«Διαπιστώσαμε ότι τα δέντρα σε θερμότερα, ξηρότερα κλίματα ουσιαστικά βήχουν αντί να αναπνέουν. Στέλνουν το CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από ό,τι τα δέντρα σε πιο δροσερές και υγρές συνθήκες, διότι δεν μπορούν να το απορροφήσουν». Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε κλίμα που ξεπερνά τη μέση ημερήσια θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου εμφανίζει αυτό το φαινόμενο. «Έχουμε χαλάσει την ισορροπία αυτού του βασικού κύκλου» (Μ. Λόιντ, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, futurism.com, Proceedings of the National Academy of Sciences, Jan Huber, cnn.gr, 28/3/2024).
«Υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την ανάρτηση των χαρτών για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και προτιμούν την τεχνική λύση. Η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ προκειμένου να δίνει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών» (Αλέξανδρος Καχριμάνης, περιφερειάρχης Ηπείρου, ΥπΑΑΤ, 8/4/2024).
Τα Nolo κρασιά έχουν μπει στη ζωή μας. Το κρασί έχει ενταχθεί στη διατροφή μας και γενικά στην πολιτισμική μας ταυτότητα εδώ και μερικές χιλιάδες χρόνια. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε πλέον και κρασιά που είτε δεν έχουν αιθυλική αλκοόλη (0% vol) είτε διατηρούν κάποιο μικρό ποσοστό από το αρχικό. Τα αποαλκοολωμένα(!) είναι μια εναλλακτική λύση που δεν αφαιρεί την τέρψη. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η πρόοδός της προσφέρουν πλέον τα εργαλεία για την παραγωγή αυτών των κρασιών, ενώ παράλληλα προσπαθούν να διατηρούν σχεδόν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους… (Οινολογία, τεύχος 68, Απρίλιος 2024).
Πιστός στο ετήσιο ραντεβού του με εμάς για 9η χρονιά, ο «ασπροπάρης αώος» δίνει και φέτος το «παρών» στον ουρανό της Ηπείρου! Μετά από σχεδόν έναν μήνα ταξιδιού και αφού διέσχισε συνολικά πάνω από 10 χώρες, από την Κεντρική Αφρική, έφτασε στη φωλιά του στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Αλβανίας, στη λεκάνη του ποταμού Αώου, για να βρεθεί και πάλι με το ταίρι του. Χάρη στον πομπό του –που τοποθετήθηκε το 2015 από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία–, γνωρίζουμε πως φέτος βελτίωσε τον χρόνο ταξιδιού του κατά μερικές ημέρες, διανύοντας έως και πάνω από 300 χμ. ημερησίως! Λίγες ώρες πριν φτάσει, μόλις 10 χμ. από τη φωλιά του, κοντά στο χωριό Αετομηλίτσα, ένας χρυσαετός και μια αλεπού πέθαναν από δηλητηριασμένα δολώματα. Ο ασπροπάρης αώος γλίτωσε αυτήν τη φορά, για αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια για την προστασία των ασπροπάρηδων στην Ήπειρο, λειτουργούμε ταΐστρες και υλοποιούμε δράσεις για την υποστήριξη της εκτατικής παραδοσιακής κτηνοτροφίας και ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Facebook, 12/4/2024).
Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, με την αφθονία φρούτων, μην πετάτε τα κουκούτσια. Στεγνώστε τα σε σκιερό μέρος, βάλτε τα σε μια νάιλον σακούλα, και μετά στο αυτοκίνητο. Όταν περνάτε από ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν δέντρα, πετάξτε τα λίγα λίγα. Η φύση σε λίγο καιρό θα κάνει το έργο της. Και σε λίγα χρόνια θα μας δωρίσει τους καρπούς της! Το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι καρποί όσο το οξυγόνο που θα μας δώσει το κάθε νέο δέντρο, μετά η κάλυψη πρασίνου και η παροχή στέγασης σε πουλιά και ζώα. Εγώ, όταν είναι να τα σκορπίσω στη γη, τα χτυπάω με ένα μικρό σφυράκι να κάνουν ένα μικρό ράγισμα ή άνοιγμα – με μεγάλη προσοχή όμως για να μη χαλάσω την ψίχα του σπόρου. Ίσως η «αλλαγή» να είναι στο χέρι σας (Από τη Λίνα, Facebook, 16/4/2024).
Η άσκηση 20-20-20-20 κατά της «κούρασης της οθόνης» είναι μια απλή άσκηση που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε αυτούς που ταλαιπωρούνται από το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών (Computer Vision Syndrome / CVS) λόγω υπερβολικής παραμονής τους μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Πρόκειται για το γρήγορο ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων, δηλαδή 20 φορές ανά 20 λεπτά, απομάκρυνση από την οθόνη για 20 δευτερόλεπτα και εστίαση του βλέμματος σε ένα αντικείμενο που βρίσκεται 20 πόδια (έξι μέτρα) μακριά. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα άτομα που περνούν πάνω από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά από την οθόνη (Ε. Μάντελσον, Ιατρικό Κέντρο Σάουθ Γουέστερν, Πανεπιστήμιο του Τέξας, Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 2/4/2024).
Η γρίπη των πτηνών και η μετάλλαξή της θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία, διότι ο ιός εξαπλώνεται γεωγραφικά και προσβάλλει έναν αυξανόμενο αριθμό θηλαστικών, όπως αγελάδες σε φάρμες. «Εάν ο ιός από τη γρίπη των πτηνών A (H5N1) αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αποτελεσματικά μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να έχουμε μετάδοση μεγάλης κλίμακας λόγω της έλλειψης ανοσολογικής άμυνας των ανθρώπων έναντι των ιών H5, με θνησιμότητα 52% (Ιαν. 2003 – Φεβρ. 2024)».
Αφορούσε άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με άρρωστα ή νεκρά πουλερικά ή οικόσιτα ζώα. Τα άγρια θηλαστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «γέφυρες» μεταξύ άγριων πτηνών, κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων. Εκτός από τα πουλερικά και τις αγελάδες, στα θηλαστικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό περιλαμβάνονται κατσίκες, γάτες, αλεπούδες, ρακούν, ασβοί, καφέ και πολικές αρκούδες και θαλάσσιοι ελέφαντες (Reuters, ecozen.gr, 4/4/2024).
Τις ευεργετικές ιδιότητες της μέντας σε ό,τι αφορά την ενεργοποίηση του μεταβολισμού καταδεικνύει μελέτη επιστημόνων. Η μελέτη έδειξε ότι η επάλειψη διαλύματος που περιέχει μέντα μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό μέσα σε δύο ώρες και να τον διατηρήσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα για τέσσερις ώρες. Το ίδιο, με αργότερο ρυθμό, ισχύει και για το χάπι. Μπορεί, επίσης, η μέντα να βοηθήσει στη μείωση της παχυσαρκίας (Νέα Αιτωλοακαρνανίας, 10/4/2024).
Το παιχνίδι με την άμμο λειτουργεί θεραπευτικά και έχει ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα που βρίσκονται αντιμέτωπα με κρίσεις πανικού, με προβλήματα στη δουλειά ή το σχολείο, με μαθησιακές δυσκολίες, ακόμη και με διατροφικές διαταραχές. Είναι το «sandplay therapy» (θεραπεία: παίζοντας με την άμμο). Στη μέθοδο sandplay, ο θεραπευόμενος έχει μπροστά του ένα κουτί με άμμο και πολλές μινιατούρες, όπως, για παράδειγμα, σπιτάκια, ανθρωπάκια, ζωάκια, δεντράκια, κλαδάκια, πέτρες, διαβολάκια, θρησκευτικά σύμβολα κ.λπ. Η διαδικασία αυτή γίνεται παρουσία του θεραπευτή.
Πραγματοποιήθηκαν στις 14/4/2024 οι «Δρόμοι στις ανθισμένες κερασιές της Πέλλας» (στον υγροβιότοπο Άγρα, Βρυτών, Νησίου) με πεζοπορία, ποδηλατοδρομία και περίπατο, με αφετηρία και τέρμα τον Άγιο Γεώργιο (7.720 μ., 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου), με τον αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κύριο Ιωάννη Τζαμτζή και την κυρία Βίκυ Σχοινά (Τμήμα Τουρισμού, 2381351397). Οι επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα δίνονται για τη φροντίδα του 75% του εδάφους της ΕΕ από τους αγρότες και για τα δωρεάν δημόσια αγαθά που προσφέρουν οι αγρότες κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους: τον καθαρό αέρα, το πόσιμο νερό και το τοπίο. Οικονομικά αποτελέσματα, λοιπόν, υπέρ των αγροτών μπορούν να προέλθουν και από τους Δρόμους στις Ανθισμένες Κερασιές της Πέλλας και, γιατί όχι, και από τη συμμετοχή καταναλωτών στη συλλογή των κερασιών από τα χωράφια… Φάνηκε ότι υπάρχει «ψυχή» για τέτοιες δραστηριότητες. Μόνος προβληματισμός: η μη απολύτως σταθερή ημερομηνία άνθισης και ωρίμανσης των καρπών λόγω καιρικών συνθηκών. Συγχαρητήρια για την πάρα πολύ καλή ιδέα και προετοιμασία της δράσης.
Όταν βόσκουν τα πρόβατα και αρνιά σε αυτή την ελληνική φύση, η γεύση και η ποιότητά τους είναι ασύγκριτη, διότι η Ελλάδα έχει περίπου 6.300 διαφορετικά φυτά από τα οποία τα 1.470 είναι ενδημικά-αυτοφυή, μοναδικά στον πλανήτη. Καταλαβαίνουμε τον πλούτο εάν αναλογιστούμε ότι η Βουλγαρία έχει 125 ενδημικά, η Αλβανία 26 μόνο, και η Γερμανία μόνο 14. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα (κρέας και γαλακτοκομικά) –και με τεκμήρια– είναι άριστα.
Πράσινες έχουν γίνει οι έρημοι της Σαουδικής Αραβίας γύρω από τις ιερές πόλεις (Μέκκα και Μεδίνα), μετά από έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν οι αρχές με «βομβαρδισμό» των νεφών. Οι φωτογραφίες δείχνουν καμήλες να βόσκουν σε φρέσκο γρασίδι, και οι κάποτε άνυδρες περιοχές είναι τώρα ζωντανές με χρώμα, από ξερές έχουν γίνει πράσινες! Αυτό το ασυνήθιστο θέαμα ήταν, επίσης, ορατό από δορυφόρους της NASA (ecozen.gr, 12/4/2024, σ.σ.: Ίσως αυτό το νερό να λείπει από άλλες περιοχές ή να αποσταθεροποιεί το κλίμα εκεί κοντά.)
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus