Πολλές φορές, σε παρέες γνωστών ή και σε επαγγελματικές συναντήσεις τίθεται το ερώτημα μέχρι ποια ηλικία θα μπορούσα να κάνω μια επαγγελματική μετάβαση-αλλαγή. Με άλλα λόγια, όχι μόνο να βρω μια δουλειά που θα μου εξασφαλίζει τα προς το ζην, αλλά να δημιουργήσω μια καινούρια καριέρα. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Οι περισσότεροι από μας δεν ξεχωρίζουμε με απόλυτη σαφήνεια τι ακριβώς σημαίνει δουλειά και τι επαγγελματική σταδιοδρομία. Σίγουρα η δουλειά είναι συνυφασμένη με την επιβίωση, με άμεση οικονομική ανταποδοτικότητα, ενώ η καριέρα εμπεριέχει ενδιαφέρον, πάθος, πολύ περισσότερο κόπο και χρόνο για να οικοδομηθεί –και όχι από την πρώτη στιγμή– οικονομικό όφελος. Στην καριέρα επενδύεις όνειρα, θυσίες, αξίες, τον εαυτό σου ολόκληρο, τα όνειρά σου – στη δουλειά ίσως όχι.
Να βρω μια δουλειά για όσο σπουδάζω, να βρω μια δουλίτσα απογευματινή να κλείσω κάποιες τρύπες, να βρω μια δουλειά για το καλοκαίρι, και τόσες άλλες αφορμές και αιτίες. Και όλα αυτά σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς να έχω την εσωτερική αγωνία αν με «παίρνει» χρονικά να αλλάξω επαγγελματικό αντικείμενο, αφού έτσι κι αλλιώς μια δουλειά είναι, αναγκαστική, για να αντεπεξέλθω οικονομικά.
Όταν η ερώτηση για αλλαγή καριέρας έρχεται από ανθρώπους άνω των 45-50 ετών, τις περισσότερες φορές δεν πρόκειται για οικονομική, αλλά για εσωτερική ανάγκη που την ανέδειξε η κρίση, και πάντα προϋπήρχε, και που μας υποδεικνύει ότι κάτι πήγε λάθος στις αποφάσεις ζωής μας. Και «εκεί στου δρόμου τα μισά» καταλάβαμε ότι «δεύτερη ζωή δεν έχει», και το ταλέντο που κρύφτηκε επιμελώς κάτω από τις κοινωνικές οικογενειακές επιταγές μάς πνίγει, το θέλω και το πάθος και το όνειρο που είχαμε ως νεότεροι και δεν τολμήσαμε να ξεστομίσουμε ξεπροβάλλει ενοχλητικό κάθε πρωί, λέγοντάς μας «ακόμα μπορείς».
Και έρχεται η αρχική ερώτηση: «Μέχρι πότε μπορώ;». Η απάντηση, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας, είναι: Μπορείς όσο οι καταστάσεις και ο εαυτός σου το επιτρέπουν. Ο σχεδιασμός πλάνου καριέρας είναι μια πολυπαραγοντική διαδικασία σε οποιαδήποτε ηλικία. Για να μπορέσεις να πάρεις τη σωστή απόφαση για μια επαγγελματική μετάβαση χρειάζεται να εκτιμήσεις πρώτιστα τα θέλω και τα μπορώ, κατά πόσο δηλαδή έχεις την αυτοπεποίθηση να κάνεις τη μετάβαση αυτή, και επιπλέον να προσεγγίσεις με τη λογική και όχι το συναίσθημα τις αντικειμενικές συνθήκες της ζωής σου. Όχι μόνο για να πραγματοποιήσεις το πολυπόθητο βήμα, αλλά για να κατανοήσεις πλήρως το πλαίσιο μέσα στο οποίο σχεδιάζεις να το κάνεις. Το πλαίσιο έχει προσωπικές, οικογενειακές, πολιτικές, οικονομικές, πολιτισμικές, τεχνολογικές παραμέτρους που πρέπει πάντα να εξετάζουμε. Η ηλικία μπορεί να είναι τροχοπέδη, τις περισσότερες φορές όμως λόγω της εμπειρίας που έχουμε αποκτήσει μπορεί να αποδειχτεί παράγοντας πολύ σημαντικός στη λήψη απόφασης για αλλαγή καριέρας. Εξαρτάται με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία.
Συνεχίζεται στον επόμενο «Στέντορα», στις 14 Ιουλίου…
Μαρία Γεωργαλά,
MSc επικοινωνιολόγος,
σύμβουλος σταδιοδρομίας-GCDF,
mentor επιχειρηματικότητας,
www.career-design.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.