arthro_salt2201.jpg

 

Το αλάτι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά στη διαμόρφωση της γεύσης ενός τροφίμου ή ενός φαγητού.

Από τη μια λοιπόν, μπορεί να δίνει μια πιο ευχάριστη γεύση στα τρόφιμα, από την άλλη μεριά όμως, η αλόγιστη και συχνή χρήση του, μπορεί να επιφέρει διάφορα προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου (π.χ. υπέρταση, καρδιακές παθήσεις κ.α.).

Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι το αλάτι είναι ζωτικής σημασίας συστατικό για τον οργανισμό και ότι όλα τα φυσικά τρόφιμα περιέχουν αλάτι. Η πρόσληψη αλατιού από τα γεύματα (όταν ο άνθρωπος είναι υγιής) δεν πρέπει  να ξεπερνά τα 2,4 gr νάτριου, που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Παρακάτω θα δοθούν μερικές μικρές και χρήσιμες συμβουλές, για να περιορίσετε το αλάτι από την καθημερινή σας διατροφή.

  • Προτιμήστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λιγότερο νάτριο και μεγαλύτερες ποσότητες καλίου.
  • Ελέγξτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα (για την περιεκτικότητά τους σε νάτριο) που θέλετε να αγοράσετε. Εκτός από το αλάτι, το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές, όπως για παράδειγμα το χλωριούχο νάτριο, το baking-powder, το θειώδες νάτριο κ.α.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Όσο πιο επεξεργασμένο είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει μεγαλύτερη ποσότητα αλατιού. Αφαιρέστε λοιπόν από τη διατροφή σας, τα διάφορα αλλαντικά, τα προμαγειρευμένα φαγητά, τους κύβους λαχανικών, τις “έτοιμες” σούπες, τα κάθε λογής παστά, κ.α.
  • Χρησιμοποιείστε φυσικές γεύσεις (π.χ. λεμόνι, ξύδι κ.α.) ή διάφορα φυτικά μυρωδικά, για να νοστιμίσετε τα γεύματά σας.
  • Αποφύγετε τη χρήση αλατιού, κατά τη διάρκεια του γεύματός σας.
  • Προτιμήστε να κάνετε χρήση προϊόντων που δεν περιέχουν καθόλου αλάτι.
  • Αποφύγετε τις έτοιμες σάλτσες, διότι οι περισσότερες απ αυτές, περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.
  • Ξεπλύνετε καλά τις κονσερβοποιημένες τροφές, οι οποίες περιέχουν αλάτι για την διατήρησή τους.
  • Περιορίστε τα τρόφιμα που περιέχουν νάτριο, όπως το ψωμί, τα πατατάκια, τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς, τα μπισκότα, το τυρί κ.α.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.
  • Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε κάλιο. Το κάλιο έχει την ιδιότητα και αμβλύνει τις επιδράσεις του νατρίου στον οργανισμό. Εντάξτε λοιπόν τρόφιμα, όπως σταφίδες, γλυκοπατάτες, μπανάνες, σπανάκι,  μανιτάρια κ.α.
  • Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες αποφύγετε τα φαγητά, τα οποία συνοδεύονται από κάποια σως.

Γράφει ο Βασίλης Ζήντρος | Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

                                                                                                          https://dietplus.gr/

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn