και επιδείξεις με μάλλινα ρούχα, θα παρουσιαστούν σχολές εκτροφής προβάτων και παραδοσιακές τεχνικές πλεξίματος και θα θιγούν θέματα αγροτουρισμού (www.projectbaabaa.com, ead.gr, 13/2/2019).

Γύρος: Η στρατηγική του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) για την προστασία του γύρου: «Το συγκεκριμένο προϊόν θα αξιοποιηθεί ως εθνικό brand (με τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής του, από ολόκληρα τεμάχια κρέατος, χωρίς συντηρητικά κ.λπ.), αλλά χωρίς περιορισμό είδους και προέλευσης κρέατος, με τον χαρακτηρισμό “ΕΠΙΠ γύρος”, ενώ, όταν η παρασκευή του θα στηρίζεται αποκλειστικά σε ελληνικής προέλευσης κρέατα, θα χαρακτηρίζεται ως “ΠΓΕ ελληνικός γύρος”» (ΣΕΒΕΚ, 13/2/2019, σ.σ. αν κατάλαβα καλά, πρόκειται για πρόταση ανάλογη με το «φέτα και ελληνική φέτα», το «γιαούρτι και ελληνικό γιαούρτι» και το «ελαιόλαδο Καλαμάτας και ελληνικό ελαιόλαδο Καλαμάτας». Ίσως να μην είναι καλή πρόταση).

Αρδευτικό: Αστικά λύματα που έχουν υποστεί επεξεργασία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρδευση καλλιεργειών στην Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια. Με 588 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά και 66 αποχών το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο κανονισμό. Σειρά έχουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών των κρατών-μελών. Ο νέος νόμος ορίζει τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας για το ανακτημένο νερό. Η υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών τεχνικών και νέων τεχνολογιών με την ταυτόχρονη μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην εξοικονόμηση νερού (ellinikigeorgia.gr, 13/2/2019).

Δικαιοσύνη: Την πρωτοφανή απόφαση να πάει να κοιμηθεί ο ίδιος σε φάρμα αγελάδων προκειμένου να διαπιστώσει αν προκαλείται ηχορρύπανση πήρε Γερμανός δικαστής. Tο 2011 ένα ζευγάρι αποφάσισε να αγοράσει ένα γραφικό σπίτι κοντά σε ένα χωριό 30 χιλιόμετρα νότια του Μονάχου. Όπως ισχυρίστηκε το ζευγάρι, το όνειρο μιας ήρεμης και ήσυχης ζωής στην εξοχή μετατράπηκε σε εφιάλτη λόγω του αφόρητου θορύβου που προκαλούν τα κουδούνια των αγελάδων που βόσκουν στο διπλανό χωράφι. Το 2017 το ζευγάρι κατέφυγε στο δικαστήριο διότι, όπως είπε, τα περιττώματα των αγελάδων προσέλκυαν ανεπιθύμητα έντομα, γεγονός που μειώνει σημαντικά την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Το ζευγάρι έχασε αρχικά τη μάχη, αλλά η υπόθεση εκδικάζεται σε ανώτερο δικαστήριο της Βαυαρίας (times.co.uk, protagon.gr, 17/2/2019, σ.σ. αν ο κτηνοτρόφος ήταν εκεί το 2011, δεν πρέπει να υπάρχει θέμα. Τα βρήκαν εκεί τα ζώα. Αν ο ιδιοκτήτης προχώρησε μετά στην εκτροφή ζώων, το δικαστήριο θα αποφασίσει για την πραγματική όχληση ή όχι).

Κρέας: Η Ελλάδα εισάγει βόειο και χοιρινό κατά 80% των αναγκών της. Το 2017 διατέθηκαν 453 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11,4% σε σχέση με το 2015, για όλα τα κρέατα. Ο αριθμός των χοιρομητέρων έπεσε από 110.000 στις 50.000 και η αξία των εισαγωγών χοιρινών το 2017 παρουσίασε αύξηση 20% από το 2015. Η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος από 2018 έως το 2019 πήγε από τα 0,96 ευρώ στα 0,86 ευρώ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας εντοπίζεται στις ελληνοποιήσεις. Ενώ το ζωικό κεφάλαιο των αιγοπροβάτων φαίνεται να έχει μειωθεί, υπάρχει μεγάλη αύξηση δηλωμένου γάλακτος και φέτας. Μια ακόμα τροχοπέδη στην κτηνοτροφία μας είναι η χαμηλή συνεταιριστική οργάνωση (Π. Πεβερέτος, ΣΕΚ, emvolos.gr, 18/2/2019).

Αγορά κρέατος: Το έργο MeDInno ύψους 850.000 ευρώ στο πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 θα διαρκέσει 2 χρόνια με την Περιφέρεια Ηπείρου επικεφαλής. Σκοπός είναι να δοθούν προδιαγραφές ώστε να αναδειχθούν πλήρως η εικόνα της αγοράς κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων και η συμπεριφορά του καταναλωτή και οι απαιτήσεις του, που θα οδηγήσουν τελικά στη δημιουργία προϊόντων κυρίως με βάση το πρόβειο και το αίγειο γάλα και την τυποποίηση πρόβειου, αίγειου και μοσχαρίσιου κρέατος από εγχώριες φυλές με νέα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και ταυτότητα, που σκοπό θα έχουν τη διείσδυσή τους σε παλιές, αλλά και νέες αγορές. Ακολούθως θα υπάρχει εκπαίδευση εκπαιδευτών στις κατευθυντήριες γραμμές τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων, τις διαδικασίες παραγωγής των νέων προϊόντων, αλλά και παραγωγών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών σε θεματικές όπως η ασφάλεια τροφίμων, οι κοπές κρέατος, η τεχνολογία παραγωγής τυριών από κατσικίσιο γάλα κτλ. Παράλληλα θα οργανωθούν εκδηλώσεις προώθησης και εργαστήρια για την καθιέρωση της εμπορικής ταυτότητας των νέων προϊόντων (Μπάρι Ιταλίας, neapaseges.gr, 18/2/2019).

Φέτα και «φέτες»: Εξασκημένοι να αναγνωρίζουν την υψηλή ποιότητα και τη διατροφική αξία των τροφίμων και με κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι Σιγκαπούριοι αναγνωρίζουν την αξία των ελληνικών τροφίμων και ποτών. Η φέτα αντιμετωπίζει ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμό από πληθώρα λευκών τυριών, που καταχρηστικά χρησιμοποιούν την ονομασία «φέτα». Οι παραπλανητικές συσκευασίες αποπροσανατολίζουν το καταναλωτικό κοινό, που ούτως ή άλλως δεν είναι εξοικειωμένο με την ποικιλία και τις ιδιαιτερότητες των λευκών τυριών ούτε είναι εκπαιδευμένο να ξεχωρίζει τη γνήσια φέτα από τις δεκάδες απομιμήσεις της. Οι κύριοι ανταγωνιστές της φέτας ΠΟΠ στη Σιγκαπούρη είναι η αυστραλιανή εταιρία γαλακτοκομικών Lemnos με το προϊόν ονομασίας «feta», το λευκό τυρί της Ν. Ζηλανδίας και τα προϊόντα Δανίας Arla Foods (ellinikigeorgia.gr, 12/2/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn