Νόμος υπ’ αριθ. 3879/10: Ανάπτυξη της διά βίου μάθησης και λοιπές διατάξεις.
Ορισμός της διά βίου μάθησης: Όλες οι μορφές μαθησιακών δραστηριοτήτων στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, που αποσκοπούν στην απόκτηση ή την ανάπτυξη γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, στην επαγγελματική ένταξη και εξέλιξη του ατόμου, στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη της ικανότητας ενεργού συμμετοχής στα κοινά και στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Περιλαμβάνει την τυπική εκπαίδευση, τη μη τυπική εκπαίδευση και την άτυπη μάθηση.
Ο νόμος λέει ξεκάθαρα: «Μάθε παιδί μου γράμματα».
Ο νόμος λέει: Μη σταματάς παιδί μου και ενήλικα να μαθαίνεις σε όλη σου τη ζωή, είτε μέσω τυπικής -όλων των βαθμίδων- εκπαίδευσης ή άτυπης, με αυτομελέτη, εμπειρία, μέσω του σχετίζεσθαι του κοινωνικοποιείσθαι, της ανταλλαγής απόψεων και της μνήμης.
Ο νόμος λέει: Οτιδήποτε και αν μαθαίνεις και με όποιον τρόπο, αυτό συμβάλλει στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης προσωπικότητάς σου.
Μιας προσωπικότητας, που καθορίζει και εξελίσσει τη νόηση, το συναίσθημα, τις αξίες και τις αρχές σου, ως άτομο. Μέσω αυτής, ο νόμος λέει ότι μας δίνεται η ευκαιρία να συμβάλλουμε ως ενεργά άτομα και ως ομάδες, ως ενεργοί πολίτες στην πολιτική ζωή του τόπου μας και όχι μόνο, στην εν γένει οικονομία, στην επιχειρηματικότητα, στην παραγωγή και τη διάδοση του πολιτισμού μας, στην κατανόηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ο νόμος λέει να μάθουμε μέσω της συνεχούς μάθησης να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας και τους άλλους.
Για να επιτευχθεί αυτό, ο νόμος περιγράφει δομές, κριτήρια και προϋποθέσεις, μέσω των οποίων οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, όλοι δίχως διακρίσεις, να μαθαίνουν συνεχώς, για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι προς όφελος δικό τους και της κοινωνίας.
Αυτές οι λίγες σκέψεις με αφορμή την υπόθεση του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη, που αυτές τις μέρες διεκδικεί, βάζοντας ενέχυρο τη ζωή του, να αλλάξει τη «στιγματισμένη μοίρα του» και να επανενταχθεί στην κοινωνία μας, διά βίου μάθησης, όπως εξάλλου ο νόμος λέει.
Μαρία Γεωργαλά, MSc Επικοινωνιολόγος,
σύμβουλος σταδιοδρομίας-GCDF,
mentor επιχειρηματικότητας,
www.career-design.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.