sthlh_analatos24.jpg

Κι εκεί που όλα πήγαιναν καλά, εμφανίζεται η σχεδόν εμμονική ανάγκη, είτε εσωτερική είτε από εξωτερικούς καταναγκασμούς: «Θέλω ν’ αλλάξω δουλειά, θέλω ν’ αλλάξω καριέρα, θέλω να εκπαιδευτώ σε καινούρια γνωστικά αντικείμενα και σε νέες δεξιότητες. Μέχρι πότε μπορώ;». Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο φύλλο του «Στέντορα», στο πλαίσιο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας η απάντηση είναι: Μπορείς όσο οι καταστάσεις και ο εαυτός σου το επιτρέπουν. Ο σχεδιασμός πλάνου καριέρας είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αντί να είναι τροχοπέδη, η ηλικία τις περισσότερες φορές, λόγω της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει, μπορεί να αποδειχτεί παράγοντας πολύ σημαντικός στη λήψη απόφασης για αλλαγή καριέρας. Εξαρτάται με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία.

Όσοι βρίσκονται στο σταυροδρόμι επαγγελματικών επιλογών συνήθως αναζητούν ένα καινούριο νόημα να γεμίζει τη ζωή τους. Το νόημα αυτό πηγάζει από αξίες που καταπατούνται και καταπατήθηκαν, από όνειρα νεαρής ηλικίας που δεν εκπληρώθηκαν, από νέα ενδιαφέροντα που μοιάζουν πολύ σημαντικά, από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που καταπιέστηκαν κάτω από το βάρος ευθυνών και συγκυριών. Η νοηματοδότηση της πραγματικότητας που ζούμε, δηλαδή το πώς ερμηνεύω και τοποθετώ τον εαυτό μου μέσα στον κόσμο και σε σχέση με τους άλλους, είναι το κλειδί για τη λήψη απόφασης στην επαγγελματική επιλογή.

Η συμβουλευτική σταδιοδρομίας μού παρέχει επιστημονικές μεθόδους και εργαλεία για να ανακαλύψω και να αναδείξω όλα τα παραπάνω στοιχεία. Ο σχεδιασμός ενός πλάνου καριέρας (career plan) και η ανακατασκευή της επαγγελματικής μου ταυτότητας προϋποθέτει τα εξής βήματα: Να επανεκτιμήσω τον εαυτό μου τη δεδομένη στιγμή της αλλαγής, να επανεκτιμήσω τις σχέσεις μου με τους άλλους μέσα στους επαγγελματικούς χώρους από τους οποίους έχω περάσει, να διερευνήσω όλες τις αντικειμενικές παραμέτρους στον μικρόκοσμό μου αλλά και στον μακρόκοσμο που με περιβάλλει και, αφού τα θέσω όλα αυτά επί χάρτου να κατανοήσω τι υποστήριξη ήδη έχω και τι υποστήριξη μπορώ να βρω (ανθρώπους, οικονομικούς πόρους, δικτυώσεις κ.λπ.), ώστε να καταφέρω να προχωρήσω στο επόμενο επαγγελματικό βήμα με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

Η αλλαγή σταδιοδρομίας δεν είναι θέμα ηλικίας. Είναι θέμα εξερεύνησης και νοηματοδότησης ψυχικών και κοινωνικών διεργασιών. Πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία από την οποία πρέπει να περάσουμε, όπως και σε κάθε άλλη μετάβαση και αλλαγή ζωής, με σχέδιο, εκτίμηση ρίσκου και ολοκληρωμένη διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών μας.

Μαρία Γεωργαλά,
MSc επικοινωνιολόγος,
σύμβουλος σταδιοδρομίας-GCDF,
mentor επιχειρηματικότητας,
www.career-design.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn