ygeia_0103.jpg

 

Συναγερμό σε παγκόσμιο επίπεδο έχει σημάνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) για την αναζωπύρωση της επιδημίας της ιλαράς ύστερα από έρευνα στις χώρες του κόσμου, καθώς σε δέκα χώρες, ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Ουκρανία και η Γαλλία, αναλογούσαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της αύξησης του συνόλου των κρουσμάτων το 2018.

«Αυτή είναι μια κλήση αφύπνισης. Έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλιο ασφαλές, αποτελεσματικό και ελάχιστα δαπανηρό για την καταπολέμηση μιας ασθένειας εξαιρετικά μολυσματικής, ένα εμβόλιο το οποίο σώζει σχεδόν ένα εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες», υπογράμμισε η Χενριέτα Φορ, γενική διευθύντρια της UNICEF.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Ουκρανία, στις Φιλιππίνες και στη Βραζιλία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων σε ετήσια βάση. Το 2018 διαπιστώθηκαν 35.120 κρούσματα στην Ουκρανία, ήτοι σχεδόν 30.000 περισσότερα από ό,τι το 2017. Ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπήρξαν 24.042 νέα κρούσματα μέσα στους πρώτους δύο μήνες του 2019.

Στη Βραζιλία διαπιστώθηκαν 10.262 κρούσματα το 2018, ενώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά δεν είχε καταγραφεί κανένα απολύτως.

Στη Γαλλία, από το 2017 έως το 2018, η αύξηση ανήλθε σε 2.269 κρούσματα, κατά τη UNICEF.

Στις Φιλιππίνες, μέχρι στιγμής φέτος, έχουν καταγραφεί 12.736 κρούσματα και 203 θάνατοι από 15.599 κρούσματα όλο το 2018.

Η μετριότητα των υποδομών υγείας, οι ταραχές, το χαμηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης της κοινότητας, ο εφησυχασμός και οι επιφυλάξεις έναντι του εμβολιασμού έχουν οδηγήσει στο ξέσπασμα αυτών των επιδημιών στις αναπτυσσόμενες και ακόμα και σε ανεπτυγμένες χώρες, τονίζει η ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η αναζωπύρωση της ασθένειας, που είναι πιο μολυσματική από τη γρίπη ή τη φυματίωση, συνδέεται σε ορισμένες χώρες με αβάσιμες καταγγελίες που συνδέουν το εμβόλιο κατά της ιλαράς με τον αυτισμό. Αυτές εν μέρει διασπείρονται σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης από μέλη του λεγόμενου «αντιεμβολιαστικού» κινήματος.

Τον περασμένο μήνα ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) κατέταξε τον «δισταγμό έναντι του εμβολιασμού» ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες και πιεστικότερες απειλές για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο το 2019. Ο ΠΟΥ επεσήμανε, επίσης, πρόσφατα ότι «ο κύριος λόγος» που δεν εμβολιάζονται τα παιδιά είναι ότι αυτά «που το χρειάζονται περισσότερο (...) δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο».

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn