shutterstock_517959364.jpg

Κατσίκες: Ο Πορτογάλος Φ. Μούρα και οι 370 κατσίκες του είναι οι πλέον πρόσφατες «ενισχύσεις» στη μεγάλη μάχη της Πορτογαλίας κατά των καλοκαιρινών πυρκαγιών, ώστε να καθαριστούν τα δάση με τις κατσίκες και να δημιουργηθούν φυσικά προχώματα στις πυρκαγιές. Η «τετράποδη ταξιαρχία» του Φ. Μούρα αποτελεί μέρος ενός πιλοτικού προγράμματος καθαρισμού των εύφλεκτων θάμνων σε μερικές από τις κυριότερες οροσειρές της Πορτογαλίας. Οι αρχές ελπίζουν ότι οι «κατσικοσβέστες» θα ανακόψουν την επέκταση των πυρκαγιών στα δάση και θα βοηθήσουν στον περιορισμό τους. «Στο παρελθόν δεν είχαμε ποτέ τόσο μεγάλες πυρκαγιές όπως σήμερα, με χιλιάδες ζώα να καθαρίζουν με βόσκηση, αφού υπήρχαν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι σαν και μένα», δήλωσε ο Φ. Μούρα. Για τη δουλειά ο κτηνοτρόφος κερδίζει 125 ευρώ/εκτάριο που καθαρίστηκε κατά το πρώτο έτος και 25 ευρώ/εκτάριο για καθένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ένα μικρό συμπλήρωμα στο εισόδημα προέρχεται από την πώληση κατσικίσιου γάλακτος και κρέατος. Μήπως είναι καιρός η Ελλάδα, η οποία επίσης βίωσε την τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, να παραδειγματιστεί από την Πορτογαλία; (greenagenda.gr 15/10/2018).

Κατσίκες 2: Αστυνομικοί της Δίας επιστρατεύθηκαν στον Κατσαμπά Ηρακλείου για να πιάσουν κατσίκα και τράγο που προκαλούσαν προβλήματα σε διερχόμενους οδηγούς αλλά και πεζούς. Το ζευγαράκι δέθηκε με σκοινί και αναζητείται ο κτηνοτρόφος στον οποίο ανήκουν. Ο κτηνοτρόφος θα πληρώσει μια τζαμαρία καταστήματος που ο τράγος έσπασε πάνω στον πανικό του όταν τον κυνήγησαν κάτοικοι (presspublica.gr 26/10/2018).

ΚΟΙΝΣΕΠ «Ώρες»: Άνοιξε και μας περιμένει το νέο στέκι της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ώρες» στις Σέρρες (Αντύπα 1). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974 828241 και 6955 954022.

Αγρότες: Επάγγελμα πωλητής, αγρότης ή υπάλληλος γενικών καθηκόντων δηλώνει το 1/4 του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα. Την υπερσυγκέντρωση της απασχόλησης σε μόλις 3 από τα συνολικά 126 επαγγέλματα που καταγράφονται στη χώρα μας περιγράφει η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών για την αγορά εργασίας. Μάλιστα το άλλο 1/4 των μισθωτών είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες πολυετών και μη καλλιεργειών, εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο σε ειδικευμένα καταστήματα, καθώς και εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Αγρότες και δημόσιοι υπάλληλοι αυξήθηκαν κατά το διάστημα 2015-2016 και είναι οι δύο κλάδοι με τους περισσότερους εργαζομένους (Ρ. Σαλούρου, «Η Καθημερινή» 24/10/2018, σ.σ. η έκθεση γράφει ότι οι απασχολούμενοι αγρότες στην καλλιέργεια μη πολυετών φυτών είναι 243.435 (2014), 174.281 (2016) και 196.889 (2017) και στην καλλιέργεια πολυετών 126.138, 168.180 και 148.533 αντίστοιχα, δηλαδή πολύ περισσότεροι αθροιστικά (369.573, 342.461 και 345.422 αντίστοιχα) ή/και μεμονωμένα από οποιαδήποτε άλλο επάγγελμα, με επόμενους τους υπαλλήλους κρατικής διοίκησης με 155.782, 164.887 και 158.579 αντίστοιχα. Αλλά στη Βουλή η παρουσία του αγροτικού επαγγέλματος είναι σχεδόν μηδενική).

Νέες προτιμήσεις: Εκτιμάται ότι περίπου 1 δισ. συνάνθρωποί μας –και αυξάνονται ραγδαία– έχουν αποκλείσει το κρέας από τη διατροφή τους. Η ηθική πλευρά του θέματος σχετίζεται με τη συνειδητοποίηση της βαρβαρότητας που περιλαμβάνει η εκτροφή και η σφαγή ζωντανών οργανισμών. Ως προς την υγιεινή, διαπιστώνει κανείς ότι όλα τα θρεπτικά στοιχεία του κρέατος μπορούν να αντικατασταθούν από συνδυασμούς μη ζωικών τροφίμων. Όσον αφορά την περιβαλλοντική διάσταση, η μαζική εκτροφή ζώων επιβαρύνει την κατάσταση του όζοντος, την ακατάσχετη κατανάλωση ύδατος και την καταστροφή δασών για τη δημιουργία βοσκοτόπων (Ρ.Πεφάνης, presspublica.gr 23/10/2018, σ.σ. ο συγγραφέας προτείνει την κατάργηση της κατανάλωσης κρέατος, αλλά μοιάζει πολύ οριακή, με το κυριότερο σημείο της να είναι η «μαζική» εκτροφή. Η μικρή εκτροφή είναι εναρμονισμένη με το περιβάλλον και μάλλον ωφελεί το σύνολο).

Πάλι οι αγρότες: Οι χαμηλότερες αποδοχές εμφανίζονται στον κλάδο της γεωργίας (607 ευρώ), μετά στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό (668 ευρώ) και στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (674 ευρώ). Οι υψηλότερες μηνιαίες αποδοχές είναι στην ηλεκτρική ενέργεια (1.237 ευρώ), μετά στις τράπεζες/ασφάλειες (1.151 ευρώ), στα ορυχεία (1.140 ευρώ) και στη δημόσια διοίκηση και άμυνα (1.101 ευρώ). Γενικά το 50% έχει μισθό μικρότερο από 830 ευρώ και μόνο το 10% παίρνει πάνω από 1.300 ευρώ (ΙΝ.Ε. ΓΣΕΕ, eleftherostypos.gr 25/10/2018).

Χαριστικές πράξεις, εκλογές, διάλυση: Με διάταξη του ΥΠ.ΟΙΚ., που ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, δίνεται η προσωπική διαφορά σε όλους τους υπαλλήλους που διορίστηκαν ή μετατάχθηκαν στο υπουργείο μετά τη 1/11/2011. Εύλογα η ευνοϊκή ρύθμιση ενεργοποίησε τα ανακλαστικά όλων. Ωστόσο μοιάζει πως πρόκειται για αυξήσεις με έντονο προεκλογικό, συντεχνιακό άρωμα, αλλά και πιθανόν κομματικό χρώμα («Η Καθημερινή» 26/10/2018, σ.σ. Αίσχος. Και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες που υπέστησαν μειώσεις; Είναι παιδιά άλλου θεού;).
Συνεργασίες: Η συνεργασία ανάμεσα στη σχολή κρέατος Meat Pro και στη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Acropolis» υπογράφηκε, όπως και παλαιότερα με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής. Στο πλαίσιο του κοινού στόχου προώθησης της γαστρονομίας, το νέο μνημόνιο συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει όχημα ευρύτερης συνεργασίας με ανά την επικράτεια φορείς μαζικής εστίασης, σεφ του εξωτερικού, αγροδιατροφικούς και κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς, δήμους, επιμελητήρια, ιδιωτικούς και δημοσίου συμφέροντος οργανισμούς προώθησης της γαστρονομίας και του γαστρονομικού τουρισμού (www.chefsclubofattica.com, 210 3315649, meatpro.edu.gr).

Νανοτεχνολογία: Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν μια νέα νανογεννήτρια, που μπορεί να συλλέξει ενέργεια από τις κινήσεις των ανθρώπων και να τροφοδοτεί συνεχώς φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. H φορητή νανογεννήτρια, που μπορεί να πλυθεί, κατασκευάστηκε από υδρόφοβο υλικό μικροϊνών. Είναι υφαντή, φοριέται με όλα τα ρούχα και μπορεί να μετατρέψει τη μηχανική ενέργεια που παράγεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε ηλεκτρική. Η νανογεννήτρια αυτή δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν αυτοτροφοδοτούμενες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (Πανεπιστήμιο Τζενγκτσόου, Chine Science Daily, ka-business.gr 17/10/2018).

10 τεχνολογίες αιχμής: Θα αλλάξουν τον κόσμο στα επόμενα 3-5 χρόνια και είναι οι εξής:

Επαυξημένη (augmented) πραγματικότητα: Είναι «ξαδερφάκι» της εικονικής (virtual) πραγματικότητας. Θα βοηθά τους χειρουργούς να κάνουν ασφαλέστερες επεμβάσεις και θα υπάρχουν ολογραφικοί «ξεναγοί» στα μουσεία.
Εξατομικευμένη ιατρική: Η ιατρική (διαγνώσεις και θεραπείες) θα είναι εστιασμένες στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε ξεχωριστού ασθενούς. Ήδη αυτό γίνεται.
Έξυπνα φάρμακα και υλικά: Αντί για δαπανηρά, χρονοβόρα και αβέβαια πειράματα, η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει να αναλύει όλα τα γνωστά τεστ και τις διαθέσιμες πληροφορίες, επιταχύνοντας την όλη διαδικασία κατά πολύ.
Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί: Η Siri και η Alexa είναι μόνο μια πρόγευση αυτού που ακολουθεί. Η έξυπνη φωνή μέσα στον χώρο καθενός θα δέχεται φωνητικές εντολές, θα του απαντά, θα συζητά μαζί του και θα τον βοηθά σε πολλά.
Κυτταρικά εμφυτεύματα παραγωγής φαρμάκων: Τα φαρμακευτικά εμφυτεύματα θα γνωρίσουν μεγάλη εξάπλωση στο μέλλον και θα αφορούν θεραπείες διαφόρων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακές, φυματίωση, διαβήτης, καρκίνοι, χρόνιοι πόνοι κ.ά.
Μαζική γονιδιακή τροποποίηση: Μέσω της λεγόμενης γονιδιακής καθοδήγησης (gene drive) μια επιθυμητή γονιδιακή μετάλλαξη (π.χ. στείρωση) θα εξαπλώνεται μαζικά σε ένα είδος (π.χ. κουνούπια) για να μπει φρένο στην εξάπλωση νόσων.
Αλγόριθμοι για κβαντικούς υπολογιστές: Ήδη, εκτός από τις προόδους στο υλικό (hardware), εμφανίζονται συνεχώς νέα προγράμματα κβαντικού λογισμικού (software).
Πλασμονικά μετα-υλικά: Σε επίπεδο νανοκλίμακας θα πετυχαίνουν την αύξηση της αποθηκευτικής δυνατότητας, τη μεγαλύτερη ευαισθησία των βιολογικών αισθητήρων (ώστε π.χ. να διακρίνουν εύκολα τις βακτηριακές από τις ιογενείς λοιμώξεις) ή τη δημιουργία ιατρικών νανοσωματιδίων που θα ενεργοποιούνται από το φως και θα καταπολεμούν τον καρκίνο χωρίς να κάνουν ζημιά στον περιβάλλοντα υγιή ιστό.
Κρέας εργαστηρίου: Το κρέας που έχει «καλλιεργηθεί» από κύτταρα υπόσχεται μικρότερα περιβαλλοντικά κόστη και λιγότερες θυσίες ζώων. Τελικά ο καταναλωτής δεν θα καταλαβαίνει αν αυτό που τρώει είναι μοσχαράκι κτηνοτροφίας ή εργαστηριακή καλλιέργεια.
Ηλεκτροφάρμακα: Ως εναλλακτική λύση στα γνωστά φάρμακα, τα ηλεκτροφάρμακα (electroceuticals) είναι συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να στέλνουν σήματα στα όργανα του σώματος (sofokleousin.gr 2/11/2018).

Δημήτρης Μιχαηλίδης,
Δημοσίως γράφων-«ΑγροΝέα»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn