agrotika-1303.jpg

Συστατικά: Φωτογραφίζοντας την ταμπέλα με τα συστατικά στη συσκευασία και στέλνοντάς τη στην ingred.io, μαθαίνεις την πιθανή επικινδυνότητα όσον αφορά τις αλλεργίες, την τοξικότητα, τον καρκίνο ή τους ερεθισμούς. Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ingred.io ήταν νικήτρια του ελληνικού τελικού στον διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture και θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο τελικό στο Άμστερνταμ τον Μάιο, διεκδικώντας ανάμεσα σε είκοσι χώρες μέρος μιας χρηματοδότησης ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Η ανάγκη του κόσμου να ενημερωθεί είναι τεράστια. Άλλοι διακριθέντες ήταν η Paths of Greece / Μονοπάτια της Ελλάδας και η Urban Poultry, ένα εμπορικό μοντέλο αστικής γεωργίας για την εξ αποστάσεως εκτροφή πουλερικών και την κρεατοπαραγωγή (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25/1/201).

Ροδάκινα… ασυνεννόητα: Έλλειψη εθνικού σχεδιασμού και συνεννόησης στην παραγωγική διαδικασία παντού, ακόμα και στο βιομηχανικό ροδάκινο, όπου η Ελλάδα είναι παγκόσμιος ηγέτης με 850 χιλιάδες τόνους παραγωγή, αλλά μόνο 400 χιλιάδων τόνων αποθηκευτικούς χώρους και καθυστέρηση στα προγράμματα επιδότησης της μεταποίησης – τα προηγούμενα είχαν γίνει πριν από 8 χρόνια. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σύσταση της διεπαγγελματικής στη φέτα, με αποτέλεσμα αφενός μεν να κινδυνεύει να εξαφανιστεί η προβατοτροφία και να χάσει τα ερείσματά της λόγω νοθείας. Ακόμα και η… πικρή ιστορία της ζάχαρης (ΕΒΖ) δείχνει την έλλειψη εθνικού οράματος για το πού πρέπει να κατευθυνθεί η ελληνική παραγωγική διαδικασία, αφού χωρίς ζάχαρη κομπόστα δεν γίνεται. Στην επέκταση της ελαιοκαλλιέργειας και την τυποποίηση του ελαιολάδου και της ελιάς επίσης υπάρχει αδυναμία συνεννόησης. Και τέλος, το βαμβάκι, περίπτωση στην οποία το 90% του προϊόντος καταλήγει να εξάγεται με μια πρωτογενή μεταποίηση ως εκκοκκισμένο, χωρίς να λαμβάνει η χώρα παρά ένα μικρό μέρος της προστιθέμενης αξίας του. Το ίδιο ισχύει και για το σκληρό σιτάρι, όπου επίσης είμαστε κυρίως εξωστρεφείς, ενώ είμαστε ελλειμματικοί σε μαλακό, και πάει λέγοντας. Ο εθνικός σχεδιασμός προϋποθέτει οργάνωση σε συνεταιρισμούς των αγροτών (Γ. Κολλάτος, thessaliatv.gr, 24/1/2019).

Τρελά πράγματα: Αντιμέτωπος με διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ και παραπομπή σε δίκη βρίσκεται ένας 65χρονος κτηνοτρόφος από το Μοίρα Πάτρας, διότι πέρυσι το Μεγάλο Σάββατο «συνελήφθη να έχει σφάξει ένα αρνί ιδιοκτησίας του, αντί να το έχει πάει στο σφαγείο προκειμένου να σφάξουν το ζώο εκεί». Η κατηγορία που του αποδίδεται είναι ότι έσφαξε το αρνί και το τοποθέτησε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου κατά παράβαση της νομοθεσίας. Ο 65χρονος απευθύνθηκε στον Δήμο Πατρέων, καθώς είναι πολλά τα 30.000 ευρώ για ένα αρνί και είναι αρμοδιότητα του Δήμου να τα εισπράξει. Ο κτηνοτρόφος έσφαξε το αρνί την παραμονή της Ανάστασης και το μετέφερε από τη στάνη στο σπίτι του αποκλειστικά για προσωπική κατανάλωση (tromaktiko.gr, 25/1/2019, σ.σ. οι αστοί έχουν ξεσαλώσει, έχουν αφηνιάσει, ενώ οι αγρότες / κτηνοτρόφοι δεν οργανώνονται για να διεκδικήσουν τον τρόπο ζωής τους και τα δίκαια στην παραγωγή και την οικονομία).

Μικροζυθοποιίες: Το θαύμα των «μικρών» της μπίρας –43 μικροζυθοποιίες σήμερα στην Ελλάδα– δημιουργεί έναν νέο κλάδο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, που καλύπτει το 1% της αγοράς, με κυρίαρχους την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και την Ολυμπιακή Ζυθοποιία (90%) και ισχυρά ανερχόμενες την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης και τη Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης. Στην ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας θετική είναι και η επίδραση των τουριστών, που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι τοπικό, κάτι «ελληνικό». Κάτι τέτοιο συνέβη πριν από χρόνια και στο κρασί. Πλέον εφαρμόζεται ο κανόνας «κάθε τόπος και η μπίρα του». Στην Τσεχία λειτουργούν 420 μικροζυθοποιίες, στην Ολλανδία 600, στο Βέλγιο 400, στη Γαλλία 1.000 και στην Ιταλία 1.200 (thessaliatv.gr, 23/1/2019, σ.σ. ίσως αν η δραστηριότητα συνδυαζόταν και με τοπικές παραγωγές {κριθάρι, λυκίσκο κ.λπ.}, τα πράγματα θα ήταν τέλεια).

Χρέη, χρέη, χρέη: Το συνολικό ετήσιο εισόδημα της ανθρωπότητας κυμαίνεται στα 77 τρισ. δολάρια. Το συνολικό χρέος είναι 244 τρισ. δολάρια, δηλαδή 318% του πλανητικού ΑΕΠ. Από αυτά τα χρέη τα 45 τρισ. τα χρωστούν οι πολίτες, τα 65 τρισ. τα κράτη, τα 73 τρισ. οι επιχειρήσεις και τα 60 τρισ. οι τράπεζες (Β. Τακτικός, 27/1/2019, σ.σ. δηλαδή πού χρωστούν αυτά τα 244 τρισ. δολάρια όλα τα κράτη της γης, σε Αρειανούς;).

Άγνωστα: Φρούτα άγνωστης προέλευσης και βάρους 1.635 kg δέσμευσε η ΔΑΟΚ Πειραιά σε επιχείρηση εμπορίου αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για  πορτοκάλια βάρους 900 κιλών και ακτινίδια βάρους 735 κιλών, επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις των διατάξεων της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας ως προς τη σήμανση (presspublica.gr, 30/1/2019).

Καφές σε κίνδυνο: Ο καφές προέρχεται από δύο μόνο ποικιλίες φυτών, την Arabica και τη Robusta, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της ξηρασίας, των ασθενειών και της αποψίλωσης των δασών. Οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew στην Αγγλία αξιολόγησαν την κατάσταση των 124 γνωστών ποικιλιών καφέ και βρήκαν ότι οι 75 πρέπει να θεωρηθούν απειλούμενες με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες (ΑΠΕ-ΜΠΕ, ecozen.gr, 17/1/2019).

Φυτοφάρμακα: Υπολείμματα φυτοφαρµάκων στο 72% των φρούτων και το 41% των λαχανικών στη Γαλλία. Πάνω από 66.000 τόνοι χημικών χρησιµοποιούνται από τους αγρότες στη Γαλλία κάθε χρόνο. Τα λιγότερο επιβαρηµένα φρούτα ήταν το αβοκάντο (23% υπολείµµατα), το ακτινίδιο (27%) και το δαµάσκηνο (32%). Αντίθετα, τα σταφύλια, οι κληµεντίνες, τα κεράσια, τα γκρέιπφρουτ, οι φράουλες, τα ροδάκινα και τα πορτοκάλια βρέθηκαν µε 80% υπολείμματα φυτοφαρµάκων. Τα λιγότερο µολυσµένα ήταν το σιτάρι, τα σπαράγγια, τα παντζάρια και το κουνουπίδι, καθώς όλα είχαν λιγότερο από 7% υπολείμματα φυτοφαρµάκων. Η ποσότητα των φυτοφαρµάκων εξαρτάται από τον βαθµό βιοµηχανοποίησης, από τη φλούδα και από τον τύπο του δέντρου ή του φυτού (texnologosgeoponos.gr, 27/1/2019, σ.σ. η γεωργία δεν μπορεί να εξυπηρετείται από την ιδιωτική οικονομική. Αυτή οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις. Η γεωργία –ευρεία έννοια– φροντίζει το περιβάλλον –που είναι συνολική έννοια– και εξυπηρετείται καλύτερα από την κοινωνική οικονομία, οικονομία αναγκών και όχι δημιουργίας περισσευμάτων.
 
Συνεργατικοί χώροι: Η προσθήκη συνεργατικών χώρων στα ξενοδοχεία προσελκύει τους «ψηφιακούς νομάδες», που είναι μια αυξανόμενη ομάδα ανθρώπων που χάρη στο διαδίκτυο εργάζονται εξ αποστάσεως και μπορούν να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε στον κόσμο. Το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν είναι πλέον το κύριο προϊόν. Ο χώρος εργασίας είναι εξίσου σημαντικός με το δωμάτιο. Πολλοί ξενοδοχειακοί όμιλοι αναπτύσσουν χώρους Nextdoor ως πλατφόρμα φιλοξενίας, που ονομάζεται «αυξημένη φιλοξενία». Απαιτείται πλέον να δημιουργηθεί ένας χώρος που διευκολύνει τις συνδέσεις μεταξύ των επισκεπτών, αλλά και με τους ντόπιους (tourismtoday.gr, 21/1/2019).
 
Προστασία της φύσης: Η Association Agrecol δημιούργησε έναν καινοτόμο σύνδεσμο με στόχο να προστατεύσει του σπόρους ως δημόσιο αγαθό. Η Agrecol ανέπτυξε μια «άδεια ελεύθερης πρόσβασης στους σπόρους», η οποία τους διασφαλίζει ως δημόσιο αγαθό και, συνεπώς, παρέχει προστασία στις ποικιλίες και απέναντι στις πατέντες. Η πιο πρόσφατη ιδέα που αναπτύσσεται είναι να αδειοδοτούνται νέες ποικιλίες ως δημόσιο αγαθό. Αυτό, σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να κάνει χρήση, να τις εκχωρήσει και να τις αναπτύξει ελεύθερα. Οι βελτιώσεις που ακολουθούν καλύπτονται επίσης από αυτές τις άδειες. Η μόνη προϋπόθεση προκειμένου ένας σπόρος να παραμείνει προσιτός σε όλους είναι να μην καλύπτεται από πατέντες ή άλλα αποκλειστικά δικαιώματα (ypaithros.gr, 20/1/2019).
 
Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσιογράφος, «Αγρονέα», τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn