Με πολυετή πείρα σε θέματα συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, ενδυνάμωσης και ανθρώπινου δυναμικού, με ανεξάντλητη αγάπη και αφοσίωση για αυτό που κάνει, η Χρυσάνθη Κωστάρα οραματίζεται μια κοινωνία που οι άνθρωποί της θα έχουν καταφέρει να βρουν το «bliss» τους. Σε αυτό το ταξίδι της εξερεύνησης και ανακάλυψης της μοναδικής δυναμικής που χαρακτηρίζει τον κάθε άνθρωπο θα βρεις στο πρόσωπό της τη φίλη, τη σύμβουλο και τη συνεργάτιδα, που θα ενεργοποιήσει και θα διευκολύνει τον τρόπο σκέψης σου, θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς την εργασιακή σου καθημερινότητα και θα σε στηρίξει στην προσπάθειά σου να προσεγγίσεις την επαγγελματική επιτυχία.
Κα Κωστάρα, τι σας ενέπνευσε να οραματιστείτε και να κάνετε πραγματικότητα το «Find your bliss», που ξεχωρίζει σε όλες τις δράσεις σας;
Αυτό που με ενέπνευσε για το «Find your Bliss» ήταν η αγάπη μου για τη μοναδικότητα και τον πλούτο κάθε ανθρώπου, σε συνδυασμό με την εμπειρία μου στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και την επιθυμία μου να συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος. Πιστεύω ακράδαντα πως ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση θα έφτιαχνε μια άλλη κοινωνία και προσπαθώ να το ενισχύω αυτό μέσα από τη σωστή τοποθέτηση ανθρώπων ως recruiter, αλλά και μέσα από το να βρούμε ποια είναι η σωστή θέση για κάθε άνθρωπο ως σύμβουλος καριέρας.
Ως υπεύθυνη επιλογής προσωπικού λοιπόν έχω δει επανειλημμένως πόση δύναμη έχουν οι υποψήφιοι που έχουν αυτογνωσία, ήθος και αγάπη για ένα αντικείμενο, όχι μόνο για να πάρουν τελικά τη δουλειά, αλλά και για να προσπαθούν χωρίς να τα παρατάνε μέχρι να τα καταφέρουν. Όραμά μου λοιπόν είναι να βοηθώ τους ανθρώπους να βρουν την ευδαιμονία τους, το bliss τους δηλαδή, έτσι ώστε να βιοπορίζονται αλλά και να αυτοπραγματώνονται ταυτόχρονα, ασκώντας ένα επάγγελμα που τους ταιριάζει, βρίσκουν νόημα σε αυτό, αλλά και το ασκούν υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Αυτή η δυναμική είναι πολύτιμη τόσο για το άτομο, όσο και για την κοινωνία.
Έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και πολλά παιδιά προβληματίζονται για την επιλογή της σχολής στο μηχανογραφικό τους και κατ’ επέκταση για το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν. Τι θα τα συμβουλεύατε; Ποια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα στην επιλογή τους; Να κάνουν τελικά αυτό που αγαπούν ή να ασχοληθούν με το επάγγελμα που θα τους αποφέρει περισσότερα χρήματα;
Η προσέγγιση η οποία έχω δει ρεαλιστικά να φέρνει αποτελέσματα με διάρκεια είναι αυτή η οποία πάει από μέσα προς τα έξω, να απαντώ δηλαδή στην πραγματικότητα με σεβασμό στην αλήθεια μου και, πιστέψτε με, υπάρχει πάντα ένας τρόπος να γίνει αυτό. Θα συμβούλευα λοιπόν τα παιδιά να κάνουν έναν αξιόπιστο και επιστημονικό επαγγελματικό προσανατολισμό και σε καμία περίπτωση να μην επιλέξουν στα τυφλά ή με γνώμονα τα χρήματα. Αν είμαι γεννημένος/η για κάτι, προσπαθώ για αυτό, καλλιεργώ αρετές και το χρειάζεται η κοινωνία, τότε δεν βρίσκω κανέναν λόγο να μην πετύχω. Τα χρήματα και οι τίτλοι θα πρέπει είναι το αβίαστο αποτέλεσμα, ποτέ ο σκοπός.
Το κριτήριο του πώς θα βγάλω χρήματα έχει αποπροσανατολίσει και έχει στοιχίσει σε άπειρους ανθρώπους τη χαρά και την επιτυχία τους. Άλλωστε ποιος είναι σε θέση να απαντήσει με ακρίβεια σε αυτή την ερώτηση τουλάχιστον 5-6 χρόνια πριν ασκήσει ένα παιδί το επάγγελμα που θα επιλέξει; Χρόνια τώρα λέω πως πιστεύω στους επαγγελματίες του μέλλοντος και όχι στα επαγγέλματα του μέλλοντος. Δηλαδή στους επαγγελματίες που έχουν αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση, ήθος, αξίες και νοιάζονται για το κοινό καλό. Παλιότερα ακουγόταν ρομαντικό, όμως όσο περνούν τα χρόνια, οι παγκόσμιες έρευνες αποδεικνύουν ότι είναι απόλυτα τεχνοκρατικό.
Ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας, πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας και διαχείρισης των «εκρήξεων» των παιδιών τους. Υπάρχει κάποια «χρυσή συνταγή» για την εξομάλυνση των σχέσεών τους;
Τι όμορφη ερώτηση! Αν και είναι δύσκολο να δώσω μια απάντηση που να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις, μελετώντας και παρατηρώντας με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον τον ψυχισμό των ανθρώπων, διαπιστώνω πως υπάρχει μια χρυσή συνταγή που μπορεί μεν να μη λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά σίγουρα αποτελεί το ήμισυ του παντός. Αυτή είναι η ενεργητική ακρόαση, όταν ένας άνθρωπος νιώθει ότι ακούγεται πραγματικά, δηλαδή χωρίς επίκριση, κάνοντας χώρο στα συναισθήματα και στη δική του εκδοχή, δικαιώνοντας, αν θέλετε, την κατάστασή του, τότε θα έλεγα πως χτίζεται εμπιστοσύνη, αποδοχή και συναισθηματική ασφάλεια.
Ποιότητες που είναι βαθιά θεραπευτικές και ευνοούν την εύρεση και την εφαρμογή λύσεων. Είναι σπουδαίο να μάθουμε να ακούμε πρώτα τον εαυτό μας και μετά τους άλλους, και αυτό είναι το πιο συχνό παράπονο που μου εκφράζουν τα περισσότερα παιδιά στην εφηβεία, ότι «δεν με ακούν!». Νιώθουν απελπισία και αυτό τους βγάζει αντίδραση, άλλοτε πιο ήπια, άλλοτε πιο έντονη. Για δοκιμάστε όμως να τα ακούσετε, να μπείτε στον κόσμο τους, να τα κατανοήσετε πραγματικά και να βρείτε λύσεις που συμπεριλαμβάνουν την αλήθεια τους, θα δείτε σιγά σιγά τη σχέση σας να μεταμορφώνεται.
Έναν νέο που βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης της πρώτης του εργασίας και δεν τα καταφέρνει, πώς θα τον συμβουλεύατε να κινηθεί; Ποια είναι τα βήματα που θα συστήνατε να ακολουθήσει;
Θα τον συμβούλευα να κάνει στοχευμένη αναζήτηση εργασίας, σε καμία περίπτωση να μη στέλνει παντού και στα τυφλά βιογραφικά. Κατανοώ απόλυτα την ανάγκη αποκατάστασης, ωστόσο η μη στοχευμένη αναζήτηση έχει τεράστιο κόστος στην ψυχολογία μας, την οποία τη χρειαζόμαστε όσο γίνεται πιο ακμαία, γιατί η αναζήτηση εργασίας είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Άρα προτείνω να στέλνουν βιογραφικό με μαθηματική ακρίβεια, δηλαδή εάν έχουν έστω π.χ. 7/10 από αυτά που ζητά η αγγελία, τότε ας στείλουν και μια συνοδευτική επιστολή να αποσαφηνίζουν πώς μπορούν ή πώς έχουν σκοπό να καλύψουν τα σημεία που υπάρχει απόκλιση.
Θα μου πείτε, «Καλά, αυτό θα κάνουμε σε κάθε αγγελία;». Ναι, αυτό και άλλα πολλά χρειάζεται να κάνουμε, αλλά σας ανέφερα μόνο το συχνότερο και πιο ουσιαστικό από αυτά που βλέπω ως λανθασμένη προσέγγιση όταν λαμβάνω βιογραφικά. Η αναζήτηση εργασίας είναι μια τέχνη που χρειάζεται να μάθουμε να ασκούμε σωστά και υπομονετικά για να είναι αποτελεσματική.
Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω φόρτου της δουλειάς τους αδυνατούν να συνδυάσουν την επαγγελματική επιτυχία με την προσωπική τους ευτυχία. Πώς μπορούν να διαχειριστούν το στρες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους;
Η απάντηση είναι απλή μεν, δύσκολα εφαρμόσιμη δε, αλλά θεωρώ πως είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση και έχει να κάνει με το να κάνουμε βασική αξία και προτεραιότητά μας την ποιότητα της ζωής μας. Οι αξίες μας είναι αυτές που κινούν τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, άρα εάν θέλω να ζω με λιγότερο στρες, κάνοντας προτεραιότητά μου την ψυχική και άρα τη σωματική μου υγεία, μόνο τότε θα μπορώ να βάλω όρια. Επίσης χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τι ορίζουμε ως επιτυχία και ότι δεν είναι δυνατόν να μην περιλαμβάνει την ευτυχία.
Αν το επάγγελμά μου στοιχίζει σε υγεία, ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους μου και χαρά, όποιο τίτλο κι αν έχω, όποιο μισθό κι αν παίρνω, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία.
Πόσο πετυχημένο είναι το να θυσιάζω τη ζωή μου για μια δουλειά; Το λυπηρό είναι ότι πολύς κόσμος πίστεψε ότι αυτά είναι διαχωρισμένα και έπραξε ανάλογα και έχασε το bliss του, ενώ είναι απόλυτα εφικτό, ρεαλιστικό και φυσιολογικό να πηγαίνουν παρέα η επιτυχία με την ευτυχία, ο βιοπορισμός με την αυτοπραγμάτωση.
Σε πολλά workshops σας αναφέρεστε στην αυτοπραγμάτωση. Είναι τελικά αυτή που καθορίζει την προσωπική και επαγγελματική μας πορεία;
Σαφέστατα, καθώς η αυτοπραγμάτωση είναι η αξιοποίηση των δυνάμεών μας, κάτι το οποίο είναι βαθιά υπαρξιακή μας ανάγκη. Όταν γνωρίζουμε και ενεργοποιούμε τις δυνάμεις μας, έχουμε ξεκάθαρο στόχο και συμπεριλαμβάνουμε το κοινό καλό, τότε μπορούμε να δούμε να συμβαίνουν υπέροχα πράγματα! Τότε μπορούμε να γινόμαστε η αληθινή εκδοχή του εαυτού μας, απαλλαγμένη από δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, ξένα θέλω, περιττά άγχη και νευρώσεις.
Έχω δει τη διαδρομή προς το bliss μου, η οποία διαρκώς εμπλουτίζεται και εξελίσσεται, να με μεταμορφώνει, να με κάνει καλύτερο άνθρωπο, να με γεμίζει έμπνευση, κουράγιο, πείσμα και τόλμη, να με οδηγεί σε ενδιαφέρουσες και όμορφες εμπειρίες που δεν μπορούσα καν να διανοηθώ ότι θα ζούσα, να προκύπτουν ευκολίες και λύσεις εκεί που υπήρχαν δυσκολίες, να γίνεται το απίθανο, βήμα βήμα, πιθανό. Έτσι, γίνομαι κάθε μέρα πιο γαλήνια, πιο χαρούμενη και πιο δημιουργική, με αποτέλεσμα όταν αλληλεπιδρώ με το κοινωνικό σύνολο, να έχω περισσότερα ψυχικά αποθέματα και περισσότερες πιθανότητες να επιδεικνύω θετικές συμπεριφορές.
Αυτό όμως δεν είναι μόνο δικό μου προνόμιο, είναι όλων μας! Η δυναμική του bliss υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο, κι εγώ αγαπώ να την ενεργοποιώ, γιατί θέλω όλο και περισσότεροι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα οφέλη της και να λειτουργούν μέσα από αυτή την πληρότητα!
Συνέντευξη – επιμέλεια: Κατερίνα Γκρίτζαλη
Δ/ντρια Σύνταξης, stentoras.gr
Λίγα λόγια για την Χρυσάνθη Κωστάρα...
Η Χρυσάνθη είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Ενδυνάμωσης & Ανθρώπινου Δυναμικού με πολυετή εμπειρία γύρω από θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού κυρίως στην επιλογή προσωπικού και στις εργασιακές σχέσεις.Από το 2015 έχει ιδρύσει την ατομική επιχείρηση “Find Your Bliss Συμβουλευτική”. Επίσης εξειδικεύεται σε θέματα διαχείρισης Mobbing & Εργασιακού Bullying.
Όραμα της είναι κάθε άνθρωπος να νιώθει καλά στην εργασιακή του καθημερινότητα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κάνει ατομικές συμβουλευτικές συνεδρίες, σεμινάρια, ομάδες και συνεργασίες με επιχειρήσεις για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.