ygeia-1402.jpg

 

Ασπίδα απέναντι στο καθημερινό άγχος και την κατάθλιψη αποτελεί η δύναμη του έρωτα, ακριβώς όπως τα άλλα βασικά αγαθά για τη σωματική και ψυχική υγεία μας, το νερό, η διατροφή ή η συστηματική άσκηση, σύμφωνα με πλήθος μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς. Και η σημερινή γιορτή του αγίου Βαλεντίνου ναι μεν είναι μια εμπορικότατη περίσταση, όμως δεν παύει να δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία τόσο να δείξετε στον άνθρωπό σας τα αισθήματά σας όσο και να προχωρήσετε σε μια ενδοσκόπηση για τη σχέση σας.

Μια όμορφη και ουσιαστική σχέση ή ένας επιτυχημένος γάμος συμβάλλει στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε η χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Όταν δεν υπάρχει καλή επικοινωνία σ’ ένα ζευγάρι, παρατηρείται αύξηση του στρες. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στο ιατρείο με πονοκέφαλο, κόμπο στον λαιμό, πόνους στην κατάποση, ζάλη, ακόμη και ίλιγγο και εμβοές, και όλα αυτά προκαλούνται λόγω ασταθούς συναισθηματικής σχέσης. Για να είμαστε καλά, πρέπει να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ισορροπία στα προσωπικά μας».

Είναι αλήθεια πως η βιοχημεία, οι νευροεπιστήμες και άλλοι επιστημονικοί κλάδοι προσπαθούν εδώ και χρόνια να ανακαλύψουν ποιες διεργασίες συντελούνται στον οργανισμό κατά τις στιγμές της απόλυτης ευτυχίας που χαρίζει ο έρωτας. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή επιστημονικά στοιχεία για να αποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο «ωφελούνται» οι ερωτευμένοι, όλα συνηγορούν ότι ο έρωτας κάνει καλό στην υγεία. Εξάλλου, όλοι έχουμε βιώσει πόσο δυσάρεστο, ψυχοφθόρο και ανθυγιεινό είναι το στρες. Όταν είναι έντονο και διαρκές, έχει την ιδιότητα να «ρουφάει» όλη την ενέργειά μας, να επηρεάζει αρνητικά τόσο τις σκέψεις και τα συναισθήματα όσο και την κατάσταση του σώματός μας –πέρα από την καταστροφική του επίπτωση στην ίδια τη σχέση, «δηλητηριάζοντάς την». «Ο Γάλλος ψυχίατρος Νταβίντ Σερβάν Σρεμπέρ υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να πεθάνουμε από την έλλειψη έρωτα και τρυφερότητας, όπως πεθαίνουμε από την έλλειψη τροφής, όμως η έλλειψη αγάπης μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο», λέει χαρακτηριστικά η κ. Παταρίδου.

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας που, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, έχουν τη ρίζα τους στη συναισθηματική σχέση με το έτερόν τους ήμισυ. «Το αυξημένο άγχος, που διαρκεί εβδομάδες ή και μήνες, μπορεί να καταλήξει σε σειρά περίεργων συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα οι εμβοές. Εκκρίνονται κάποιες ορμόνες εξαιτίας του στρες, οι οποίες προκαλούν εγρήγορση μεταξύ των υποδοχών των αυτιών και κάπως έτσι δημιουργείται ένα βουητό ή σφύριγμα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα έχει άλλες αιτίες, το άγχος επιδεινώνει την έντασή του μέσα από τις διαδικασίες σωματοποίησής του», εξηγεί η ιατρός, και καταλήγει: «Σε μια εποχή που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και όλοι τρέχουν, που πάρα πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν πλήθος νευρώσεων και απομονώνονται ή κυκλοφορούν ανάμεσά μας δύσθυμοι και απαισιόδοξοι, ο μόνος τρόπος για να βρούμε την ισορροπία μας και να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους είναι να βαδίσουμε στο μονοπάτι της αγάπης. Η αγάπη και η ουσιαστική επικοινωνία είναι το κλειδί προς την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμηση, και όχι η "ξύλινη" επικοινωνία που επιτάσσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής», καταλήγει η κ. Παταρίδου.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn