agrotika_1202.jpg

Αγροτική ζωή: 40χρονος πήρε την καραμπίνα του πατέρα του και αυτοκτόνησε στην αυλή του σπιτιού τους, ενώ μέσα ήταν οι γονείς και τα αδέλφια του. Πριν από λίγες μέρες τα ζώα του κτηνοτρόφου είχαν κατασπαραχθεί και αυτό τον σόκαρε. Αλλά για οικονομικούς λόγους. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ήταν μέλος πολυμελούς οικογένειας στο Μοναστηράκι Αγράφων (presspublica.gr, 31/12/2018).

Μελισσοπερίεργα: Η διάρκεια ζωής της βασίλισσας κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 χρόνων, ενώ η διάρκεια ζωής της εργάτριας είναι 35-45 ημέρες το καλοκαίρι και 3-5 μήνες για τις φθινοπωρινές μέλισσες. Η βασίλισσα έχει διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες και γεννά καθημερινά 2.500 αβγά, τα οποία ως όγκος είναι 2,5 φορές το βάρος της. Για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα «γαμήλιο ταξίδι», πρέπει η βασίλισσα να επιστρέψει στη φωλιά με 5,5 εκατομμύρια σπερματοζωάρια στη σπερματοθήκη της, έχοντας ζευγαρώσει με 8-10 κηφήνες. Από εκείνη τη στιγμή δεν ξαναζευγαρώνει ποτέ. Τα γονιμοποιημένα ωά εξελίσσονται σε θηλυκά, εργάτριες μέλισσες ή βασίλισσες, ενώ τα αγονιμοποίητα ωά σε κηφήνες (neapaseges.gr, 28/12/2018).

ΚΓΠ και μετανάστες: Ένοχη η ΚΓΠ (CAP) για την εκμετάλλευση, τις ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών στη γεωργία, διότι ευνοεί την παραγωγή ευρείας κλίμακας και μεγάλης απόδοσης. Μια τέτοια συνθήκη συντελεί στην πτώση των τιμών παραγωγού και φέρνει σε μειονεκτική θέση τους μικροκαλλιεργητές. Σε συνδυασμό με τις αθέμιτες πρακτικές των αλυσίδων λιανικής, που εξωθούν τους παραγωγούς σε έναν άτυπο αγώνα μείωσης των τιμών των αγαθών τους, οι ανωτέρω πιέσεις αναγκάζουν ακόμα και τους πιο καλοπροαίρετους αγρότες να μειώσουν τα κόστη εργασίας. Είναι δηλαδή η διάρθρωση της ευρωπαϊκής αγροδιατροφής τέτοια, που πολλές φορές καθιστά μονόδρομο την προσφυγή στην εκμετάλλευση μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού με κάθε πιθανό τρόπο, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο (euractiv.gr, 28/12/2018).

Αγροτικές τιμές: Μείωση στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως, κυρίως λόγω των σημαντικών μειώσεων στις τιμές του φοινικέλαιου και των άλλων φυτικών ελαίων, καταγράφει ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO). Μειώθηκε κατά 8,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2016. Τα μεγάλα αποθέματα φοινικέλαιου, σόγιας και ηλιέλαιου συμπίεσαν πολύ τις τιμές. Τα γαλακτοκομικά μειώθηκαν για έκτο μήνα. Η ζάχαρη σημείωσε άνοδο 4,4% τον Νοέμβριο (σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018) λόγω μείωσης του ζαχαροκάλαμου κατά 35,8% στη Βραζιλία. Το κρέας είναι σχεδόν σταθερό, με το βόειο να αυξάνεται (ellinikigeorgia.gr, 7/12/2018).

Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ): 200 μόνιμοι υπάλληλοι, 48.000 ευρώ μέσες αποδοχές υπαλλήλου/έτος, 17 μέρες πραγματικής εργασίας κατ’ έτος. Χρειάζονται 200 μόνιμοι και πολλοί έκτακτοι; Γιατί 48.000 ευρώ κατ’ έτος; Μήπως θα μπορούσε να είναι οι αμοιβές στον μέσο όρο του ιδιωτικού τομέα ή έστω στον υπερβολικά αυξημένο του Δημοσίου; Τι σημαίνει 17 ημέρες πραγματικής εργασίας; Έστω ότι δεν είναι 17 και είναι 30 ημέρες, δικαιολογείται ετήσιος μέσος μισθός 48.000 ευρώ για 17 ημέρες ή όσες είναι; Αντί να ιδιωτικοποιηθεί και να εξυγιανθεί, ξανάνοιξε το 2015 με απόφαση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δούλεψε για 3 έτη, αυξήθηκε το χρέος της και τώρα πλέον κλείνει οριστικά. Αλλά οι 200 υπάλληλοι θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, αφού μετατάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις στο Δημόσιο. Και οι τευτλοπαραγωγοί απλήρωτοι, ενώ πλήρωσαν σπόρους, πετρέλαια, λιπάσματα, εργασία («Η Καθημερινή», 30/12/2018).

Άνδρες: Βραζιλία. Ζητούνται άνδρες υπό όρους για την πόλη Noiva do Cordeiro, όπου ζουν μόνο 600 γυναίκες, οι περισσότερες ηλικίας 20-35 ετών. Όσοι άνδρες εκφράσουν τη θέληση να μείνουν μαζί τους θα πρέπει να δουλεύουν εκτός της πόλης και να επιστρέφουν στο σπίτι μόνο κάθε Σαββατοκύριακο. Κατά καιρούς πολλοί άντρες προσπάθησαν να παρέμβουν με τους δικούς τους όρους σε αυτό τον τρόπο ζωής, γεγονός που έκανε τις γυναίκες της Noiva do Cordeiro να υιοθετήσουν ακόμα πιο σκληρή πολιτική διαμονής των ανδρών στην πόλη (fanpage.gr, 29/5/2015).

Κόντογλου: «Όσοι απομείναμε πιστοί στην παράδοσή μας, όσοι δεν αρνηθήκαμε το γάλα που βυζάξαμε, αγωνιζόμαστε άλλος εδώ, άλλος εκεί κατά της ψευτιάς. Απέναντι σ’ αυτούς που θέλουν την Ελλάδα ένα κουφάρι χωρίς ψυχή, ένα λουλούδι χωρίς μυρωδιά» (Φώτης Κόντογλου [1895-1965], Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος).

Μετανάστευση: Οι δηλωμένοι Έλληνες που φεύγουν ως μετανάστες –χώρια όσοι φεύγουν για σπουδές και όσοι φεύγουν ως τουρίστες και δεν θα γυρίσουν ποτέ– το 2009 ήταν 43.686 Έλληνες, το 2010 62.041, το 2011 92.404, το 2012 124.194, το 2013 117.094, το 2014 106.804, το 2015 109.351, το 2016 106.535 και το 2018 103.327 (protagon.gr, 2/1/2019, σ.σ. για να φτάσει ένας άνθρωπος σε ηλικία να αποδίδει στην κοινωνία όσα δωρεάν απόλαυσε αρχίζει από τα 18 χρόνια και τότε τον «κλέβει» έτοιμο κάποιο άλλο κράτος χωρίς να πληρώσει δεκάρα τσακιστή. Κοστίζει σε καθαρές πληρωμές περίπου 300.000 ευρώ, χώρια οι άπειρες ώρες απασχόλησης γονέων, η διαφοροποίηση της ζωής για την ανατροφή ανηλίκων, το κόστος της κοινωνίας για σχολεία, δασκάλους, χωροφύλακες, γιατρούς, δρόμους κ.λπ.).

Διαφάνεια: H Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (ΕΜΑ) συμφώνησε στη λεγόμενη «γενική προσέγγιση» για τον κανονισμό σχετικά με τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα της αξιολόγησης κινδύνου στην αλυσίδα τροφίμων στην Ε.Ε. Η νέα νομοθετική πράξη σκοπεύει όχι μόνο σε περισσότερη διαφάνεια, ποιότητα και ανεξαρτησία των μελετών, αλλά επίσης στη βελτίωση των επιστημονικών επιδόσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι πολίτες επέβαλαν αυτή την αλλαγή με αγώνα για τη γλυφοσάτη, τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τους ενδοκρινικούς διαταράκτες (ellinikigeorgia.gr, 14/12/2018).

Ευαλλοίωτα: Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, ο παραγωγός που προμηθεύει έναν έμπορο οφείλει να εξοφλείται μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση του τιμολογίου. Ο παραγωγός αναρτά στην ψηφιακή υπηρεσία τα στοιχεία των τιμολογίων. Ο παραγωγός υποχρεούται να ενημερώνει την αρμόδια αρχή σε περιπτώσεις μη εξόφλησης τιμολογίων. Αν ο έμπορος δεν εξοφλήσει έγκαιρα, πληρώνει πρόστιμο το 15% της αξίας του τιμολογίου και τη δεύτερη φορά το 30%. Για κάθε επιπλέον παραβίαση το πρόστιμο είναι 50% της αξίας του τιμολογίου. Αν ο παραγωγός δεν αναρτήσει τα παραστατικά πώλησης, επιβάλλεται πρόστιμο 5% του τιμολογίου (ellinikigeorgia.gr, 28/12/2018).

Νερό: Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού (-810 εκατ. m3 νερού). Ανάλογα προβλήματα θα έχουν και η Ισπανία, η Ιταλία, η Κύπρος και η Τουρκία. Από τη μία, θα υπάρχουν αυξημένες πλημμύρες, από την άλλη θα επιδεινώνεται η λειψυδρία. Οι συνέπειες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή (σε ποσοστό 80-90%) και δευτερευόντως στη χρήση γης και νερού (10-20%). Η ξηρασία θα έχει επιπτώσεις στη γεωργία και στα τρόφιμα, αλλά και στην παραγωγή ενέργειας και στις μεταφορές. Για κάθε 100 σταγόνες βροχής που πέφτουν στη γη μόνο οι 36 μετατρέπονται σε «μπλε νερό» (λίμνες, ποτάμια και υδροφόρο) για ανθρώπινες ανάγκες και τα υπόλοιπα γίνονται «πράσινο νερό», δηλαδή υγρασία στο έδαφος. Οι ερευνητές προτείνουν λιγότερο εντατική χρήση του στη γεωργία, αλλά και υποδομές για την αποθήκευση του νερού των αστικών πλημμυρών. Το Τόκιο έχει δημιουργήσει μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή όπου συσσωρεύονται τα νερά των πλημμυρών και αργότερα αξιοποιούνται (ΑΠΕ, iefimerida.gr, 29/12/2018).

Γάλα: Το 7% ερωτηθέντων ενηλίκων Αμερικανών πιστεύει ότι το σοκολατούχο γάλα γίνεται από καφέ αγελάδες. Το 49% των ερωτηθέντων εξέφρασαν άγνοια, με μόλις το 44% να απαντά σωστά. Με αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό βγαίνει ότι 16,4 εκατ. πολίτες των ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι καφέ αγελάδες βγάζουν σοκολατούχο γάλα (Gazzetta Team, 4/1/2019).

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn