agr1_12.7_900x600.jpg

 

Έτσι απλά. Αν μια γυναίκα κοιμάται μοναχή, εμείς, όλοι οι άντρες, φταίμε. Όλοι θα ’χουμε την άλλη μέρα, στην κρίση του Θεού, να δώσουμε λόγο. Ο Θεός όλες τις αμαρτίες τις συχωρνάει, κρατάει σφουγγάρι, ετούτη όμως δεν τη συχωρνάει. Αλίμονο στον άντρα, αφεντικό, που μπορούσε να κοιμηθεί με γυναίκα και δεν το ’καμε, αλίμονο στη γυναίκα που μπορούσε να κοιμηθεί με άντρα και δεν το ’καμε» (Ν. Καζαντζάκης).

Συνεργατισμός. Αναντικατάστατος ο ρόλος των συνεταιρισμών και των συνεταιρισμένων αγροτών στην αγροτική ανάπτυξη και στην προστασία της κοινωνικής συνοχής. Στην οικονομία: αύξηση εθνικού προϊόντος, τόνωση της απασχόλησης, συγκράτηση τιμών καταναλωτή, αύξηση δημοσίων εσόδων (και λόγω διαφάνειας) και στην κοινωνική συνοχή: κρατούν τις τοπικές κοινωνίες όρθιες, διασφαλίζουν το εισόδημα των μελών τους, ενισχύουν ηθικά και οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επίσης συμβάλλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη  και στην προστασία του περιβάλλοντος. Απαιτούνται φορολογικές διευκολύνσεις και εκπαίδευση (Μ. Καφούρος, Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων-Santo Wines, ΚΕΟΣΟΕ, 20/12/2021).

Κόστος. Μορφή… χιονοστιβάδας στην Ε.Ε. παίρνει το κόστος παραγωγής. Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας (12-13/12/2021) 19 κράτη ζήτησαν μέτρα για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού μείγματος εισροών. Η άνοδος στην τιμή παραγωγού αγροτικών προϊόντων ως αντιστάθμισμα στην κατάσταση δεν αποσυμφόρησε τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις είναι οι μικρομεσαίοι παραγωγοί. Η αύξηση της τιμής παραγωγού δεν παρακολουθεί την αύξηση του κόστους παραγωγής. Μόνη λύση, σύμφωνα με τους Ιταλούς, είναι η χορήγηση ειδικών ενισχύσεων στους αγρότες (ypaithros.gr, 21/12/2021).

Αυτάρκεια. Ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας είναι ευάλωτος σε εγχώριες οικονομικές κρίσεις, σύμφωνα με την «Παγκόσμια Κατάσταση της Διατροφής και της Γεωργίας». Οι χώρες πρέπει να καταστήσουν τα συστήματα αγροδιατροφής τους πιο ανθεκτικά σε απρόσμενες αναταραχές, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με την «Παγκόσμια Κατάσταση της Διατροφής και της Γεωργίας» για το 2021, που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Όπως αναφέρει η έκθεση, η οποία αξιολογεί την ανθεκτικότητα των χωρών, «χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, οι απρόβλεπτες κρίσεις θα συνεχίσουν να υπονομεύουν τα συστήματα αγροδιατροφής» (Ν. Γαργαλάκος, 28/11/2021, σ.σ. μια καλή λύση θα μπορούσε να είναι η οργάνωση τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, η οργάνωση τοπικών αγορών αγροτών, η οργάνωση τοπικών συμφώνων ποιότητας, η υποστήριξη τοπικών συστημάτων παραγωγής τροφίμων, η κοινωνικά υποστηριζόμενη γεωργία-ΚΥΓΕΩ κ.λπ.).

ΦΕΤΑ. Στο Δ.Σ. (20/12/2021, Λάρισα) της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας έγινε η κατανομή των αρμοδιοτήτων ως εξής:

  • • πρόεδρος ο Ιωάννης Βιτάλης, αντιπρόεδρος «Δωδώνη» και μέλος ΣΕΒΓΑΠ,
  • • αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Τζιότζιος, αντιπρ. Πανελλ. Ένωσης Κτηνοτρόφων,
  • • γραμμ. ο Αλέξανδρος Μποτός, πρόεδρος της Ρούσσας Α.Ε. και μέλος ΣΕΒΓΑΠ,
  • • ταμίας ο Δημήτρης Μόσχος, μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Η θητεία τους θα είναι τετραετής και ο επόμενος πρόεδρος θα αναδειχθεί από την πλευρά των κτηνοτρόφων και ο αντιπρόεδρος από τους μεταποιητές.

Γάλα. Συγκροτήθηκε άτυπη 32μελής Πανελλήνια Ομάδα Παραγωγών Αιγοπρόβειου Γάλακτος σε συνάντηση στη Λάρισα στις 5/7/2022, η οποία αποτελείται (αλφαβητικά) από τους: Ανθόπουλος Κωνσταντίνος (Κατερίνη), Βαϊόπουλος Γεώργιος (Καρδίτσα), Γιαννιτσόπουλος Κώστας (Αμύνταιο Φλώρινας), Ιωαννίδης Τιμόθεος (Αμύνταιο), Καραγκόγος Ιωάννης (Καρυά Ελασσόνας), Καραμπέκος Κωνσταντίνος (Καρδίτσα), Κασσής Άρης (Γιάννενα), Κασσής Αριστείδης (Γιάννενα), Κασσής Μιχαήλ (Γιάννενα), Κόττης Δημήτρης (Μετέωρα Τρικάλων), Κουκουτσέλος Ηλίας (Τρίκαλα), Κυριακόπουλος Άγγελος (Πάτρα), Κωτούλας Ευθύμιος (Βρυότοπος Τυρνάβου), Λούσιος Δημήτρης (Άρτα), Μένος Νικόλαος (Λιβάδι Ελασσόνας), Μηλιώνης Γεώργιος (Ελασσόνα), Μόκρος Κωνσταντίνος (Πυργετός Λάρισας), Μόσχος Δημήτρης (Καστοριά), Μόχος Θωμάς (Καστοριά), Μπαϊραχτάρης Αργύρης (Τύρναβος), Μπαρούτας Δημήτρης (Ελασσόνα), Μπεμπές Αποστόλης (Καρδίτσα), Νάκης Βασίλης (Γιάννενα), Νανόπουλος Γιάννης (Λαμία), Ντάμπος Λάζαρος (Λιβάδι Ελασσόνας), Ντιζές Δημήτριος (Νάματα Λάρισας), Παπαστεργίου Ιωάννης (Βρυότοπος Τυρνάβου), Παρασκευόπουλος Δημήτρης (Πάτρα), Ταμπούκας Ζήσης (Μετέωρα Τρικάλων), Τσίτσιας Αντώνης (Τύρναβος), Φιλίππου Δημήτρης (Καρδίτσα) και Χρήστου Κώστας (Λάρισα). Τι ακριβώς συμβαίνει; Η Διεπαγγελματική Φέτας δεν είναι επαρκής θεσμός για το γάλα και τα προϊόντα γάλακτος;

Αλυσίδες. Ανησυχητικά έως άσχημα είναι τα νέα για τις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι διακοπές στην ανατροφοδότηση, οι μεγάλες καθυστερήσεις και τα προβλήματα με τα logistics θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και το 2ο εξάμηνο του 2022 λόγω της Covid-19. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η οικονομική μελέτη της ασφαλιστικής πιστώσεων Euler Hermes. Χωρίς αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και χωρίς επενδύσεις σε λιμενικές υποδομές, η εξομάλυνση των προβλημάτων στην Ε.Ε. θα καθυστερήσει πέραν του 2022, καθώς η ζήτηση παραμένει πάνω από τις δυνατότητες (Έ. Ερμείδου, epixeiro.gr, 10/12/2021, σ.σ. μια σωστή λύση είναι η οργάνωση τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, τοπικής αγοράς αγροτών κ.λπ.).

Αυταρχισμός. Το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σήμερα είτε σε μη δημοκρατικά καθεστώτα είτε σε χώρες στις οποίες υπάρχει οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας. Οι περισσότερες χώρες ολισθαίνουν προς τον αυταρχισμό, ενώ ο αριθμός των εδραιωμένων δημοκρατιών που απειλούνται δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλός. Οι λαϊκιστικές πολιτικές, η εκμετάλλευση των περιορισμών για την πανδημία της Covid-19, μια τάση χωρών να μιμούνται την αντιδημοκρατική συμπεριφορά άλλων και η παραπληροφόρηση που χρησιμοποιείται για τον διχασμό κοινωνιών είναι οι κύριοι παράγοντες που ευθύνονται για αυτό (Διεθνές Ινστιτούτο για Δημοκρατία & Εκλογική Βοήθεια-IDEA, Στοκχόλμη, ΑΠΕ-ΜΠΕ, makthes.gr, 22/11/2021).

Παιχνίδι. Μέσω του παιχνιδιού τα παιδιά μαθαίνουν κοινωνικούς ρόλους, κανόνες και αξίες (αν οι γονείς έχουν κανόνες και αξίες) και αναπτύσσουν σωματικές και γνωστικές ικανότητες, δημιουργικότητα, αυτοεκτίμηση και αποτελεσματικότητα. Το παιχνίδι είναι η «εργασία» των παιδιών, που τα βοηθά να αναπτύξουν ενδιαφέροντα, να παίρνουν αποφάσεις, να λύνουν προβλήματα, να ασκούν αυτοέλεγχο, να ακολουθούν κανόνες, να ρυθμίζουν τα συναισθήματα και να αναπτύσσουν σχέσεις με συνομηλίκους. Ο περιορισμός του ελεύθερου παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία μπορεί να έχει χρόνιες, δυνητικά ισόβιες επιπτώσεις (Μ. Καπάνταης, dasarxeio.com, 25/11/2021, σ.σ. τα games δεν μαθαίνουν κοινωνικούς ρόλους).

Εξαιρετικό κρασί. Παρέλαβα και απόλαυσα το καλύτερο πρώτο δώρο για το 2022 από τον φίλο Κώστα. Ήταν δύο φιάλες κρασί από την atlantea.shop από τη Σαντορίνη, «Mandilaria» και «Santorini» από το οινοποιείο Venetsanos, και ένα χειροτέχνημα-καμπάνα με απεικόνιση αιγαιοπελαγίτικης εκκλησίας. Μαρία, με γεμίσατε αισθήματα και αναμνήσεις από τα συνέδρια στη Σαντορίνη.

Δωδεκαήμερο. Η περίοδος των Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Θεοφανίων λέγεται Δωδεκαήμερο. Τα περισσότερα έθιμα έχουν τις ρίζες τους στις γεωργοποιμενικές κοινωνίες και σχετίζονταν άμεσα με την καλλιέργεια της γης, την ευφορία και την καλοτυχία, με σταθερό σημείο αναφοράς το γιορτινό τραπέζι και τη συγκέντρωση της οικογένειας. Το παραδοσιακό χοιρινό με σέλινο και η κοτόσουπα τείνουν να λησμονηθούν χάριν της ξενόφερτης γαλοπούλας. Ας ήταν τουλάχιστον προβατίνα. Και οι φωτιές στις γειτονιές ζεσταίνουν, φωτίζουν και απομακρύνουν το κακό με την εξαγνιστική δύναμη (ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25/12/2021).

Δημοσιοβίωτοι. 60 Υπουργοί και υφυπουργοί, πάρα πολλοί γεν. γραμματείς και τώρα άλλες πέντε νέες Γεν. Γραμματείες. Τι συμβαίνει στη δημόσια διοίκηση; Είναι αναποτελεσματική; ανίκανη; έπαθλο; τακτοποίηση; Και αν βάλεις και τους συμβούλους (έμμισθους και άμισθους) και τα μέλη των διοικ. συμβουλίων εποπτευόμενων οργανισμών από την κυβέρνηση, τότε πρόκειται για έναν ολόκληρο «στρατό» δημοσιοβίωτων κυβερνητικών… Και όταν πάνε στην αντιπολίτευση, από πού μισθοδοτούνται όλοι αυτοί; Τους χρειαζόμαστε; (27/12/2021).

Ανθεκτικά. Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καμελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για λάδι ή/και ίνα είναι οι καλλιέργειες που περιλαμβάνονται στην ειδική πράσινη δράση «Ενίσχυση παραγωγών για την εισαγωγή νέων ή/και καινοτόμων καλλιεργειών», καθώς θεωρούνται ανθεκτικές στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες μεταβολές λόγω της κλιματικής αλλαγής σε εκτάσεις 4.400.00 στρεμ. (10/12/2021).

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998 282382, «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn