agrotika-potisma.png

Fruit Logistica: Η Fruit Logistica φιλοξένησε το 2018 πάνω από 3.100 εκθέτες από 84 χώρες σε εκθεσιακό χώρο 117.472 τ.μ., όπου έδωσαν το «παρών» πάνω από 78.000 επαγγελματίες από 130 χώρες. Η έκθεση θα γίνει στο Βερολίνο Γερμανίας 6 με 8 Φεβρουαρίου 2019.

Ενέργεια από κοπριά: Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota θα ανοίξει σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρησιμοποιεί κοπριά αγελάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καύσιμου υδρογόνου στο λιμάνι του Λονγκ Μπιτς (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και θα μετατρέπει το αέριο μεθανίου που παράγεται από την κοπριά αγελάδων σε νερό, ηλεκτρισμό και υδρογόνο. Το έργο Tri-Gen Project θα λειτουργήσει το 2020 και θα δίνει ενέργεια σε 2.350 νοικοκυριά και καύσιμο υδρογόνο σε 1.500 οχήματα κάθε μέρα, δηλαδή 2,35 MW και 1,2 τόνους υδρογόνου ημερησίως. Οι περιβαλλοντικά συνειδητοί αυτοκινητιστές αναζητούν νεότερες, καθαρότερες μορφές μεταφοράς. Τα οχήματα κυψελών καυσίμου και άλλων εναλλακτικών καυσίμων απαντούν σε αυτή τη ζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον (ellinikigeorgia.gr, 5/12/2017).

Δωρεάν χωράφια: Θα αναδιανεµηθούν/παραχωρηθούν 207.449 στρέµµατα σε Θεσπρωτία, Ηλεία, Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Ηµαθία έναντι ετήσιου συµβολικού τιµήµατος έως 5 ευρώ/στρέµµα από την εαρινή καλλιεργητική περίοδο σε ανέργους, κατ’ επάγγελµα αγρότες ή σε όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισµούς και σε νέους αποφοίτους γεωτεχνικών σχολών βάσει µοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου µε στόχο, σε συνεργασία µε τις Περιφέρειες, να ξεκινήσει το συντοµότερο η υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφεροµένων. Μέγιστη έκταση ανά δικαιούχο τα 100 στρέµµατα και διάρκεια παραχώρησης από 5 έως 25 χρόνια (ethnos.gr, texnologosgeoponos.gr, 22/12/2018).

Ρακόμελο: Σε ένα αφιέρωμα, το «Stin egia mas», η «Guardian» κατατάσσει το ρακόμελο στα 10 καλύτερα ποτά του κόσμου για τον χειμώνα. Το ρακόμελο είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παρασκευάζεται από μέλι με τη διαδικασία της ζύμωσης των σακχάρων του μελιού. Σερβίρεται έτοιμο, αφού ζεσταθεί. Παρασκευάζεται συνδυάζοντας ρακή (τσικουδιά) ή τσίπουρο με μέλι και διάφορα μπαχαρικά, όπως η κανέλα, το γαρίφαλο, το κάρδαμο ή άλλα τοπικά βότανα. Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται από ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Τη λίστα με τα 10 καλύτερα ποτά του κόσμου για τον χειμώνα συμπληρώνουν: chacha (Γεωργία, κονιάκ), grzane piwo (Πολωνία, μπίρα), gløgg (Δανία, κρασί), mumma (Σουηδία, μαύρη μπίρα), jägertee (Αυστρία, μαύρο τσάι), cola de mono (Χιλή, καφές), hirezake (Ιαπωνία, σάκε), jólaglögg (Ισλανδία, ποτά με μύρτιλο), ζεστός μηλίτης (Αγγλία, μηλίτης) («Guardian», newsit.gr, 23/12/2018).

Δικαιώματα χωρικών: Στις 17 Δεκεμβρίου 2018 η 73η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNGA 73) στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Χωρικών και άλλων ανθρώπων που εργάζονται στις αγροτικές περιοχές. Τώρα η διακήρυξη είναι ένα διεθνές νομικό εργαλείο, που η La Via Campesina (LVC) και οι σύμμαχοί της θα αξιοποιήσουν για να υποστηρίξουν περιφερειακές και εθνικές διαδικασίες εφαρμογής. Με 121 ψήφους υπέρ, 8 ψήφους κατά και 54 αποχές, το φόρουμ της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, εκπροσωπώντας 193 κράτη-μέλη, απηύθυνε πρόσκληση για ένα νέο υποσχόμενο κεφάλαιο στον αγώνα για τα δικαιώματα των χωρικών και όλων στις αγροτικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Πέτρα: Ο αφηρημένος σκόνταψε πάνω της, ο βίαιος τη χρησιμοποίησε ως όπλο, ο οικοδόμος τη χρησιμοποίησε για να χτίσει, ο αγρότης, κουρασμένος, για να ξαποστάσει και τα παιδιά για παιχνίδι. Με την πέτρα ο Δαυίδ σκότωσε τον Γολιάθ, ενώ ο Φειδίας έφτιαξε τα ωραιότερα αγάλματα. Στην κάθε περίπτωση τη διαφορά δεν την έκανε η πέτρα, αλλά ο άνθρωπος.

Δεξιότητες: Μεγάλη ζημιά έπαθε ένας 58χρονος παραγωγός-έμπορος λαδιού στην Εύβοια, που έπεσε θύμα απατεώνα, ο οποίος του απέσπασε 270 δοχεία λάδι και 2.000 ευρώ. Όπως ο ίδιος κατήγγειλε στην Αστυνομία, η ζημιά έγινε στα μέσα του Δεκεμβρίου, όταν κάποιος του τηλεφώνησε, του συστήθηκε ως γνωστός επιχειρηματίας του χώρου και του ζήτησε να αγοράσει 150 δοχεία λάδι. Συμφώνησαν στο ποσό των 9.200 ευρώ, το οποίο ο αγοραστής «κατέθεσε» σε λογαριασμό τράπεζας του πωλητή και του έστειλε μάλιστα και το αποδεικτικό κατάθεσης με e-mail. Την ίδια ήμερα το βράδυ ο αγοραστής έστειλε φορτηγό και φόρτωσε τα 150 δοχεία. Την επόμενη ημέρα ζήτησε να αγοράσει 120 δοχεία ακόμα, αξίας 5.700 ευρώ, αλλά ζήτησε και να δώσει 2.000 ευρώ στον οδηγό. Φυσικά πριν πάει να φορτώσει τη δεύτερη παρτίδα του, έβαλε τα χρήματα στην τράπεζα και του έστειλε το αποδεικτικό «κατάθεσης» με e-mail, ακριβώς όπως και την προηγούμενη ημέρα. Όταν ο παραγωγός-έμπορος πήγε στην τράπεζα να ενημερωθεί για τις καταθέσεις, διαπίστωσε ότι τα αποδεικτικά που του είχε στείλει ο απατεώνας ήταν πλαστά και ότι κανείς δεν του είχε καταθέσει χρήματα (lamiareport.gr, texnologosgeoponos.gr, 24/12/2018, σ.σ. τι σημαίνει «παραγωγός-έμπορος»;).

Τοπική εφοδιαστική αλυσίδα: Η έννοια των σύντομων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων (SFSC), στις οποίες δεν υπάρχουν διαμεσολαβητές μεταξύ γεωργών και καταναλωτών, εισήχθη στην ΚΓΠ 2014-20 και έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Έρευνας (EPRS), το 2015 το 15% των αγροτών πούλησε το ήμισυ των προϊόντων του μέσω των σύντομων αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων. Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης οι υποστηρικτές διατείνονται ότι οι σύντομες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων πρέπει να διαδραματίσουν έναν πολυδιάστατο ρόλο. Η ειδική έκθεση της Euractiv θα επικεντρωθεί στον ρόλο των SFSC στην ενίσχυση του αγροτουρισμού, καθώς και στην παροχή στους καταναλωτές υγιεινών και φρέσκων τροφίμων (euractiv.gr, 20/12/2018).

Αγροτικό εισόδημα: «Σαν να μην έφτανε η παρατεταμένη ανομβρία του καλοκαιριού και οι απώλειες που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί του Ηρακλείου από τον δάκο, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης, οι αυξημένες εισφορές και η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης, η χαλαζόπτωση (16/12/2018) εξαφάνισε την ελπίδα για ένα αξιοπρεπές εισόδημα από τη φετινή σοδειά ελαιόδεντρων. Οι κύριοι της κυβέρνησης έπειτα από 4 χρόνια αδιαφορίας και κοροϊδίας έχουν υποχρέωση στον αγροτικό κόσμο να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν, όσο και για την άμεση διεκπεραίωση των διαδικασιών αποζημίωσης το ταχύτερο δυνατό» (ΝΟΔΕ Ηρακλείου Κρήτης, ert.gr, 20/12/2018).

Πλούσιοι και φτωχοί: Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε (24/12/2018) τους πιστούς στον ανεπτυγμένο κόσμο να επιδιώξουν έναν απλούστερο, λιγότερο προσηλωμένο στον καταναλωτισμό τρόπο ζωής, ενώ στηλίτευσε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Στο κήρυγμά του δήλωσε ότι το θείο βρέφος, που γεννήθηκε μέσα σε έναν ταπεινό στάβλο, θα πρέπει να κάνει τους πάντες, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γίνει «άπληστοι και αδηφάγοι», να σκεφτούν το πραγματικό νόημα της ζωής. «Στις ημέρες μας για πολλούς το νόημα της ζωής βρίσκεται στην ιδιοκτησία, στο να έχουν ένα πλεόνασμα υλικών αντικειμένων. Μια ακόρεστη πλεονεξία σηματοδοτεί όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους ακόμα και σήμερα, που πολλοί άλλοι δεν έχουν τα απαραίτητα καθημερινά μέσα για να επιβιώσουν» (protothema.gr, 25/12/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης-«Αγρονέα»
Τηλ.: 6998 282382

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn