Περί ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού ο λόγος και πάλι.
Όλες οι πρόσφατες αλλά και οι παλαιότερες έρευνες και μελέτες στον τομέα της ανάπτυξης ανθρωπίνου δυναμικού αναδεικνύουν εδώ και χρόνια το ίδιο καυτό ζήτημα. Ο σύγχρονος εργαζόμενος, ειδικά στη χώρα μας με την οικονομική κρίση, αισθάνεται όσο πάει περισσότερο αγχωμένος στη δουλειά του και αυτό έχει ως αντίκτυπο να επηρεάζεται ο ύπνος του, η υγεία του, οι σχέσεις του, η παραγωγικότητα και γενικότερα η έννοια του να «είμαι καλά στην καθημερινότητά μου» και να μπορώ να σηκώνομαι το πρωί για να πάω στη δουλειά, χωρίς να νιώθω συνεχώς στα πρόθυρα κρίσης πανικού.
Οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες και σχέσεις χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα άγχους και κυρίως ανασφάλειας, υψηλό φόρτο εργασίας, χαμηλό ηθικό των εργαζομένων, με επίπτωση στην υγεία και ευεξία τους, με μείωση της δέσμευσης των εργαζομένων προς την εταιρία και κατ’ επέκταση μείωση της ικανοποίησής τους από την εργασία, καθώς και πτώση της ποιότητας της εργασίας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το εργασιακό άγχος είναι κοινό σε περιπτώσεις που απαιτείται από τους εργαζομένους να ασχοληθούν με δραστηριότητες, που δεν καλύπτονται από τις γνώσεις τους και δεν έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη από ομότιμους συναδέλφους ή προϊσταμένους για να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια. Συχνά, το αίσθημα το οποίο έχει ένας εργαζόμενος είναι ότι δεν του φτάνουν οι ώρες τις ημέρας για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο βαρύ φορτίο των απαιτητικών deadlines, καθώς και σε ανεδαφικές απαιτήσεις της εταιρίας για συνεχή αύξηση επίτευξης των στόχων της στον βωμό της ανταγωνιστικότητας.
Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το θέμα του μισθού, που νόμιμα πλέον συρρικνώνεται, τις καθυστερημένες ή και καθόλου πληρωμές για μήνες, την έλλειψη ανέλιξης και την ανάληψη ταυτόχρονων ευθυνών, λόγω των απολύσεων, κατανοούμε ότι το έντονο άγχος το οποίο βιώνουν οι εργαζόμενοι όσο πάει και θα αυξάνεται.
Από την άλλη μεριά, η κοινότητα της ανάπτυξης διοίκησης δυναμικού αναζητά μεθόδους και εργαλεία για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εταιριών και για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης.
Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη από τη μια, καταρρακωμένο ανθρώπινο δυναμικό από την άλλη. Σας φαίνεται να βγάζει πουθενά αυτός ο παραλογισμός;
Μαρία Γεωργαλά,
MSc Επικοινωνιολόγος,
σύμβουλος σταδιοδρομίας-GCDF,
mentor επιχειρηματικότητας,
www.career-design.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.