stentoras-synallaktika-ithi-tou-aimatos.jpg

Λίγον καιρό αργότερα η επαφή µας µε το Δίστομο θα αποκτούσε και έναν αξιοσημείωτο επίλογο. Όταν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, δεν πήγαν και τόσο καλά τα πράγματα, αφού μια γερμανική μονάδα κατάφερε να περικυκλωθεί από αντάρτες ακριβώς στην περιοχή του Διστόμου. Σκέφτηκα ότι αυτό ίσως θεωρηθεί από τους Έλληνες ως ευκαιρία για αιματηρή εκδίκηση, πόσο µάλλον που η περιοχή εδώ και καιρό είχε αποκοπεί από κάθε παροχή βοήθειας σε τρόφιμα. Ετοίμασα λοιπόν φορτηγά µε τα αναγκαία τρόφιμα, έστειλα μήνυμα στο Δίστομο για την άφιξή µας και έτσι βρεθήκαμε στο δρόμο για εκεί, για άλλη μια φορά, η Κλειώ και εγώ. Όταν φτάσαμε στα όρια του χωριού, µας συνάντησε μια επιτροπή, µε τον παπά στη μέση. Έναν παλαιών αρχών πατριάρχη µε μακριά, κυματιστή, λευκή γενειάδα. Δίπλα του στεκόταν ο αρχηγός των ανταρτών µε πλήρη εξάρτυση. Ο παπάς πήρε το λόγο και µας ευχαρίστησε εκ μέρους όλων που ήρθαμε µε τρόφιμα. Μετά πρόσθεσε: «Εδώ είμαστε όλοι πεινασμένοι, τόσο εμείς οι ίδιοι, όσο και οι Γερμανοί αιχμάλωτοι. Τώρα, εάν εμείς λιμοκτονούμε, είμαστε τουλάχιστον στον τόπο µας. Οι Γερμανοί δεν έχουν χάσει µόνο τον πόλεμο, είναι επιπλέον και μακριά από την πατρίδα τους. ∆ώστε τους το φαγητό που έχετε μαζί σας, έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους». Σ’ αυτή του τη φράση γύρισε η Κλειώ το βλέμμα της και µε κοίταξε. Υποψιαζόμουν τι ήθελε να µου πει µε αυτό το βλέμμα, αλλά δεν έβλεπα πλέον καθαρά. Απλά στεκόμουν κι έκλαιγα…

Sture Linnér, Σουηδός, επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα το 1944, από το βιβλίο του «Η Οδύσσειά µου». Πηγή: «Η μαύρη βίβλος της Κατοχής» (http://www.holocaust.gr/mavri.pdf).

Ἄργειε να ’λθῃ ἐκείνη ἡ μέρα,
κι ἦταν ὅλα σιωπηλά,
γιατί τὰ ’σκιαζε ἡ φοβέρα
καὶ τὰ πλάκωνε ἡ σκλαβιά

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης δήλωσε με παρέμβασή του στην ΕΡΤ ότι το πόρισμα της ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων θα έρθει σε ολομέλεια μέχρι το τέλος του 2018 για να ληφθεί απόφαση από την εθνική μας αντιπροσωπία ώστε να προχωρήσει η διεκδίκηση τόσο σε νομικό, όσο και σε διακρατικό επίπεδο. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, έπειτα από αναφορές στις αντίστοιχες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, είπε: «Είναι σαφές και το έχω πει σε όλους τους τόνους ότι δεν θέλαμε σε όλη τη διάρκεια που συζητούνταν τα ελληνικά μνημόνια να θεωρηθεί ότι συμψηφίζουμε αυτό το ιερό θέμα για την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού με ενδεχόμενες απαιτήσεις –χρηματικές, υλικές– εκείνων των προγραμμάτων».

Καὶ ἀκαρτέρει καὶ ἀκαρτέρει
φιλελεύθερη λαλιά,
ἕνα ἐκτύπαε τ’ ἄλλο χέρι
ἀπὸ τὴν ἀπελπισιά

sel.11 13 37Σύμφωνα με το πόρισμα, η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συστήθηκε με ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας της Βουλής, που ελήφθη κατά τη συνεδρίαση της 18ης Νοεμβρίου 2015, μετά την από τις 17 Νοεμβρίου 2015 πρόταση του προέδρου της Βουλής κ. Βούτση για την επανασύσταση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αριθμ. 17712/11602 από τις 4 Δεκεμβρίου 2015 απόφαση του προέδρου της Βουλής σύμφωνα με τα άρθρα 44 και 45 του κανονισμού της Βουλής και με αντικείμενο όπως αυτό προσδιορίζεται στις από τις 27/2/2014 και τις 10/3/2015 ομόφωνες αποφάσεις της ολομέλειας της Βουλής. Η επιτροπή συγκροτήθηκε από 21 μέλη-βουλευτές.

Η επιτροπή πραγματοποίησε δεκατρείς (13) συνεδριάσεις συνολικής διάρκειας είκοσι οκτώ (28) περίπου ωρών, κατά τις οποίες εκλήθησαν σε ακρόαση, προς ενημέρωση των μελών της, τα μέλη της ομάδας εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο πρόεδρος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου Μαρτυρικών Χωριών & Πόλεων της Ελλάδος, Περιόδου 1940-1945 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ), ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας, εκπρόσωποι συλλόγων και ενώσεων, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ΟΤΑ, ιστορικοί, αρχαιολόγοι κ.ά., όπως εμφαίνει το αντίστοιχο κεφάλαιο της έκθεσης.

Τότε ἐσήκωνες τὸ βλέμμα
μὲς στὰ κλάιματα θολό,
καὶ εἰς τὸ ροῦχο σου ἔσταζ’ αἷμα,
πλῆθος αἷμα ἑλληνικό

Επίσης, με πρωτοβουλία της επιτροπής και με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την κατάληψη της Αθήνας από τους ναζί, διοργανώθηκε στις 20 Απριλίου 2016 ειδική εκδήλωση με θέμα «Ιστορική μνήμη και χρέος: Παρουσίαση βιβλίων/ερευνών για τα κατοχικά εγκλήματα πολέμου και τις οφειλές». Οι εργασίες της επιτροπής διήρκεσαν μέχρι τις 28 Ιουλίου 2016, ημερομηνία κατά την οποία κατετέθη στην ολομέλεια της Βουλής η έκθεσή της. Όλο το υλικό της έκθεσης υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://swr.gr/3M9QE και περιλαμβάνει υπολογισμούς και στοιχεία που προκαλούν ανατριχίλα:

«2α. Προσδιορισμός απαιτήσεων Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

»Ο προσδιορισμός των απαιτήσεων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απετέλεσε ζήτημα επισταμένης μελέτης εκ μέρους των μελών της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τα μέλη της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανέλυσαν διεξοδικώς τις προσεγγίσεις του ποσοτικού προσδιορισμού των απαιτήσεων, όπως εναργώς προκύπτει από το περιεχόμενο της με ημερομηνία 30/12/2014 Έκθεσής της, και κατέληξαν στην προτεινόμενη λύση δύο (2) μορφών προσδιορισμού: α. βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων και β. βάσει του αρχειακού υλικού.

»α. Προσδιορισμός βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων
»Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον προκαταρκτικό πίνακα, που κατατέθηκε στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων, την αναμόρφωση του ανωτέρω πίνακα, τον επιμερισμό ποσοστών εκάστης χώρας επί της συνολικής αξίας των ειδών και αγαθών των γερμανικών αποζημιώσεων, τις απολήψεις από επανορθώσεις στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων και αφαιρώντας τις απαιτήσεις έναντι της Ιταλίας και της Βουλγαρίας, η ανωτέρω Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας ανέρχονται σε 6.741.070.692 δολάρια Η.Π.Α. του 1938. Με χρήση της αναλυτικώς περιγραφόμενης στην ανωτέρω Έκθεση μεθόδου και με έτος έναρξης απαιτήσεων το 1946 και ημερομηνία λήξης των απαιτήσεων την 31η-12-2014 προκύπτει ότι το σύνολο του υπολοίπου των καθαρών απαιτήσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας ανέρχεται σε 309.498.827.179,51 ευρώ. Σημειωτέον ότι ο ανωτέρω προσδιορισμός ΔΕΝ περιλαμβάνει τις απαιτήσεις: α. για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών κ.λπ., β. για αποζημιώσεις από τη βύθιση εμπορικών πλοίων, γ. για αποζημιώσεις από την αφαίρεση χρυσού, δ. για αποζημιώσεις από τη διαρπαγή χρυσού ιδιωτών, ε. έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στ. από αποζημιώσεις που εδόθησαν σε Γερμανούς υπηκόους, ζ. από το κατοχικό δάνειο, η. για καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών, θ. από αφαιρεθέντα καπνά, ι. για αποθετικές ζημίες.

»β. Προσδιορισμός βάσει του αρχειακού υλικού

»Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη καταγραφή κάθε κατηγορίας απαιτήσεων, κυρίως από πλευράς αποδεικτικής ισχύος (στηριχθείσα σε επίσημα έγγραφα, λογιστικές εγγραφές, τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ.), η Ειδική Επιτροπή του Γ.Λ.Κ. επιχείρησε μία εναλλακτική προσέγγιση του προσδιορισμού των απαιτήσεων για επανορθώσεις. Κατανέμοντας κατ’ είδος τις ζημίες, κατέληξε στη σύνταξη έντεκα (11) κατηγοριών, που αναλυτικώς αναφέρονται στην Έκθεσή της, η Επιτροπή του Γ.Λ.Κ. καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, μετ’ αφαίρεσιν των απολήψεων, ανέρχονται την 31-12-2014 σε 171.442.057.838 ευρώ. Επίσης, βάσει του αρχειακού υλικού, η Επιτροπή του Γ.Λ.Κ. καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας από το κατοχικό δάνειο ανέρχεται την 31η-12-2014 σε 10.344.859.092 ευρώ.

»Ομοίως, βάσει του αρχειακού υλικού, η Επιτροπή του Γ.Λ.Κ. καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας από αποθετικές ζημίες 1940-1944 ανέρχεται την 31η-12-2014 σε 33.873.928.462 ευρώ. Τέλος, βάσει του αρχειακού υλικού, η Επιτροπή του Γ.Λ.Κ. καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας από μείωση παραγόμενου προϊόντος 1940-1944 ανέρχεται την 31η-12-2014 σε 53.886.160.462 ευρώ. Συνεπώς, βάσει του αρχειακού υλικού, η Επιτροπή του Γ.Λ.Κ. καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συνολική απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας ανέρχεται την 31η-12-2014 σε 269.547.005.854 ευρώ.

»Σημειωτέον ότι ο ανωτέρω προσδιορισμός ΔΕΝ περιλαμβάνει τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών κ.λπ.

»γ. Ειδικότερος προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων ιδιωτών

»Όπως προαναφέρθηκε, τόσον ο υπό στοιχείο α. Προσδιορισμός βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων, όσον και ο υπό στοιχείο β. Προσδιορισμός βάσει του αρχειακού υλικού ΔΕΝ περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών κ.λπ. Όπως επίσης προαναφέρθηκε, οι ζημίες που προκλήθηκαν από Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους αφορούν θανατώσεις με διαφόρους τρόπους, τραυματισμούς και πρόκληση αναπηριών με διαφόρους τρόπους, εγκλεισμούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με καταναγκασμό σε εργασία, φυλακίσεις, μείωση ή καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών λόγω αρπαγών, κλοπών και άλλων μέσων κ.λπ.

»Διαχρονικά έχει αποδειχθεί ότι ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών δεν είναι ευχερής για πολλούς και διαφόρους λόγους. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τις Υπηρεσίες του Ελληνικού Κράτους να καταγραφούν οι ζημίες, τα θύματα και οι σχετικές αξιώσεις.

»Τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην ανωτέρω Έκθεσή τους, αφού αναφέρονται στα τρομακτικά στατιστικά στοιχεία που προπαρατέθηκαν, παραθέτουν στοιχεία για τον υποσιτισμό και για ασθένειες (κυρίως φυματίωση και ελονοσία), που προκάλεσαν θύματα και καταθέτουν τη βάσει υπολογισμών εκτίμηση ότι, αν δεν μεσολαβούσε ο πόλεμος, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είχε αυξηθεί κατά 410.000. Επομένως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, αν στον πληθυσμό αυτόν προστεθούν και τα 558.000 θύματα, τότε ο πληθυσμός της χώρας θα ήταν μεγαλύτερος κατά 968.000 ή 13% περίπου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΣΔΟΓΕ (“Η μαύρη βίβλος της Κατοχής”, σελ. 126), ο πληθυσμός της χώρας το 1947 ήταν 7.367.405, ενώ έπρεπε να ξεπερνά τα 8.500.000. Τα στοιχεία αυτά παρατίθενται για να γίνουν αντιληπτές και οι αποθετικές ζημίες για τα μετά την Κατοχή χρόνια της ελληνικής οικονομίας.

»Η Ειδική Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιχείρησε στην Έκθεσή της δύο (2) προσεγγίσεις για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων βάσει του αριθμού των θυμάτων. Κατά την πρώτη προσέγγιση δέχεται έναν μέσο αριθμό θυμάτων (εκτελεσθέντων ή φονευθέντων) μόνον από πολεμικές ενέργειες ή εγκλεισμούς σε στρατόπεδα και φυλακές, περίπου 120.000. Με μια μέση αποζημίωση 15 ανθρωποετών, με μέσο μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι αξιώσεις  για αποζημίωση από την αιτία αυτή ανέρχονται σε 15.120.000.000 ευρώ. Στο ποσόν αυτό προστίθενται και οι αξιώσεις για αναπηρία από πολεμικές ενέργειες ή εγκλεισμούς σε στρατόπεδα και φυλακές, υπολογιζόμενες σε 7.000.000.000 ευρώ. Συνολικώς, δηλαδή, ανέρχονται στο ποσόν των 22.120.000.000 ευρώ – χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι. Κατά τη δεύτερη προσέγγιση δέχεται το σύνολο του αριθμού των θανόντων και των αναπήρων από κάθε αιτία στην περίοδο της Κατοχής (φονευθέντες, εκτελεσθέντες, θάνατοι από λιμό και ασθένειες κ.λπ.), όπως προσδιορίσθηκαν στη Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1946 (δηλαδή σύνολο ατόμων 1.438.000, εκ των οποίων 558.000 θανόντες και 880.000 ανάπηροι). Με μια μέση αποζημίωση 15 ανθρωποετών για κάθε θανόντα και 5 ετών για κάθε ανάπηρο, με μέσο μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι αξιώσεις για αποζημίωση από την αιτία αυτή ανέρχονται σε 107.268.000.000 ευρώ – χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.   

»Σημειωτέον ότι εκκρεμούν ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων ατομικές ή ομαδικές αγωγές χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, οι οποίες πρόκειται να επανεκκινηθούν με την επικείμενη κατάργηση του υπέρογκου δικαστικού ενσήμου και στις αναγνωριστικές αγωγές αποζημίωσης των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σημειωτέον, επίσης, ότι έχουν επιφυλαχθεί να ασκήσουν παρόμοιες αγωγές ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων χιλιάδες Έλληνες πολίτες. Η στάση και των μεν και των δε εξαρτάται από τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος της ετεροδικίας».

Μὲ τὰ ροῦχα αἱματωμένα
ξέρω ὅτι ἔβγαινες κρυφὰ
νὰ γυρεύῃς εἰς τὰ ξένα
ἄλλα χέρια δυνατά

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης & Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στη χώρα μας καταγγέλλει τόσο τη διαρκή αποτρεπτική στάση της γερμανικής πλευράς, όσο και την υποτονική στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Η ανακοίνωση, που κυκλοφορεί ανυπόγραφη σε μέσα του διαδικτύου από τις 15 Οκτωβρίου 2018, λέει:

«Φτάνει πια η κοροϊδία με τις γερμανικές αποζημιώσεις.

»Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου κ. Σταϊνμάγερ στη χώρα μας και τις θέσεις που εκφράστηκαν τόσο από τη γερμανική πλευρά όσο και από την ελληνική σχετικά με τις γερμανικές οφειλόμενες πολεμικές αποζημιώσεις στη χώρα μας, η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) καταγγέλλει τη γερμανική στάση, που προκλητικά και προσβλητικά για τον ελληνικό λαό υποστηρίζει και προβάλλει ότι, τάχα, το ζήτημα των γερμανικών οφειλών “έχει κλείσει”(!), αρνούμενη να ικανοποιήσει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα και αίτημα των Ελλήνων για τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις. Έτσι και η έκφραση “συγνώμης” για τα εγκλήματα των Γερμανών ναζί μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί, ενώ δεν τους απαλλάσσει από την υποχρέωση ολόκληρης της υλικής αποκατάστασης των καταστροφών που προξένησαν στην Ελλάδα και τις πλήρωσε ο λαός της.

»Δυστυχώς η ανιστόρητη αυτή θέση και στάση της ΟΔ Γερμανίας ενισχύεται από τη μέχρι σήμερα στάση αδράνειας και απραξίας των ελληνικών κυβερνήσεων –και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ–, που αποφεύγουν να θέσουν συγκεκριμένα το αίτημα και να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές, τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, αλλά και τις οφειλές στα θύματα των μαρτυρικών πόλεων και χωριών όπου προξενήθηκαν ολοκαυτώματα.

»Η επανάληψη, απλώς, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο ότι “οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι νομικώς ενεργές και δικαστικά επιδιώξιμες και δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής” δεν αρκεί.

»Ο πρωθυπουργός απέφυγε ακόμα και να αναφέρει συγκεκριμένα για τις γερμανικές οφειλές… Η διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως, προσεχώς, θα φέρει στη Βουλή για ψήφιση το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, το οποίο δεν θέτει ζήτημα διεκδίκησης, γίνεται προεκλογικά ως μια ακόμη ανέξοδη υπόσχεση, αφού και αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν τολμούν για να μη διαταράξουν τη συμμαχία τους με την ΟΔ Γερμανίας, στο πλαίσιο της ΕΕ και των συμφερόντων του κεφαλαίου.

»Το ζητούμενο και απαίτηση του ελληνικού λαού και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που εκφράζεται από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, είναι η διεκδίκηση, με πρακτικές και συγκεκριμένες κινήσεις, των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Απλές δηλώσεις κυβερνητικών και διαβεβαιώσεις που ξεχνιούνται την επόμενη, αντί υποβολής επίσημα σχετικού αιτήματος στις αρμόδιες αρχές της Γερμανίας, μόνον ως κοροϊδία εκλαμβάνονται…

»Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επισημαίνει ότι είναι απαράδεκτες και ενοχλητικές οι προσπάθειες της γερμανικής πλευράς να αντιμετωπίζουν με μια ανέξοδη “συγνώμη” τις ευθύνες τους, επιδιώκοντας να αμβλύνουν τα αισθήματα και τις διεκδικήσεις του λαού για την άρνηση των Γερμανικών Αρχών να ικανοποιήσουν το δίκαιο, ηθικά και πολιτικά, αίτημα για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, που έχουν αποφασιστεί σε Διεθνείς Διασκέψεις μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

»Επίσης, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καταγγέλλει τη στάση αδράνειας και απραξίας όλων των μεταπολεμικών αστικών κυβερνήσεων και βεβαίως της σημερινής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αρνούνται έως σήμερα να διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές. Απαιτούμε τώρα, σήμερα, να τεθεί επίσημα αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση για την πληρωμή των οφειλόμενων πολεμικών αποζημιώσεων και την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των κλεμμένων αρχαιολογικών και άλλων πολιτιστικών θησαυρών στη διάρκεια της Κατοχής.

»Ταυτόχρονα η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ χαιρετίζει την υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ, που σταθερά, από την αρχή της μεταπολεμικής περιόδου, από το 1945, παλεύει και διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το ΚΚΕ τελευταία έφερε στην Ευρωβουλή την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την εξόφληση των γερμανικών οφειλών, που, όμως, δεν συζητήθηκε και εξαιτίας της άρνησης της ελληνικής κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να στηρίξει το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Και αποκάλυψε αυτό που συγκαλύπτουν με το πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής, ότι δεν θέτει τη διεκδίκησή τους.

»Σε κάθε περίπτωση, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ –που εξασφάλισε και τη στήριξη της FIR στο αίτημά μας– θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών με όποιες πρόσφορες κινήσεις σε όλες τις κατευθύνσεις. Επιτέλους καλούμε την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να διεκδικήσουν με συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις το δίκαιο και νόμιμο αίτημά μας για πληρωμή από την ΟΔ Γερμανίας των πολεμικών αποζημιώσεων στη χώρα μας».

Μοναχὴ τὸ δρόμο ἐπῆρες,
ἐξανάλθες μοναχή·
δὲν εἴν' εὔκολες οἱ θύρες
ἐὰν ἡ χρεία τὲς κουρταλῇ

Στις 2 Οκτωβρίου επιδόθηκε στον Αλέξη Τσίπρα εξώδικο για την παθητική στάση του στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Διαμαντή Καραναστάση, τον Στράτο Γεωργούλα και την ένωση προσώπων «Δικαιοσύνη για Όλους» με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Νικόλαο Κωνσταντόπουλο. Αντίστοιχο εξώδικο είχε επιδοθεί και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μία βδομάδα νωρίτερα. Η εξώδικη διαμαρτυρία προς τον πρωθυπουργό, που κοινοποιείται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«73 χρόνια είναι πάρα πολλά! Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Ελλάδα έχει απολύτως ενεργές, μη ασκηθείσες μέχρι σήμερα απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

»Όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε, οι αξιώσεις αυτές έχουν υπολογισθεί από την Ειδική Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε ύψος από 278.736.276.691 έως 341.203.213.015 ευρώ τουλάχιστον, υπολογισμένες με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς, όπως κατέθεσαν στην Επιτροπή της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών τα μέλη της Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Από τις ανωτέρω οφειλές το ποσό των 332.013.942.178 ευρώ αφορά απαιτήσεις συνδεδεμένες με τα διεθνή εγκλήματα και τις καταστροφές που έγιναν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

»Ο υπολογισμός αυτός έχει δημοσιοποιηθεί από τον Μάρτιο 2015 και έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεδριάσεων της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών από τον Απρίλιο 2015 υπό την Προεδρία της 2ης από εμάς: Η ανωτέρω Επιτροπή επανασυστήθηκε και αναβαθμίσθηκε δυνάμει της υπ’ αρ. πρωτ. 699/8-3-2015 Προτάσεώς μου ως Προέδρου της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 44 του Κανονισμού της Βουλής, συνεδρίασε εντατικά και προγραμμάτιζε την έκδοση του πορίσματός της στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, πλην όμως διαλύθηκε με την αντισυνταγματική διάλυση της Βουλής τον Αύγουστο 2015. Εντεύθεν επανασυστήθηκε χωρίς αναβαθμισμένη σύνθεση από τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής και εξέδωσε πόρισμα τον Ιούλιο 2016, το οποίο μέχρι σήμερα, 2 χρόνια και 2,5 μήνες μετά την έκδοσή του και 73 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει καν συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και δεν έχει κυρωθεί. (…)

»Μέχρι σήμερα η Ελλάδα δεν έχει εγείρει τις αξιώσεις αυτές έναντι της Γερμανίας με οποιονδήποτε τρόπο πλην της ρηματικής διακοίνωσης της 14-11-1995 του Έλληνα Πρέσβη στη Βόννη.

»Αυτό προκύπτει από κάθε σχετική αναζήτηση εντός των συνόρων όσο και από τη ρητή επίσημη απάντηση της Γερμανικής Κυβέρνησης πως αυτές οι αξιώσεις δεν έχουν εγερθεί ποτέ από την ελληνική πλευρά, απάντηση η οποία δόθηκε στο Γερμανικό Κοινοβούλιο σε σχετική ερώτηση του Γερμανού βουλευτή Andrej Hunko, το καλοκαίρι του 2017. (…)

»Εκ των ανωτέρω είναι προφανές ότι, σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο παραπέμπετε και ο οποίος έχει προβεί σε δηλώσεις και παρεμβάσεις που αφ’ ενός συγκροτούν δέσμευση μη διεκδίκησης, αφ’ ετέρου μειώνουν τις διεκδικήσεις στο μισό (σε άρθρο του στο ΑΠΕ προ μηνός προσδιόρισε τις διεκδικήσεις σε 170 δισεκατομμύρια ευρώ αντί των 278-341 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον), εκ τρίτου παρασιωπούν εντελώς το Πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου περιέχονται οι επίσημοι υπολογισμοί, και, τέλος, εμφανίζουν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ως εμπορική οφειλή, μεθοδεύετε την αποδυνάμωση των δικαιωμάτων της χώρας και του λαού μας για αξιώσεις οι οποίες συνδέονται με εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία που διαπράχθηκαν από τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις σε βάρος της χώρας μας και του λαού μας.

»Σας υπενθυμίζουμε ότι στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο στο εξετασθέν αρχειακό υλικό από το οποίο να προκύπτει ότι η Ελλάδα απεμπόλησε με οποιονδήποτε τρόπο τις απαιτήσεις της αυτές, γίνεται δε και ευθεία αναφορά στην προηγηθείσα σχετική Απόρρητη Έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, βάσει της οποίας η χώρα διατηρεί ακέραιο το δικαίωμα να διεκδικήσει νομικά την ικανοποίηση αυτών των απαιτήσεων από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η ανωτέρω Έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υποδεικνύει σαφείς τρόπους για τη διεκδίκηση, εκ των οποίων ουδείς έχει μέχρι στιγμής ενεργοποιηθεί από εσάς.

»Τα ανωτέρω έγγραφα έχουν προ πολλού περιέλθει σε πλήρη γνώση σας, χωρίς να έχετε πράξει το παραμικρό για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση από τη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, την οποία κατέχετε επί 4 σχεδόν έτη, παρά το γεγονός ότι η σχετική διεκδίκηση είχε αποτελέσει βασική προεκλογική σας δέσμευση. (…)

»Με την παρούσα σας καλούμε: Να προβείτε πάραυτα και δη μέχρι την 12/10/2018 σε δημόσια διακοίνωση διεκδίκησης του συνόλου των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον της χώρας μας στον Β’ και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ἄλλός σοῦ ἔκλαψε εἰς τὰ στήθια,
ἀλλ’ ἀνάσασι καμμιά·
ἄλλος σου ἔταξε βοήθεια
καὶ σὲ γέλασε φρικτά

Σας θυμίζει κάτι αυτό το τουρλουμπούκι; Δεν μοιάζει η διαχείρισή του λίγο με αυτήν της διαπραγμάτευσης για την αποκατάσταση της FYROM στους κόλπους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ; Δεν συνεισφέρει στη σχιζοειδή διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστερά»; Όπως και να το δούμε, καθορίζει τα πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά συναλλακτικά ήθη μας. Βάζει στην πολιτική τσανάκα μας πικάντικα συστατικά για το μαγείρεμα ισορροπιών και συμμαχιών στη δυναμική φαινομενικών κοινωνικών διαφορών και πολιτισμικών εκβιασμών. Και, φυσικά, συνεισφέρει και στην εθνική μας διαπαιδαγώγηση. Και –σε μια σατανική σύμπτωση– τα νούμερα κουμπώνουν με αυτά του εθνικού χρέους μας. Συμψηφισμοί για αρχάριους.

Φεύγει ὀπίσω τὸ ποδάρι
καὶ ὀλογλήγορο πατεῖ
ἢ τὴν πέτρα ἢ τὸ χορτάρι
ποὺ τὴ δόξα σοῦ ἐνθυμεῖ

Αν υποθέσουμε ότι στα στημένα παιχνίδια περιλαμβάνεται και αυτό των γερμανικών επανορθώσεων και ότι θα προχωρήσουμε σε διεκδίκηση που θα ακουστεί και θα υλοποιηθεί, έστω και τμηματικά, έστω και με σύνδεσή της με εμπορικές συμφωνίες, ποιος άραγε θα ωφεληθεί από αυτό; Ποιος άνοιξε την τεράστια τρύπα στην οικονομία μας; Ποιος πολέμησε και μάτωσε στον πόλεμο και στην κατοχή; Ποιοι έφυγαν νύχτα από τη χώρα με την είσοδο των κατακτητών; Ποια παιδιά στελέχωναν την πρώτη γραμμή και την Εθνική Αντίσταση; Ποιοι έλιωσαν από την έλλειψη αγαθών και τις πανδημίες της Κατοχής; Η αστική δημοκρατία μας θα κάνει –ακόμα μια φορά– το θαύμα της.

Ταπεινότατή σου γέρνει
ἡ τρισάθλια κεφαλή,
σὰν πτωχοῦ ποὺ θυροδέρνει
κι εἶναι βάρος του ἡ ζωή

Για τη σύγχρονη Γερμανία η απόδοση πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα δεν είναι απειλή. Είναι ευκαιρία για περισσότερη επιρροή, βαθύτερες εμπορικές σχέσεις, οριστική εξάρτηση και νέο ευνουχισμό της οικονομίας μας. Με τη συνεργασία των ντόπιων πολιτικών. Με τον ενθουσιασμό της ελίτ που θα καρπωθεί τις συμφωνίες. Με την ανοχή της πασοκοποιημένης μεσαίας τάξης, που περιμένει να γλείψει την τσανάκα. Με την αδιαφορία των απασχολημένων βιοπαλαιστών. Με την κεφαλαιοποίηση της μνήμης του αίματος και της απρόκλητης βαρβαρότητας. Με μια επανόρθωση που άλλος υπέφερε και άλλος θα εισπράξει.

Δημήτρης Φυντάνης

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn