To_ameilikto_dillhma_ths_epoxhs_mas.jpg

Αν οι διαδικασίες για τη σωτηρία του πλανήτη καθορίζονταν από την ταχύτητα, τη γνώση και την πίστη ατόμων σαν τη Χριστίνα Κονταξή, η φύση μάλλον θα έβρισκε το δίκιο της. Η γενική διευθύντρια του Δικτύου Μεσόγειος SOS και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Χριστίνα Κονταξή, μέσα από τη δραστηριότητά της, φαίνεται να έχει ένα κύριο μέλημα: μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη στάση ζωής.

Ποια η δράση του Δικτύου Μεσόγειος SOS και με ποιους άλλους φορείς έχει άμεση συνεργασία;

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στην ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση νερού, την προστασία των ακτών και της θάλασσας και τη βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων περιοχών, την εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του παγκόσμιου κλίματος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Όλα αυτά μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, δημόσιες εκδηλώσεις, εθελοντικά προγράμματα, μεταφορά καλών πρακτικών, επιστημονικές ημερίδες, συμμετοχικές διαδικασίες, παρουσίαση επεξεργασμένων προτάσεων και λύσεων, έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις και συνεργασίες με πολυάριθμους φορείς και δεκάδες χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο. Το Δίκτυο εκπροσωπεί τις περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων.

Τι αποτελέσματα έχει μέχρι στιγμής o ανταποδοτικός  φόρος για την πλαστική σακούλα;

Μέσα από το ευρωπαϊκό έργο «Life Debag» το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, μαζί με το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την Terra Nova Ε.Π.Ε. Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, παρακολουθεί την εξέλιξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για την πλαστική σακούλα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα μόνα επίσημα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας είναι αυτά του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Αναμένουμε τόσο τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), όσο και το πού αυτά θα διατεθούν.

Επιγραμματικά τι ορίζει η οδηγία για το νερό και τι έχει γίνει στη χώρα μας;

Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται η δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οδηγία 2000/60/ΕΚ, για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων, ή αλλιώς για την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά, που τέθηκε σε ισχύ το 2000. Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, μαζί με περισσότερες από 100 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη, ζητά τη διαφύλαξη της οδηγίας και καλεί τους πολίτες να υπογράψουν προκειμένου να διατηρηθούν τα υψηλά της πρότυπα, όπως αυτά ισχύουν σε όλη την Ευρώπη (σ.σ. το link συλλογής υπογραφών στα ελληνικά: https://www.livingrivers.eu/el/iframe/p340002).

Παράλληλα, από τον Φεβρουάριο συζητιέται η νέα πρόταση οδηγίας για το πόσιμο νερό. Μόλις τον προηγούμενο μήνα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδυνάμωσε την πρόταση οδηγίας αλλάζοντας το λεκτικό της και αντικαθιστώντας τη λέξη «εξασφάλιση» με τη λέξη «προώθηση» της πρόσβασης σε νερό. Ωστόσο στην πρόταση οδηγίας συμπεριλαμβάνονται και σημαντικά στοιχεία, όπως η δωρεάν παροχή νερού στα δημόσια κτίρια και η αποθάρρυνση της χρήσης εμφιαλωμένου νερού σε αυτά, η εγκατάσταση και η συντήρηση υπαίθριου και εσωτερικού εξοπλισμού για πρόσβαση σε νερό σε δημόσιους χώρους, η ενθάρρυνση των εστιατορίων και των κυλικείων να παρέχουν νερό βρύσης, αν και κακώς προστέθηκε η δυνατότητα χρέωσής  του.

Το επόμενο διάστημα το Δίκτυο Μεσόγειος SOS θα ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτή η νομοθεσία θα αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της θωράκισης του νερού ως δημόσιου αγαθού και του δικαιώματος σε ασφαλές νερό ως πανανθρώπινου κοινωνικού δικαιώματος.

Αυτή την περίοδο το Δίκτυο Μεσόγειος SOS υλοποιεί τη δράση «Επι-στροφή στη Βρύση», που αποσκοπεί στην προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού και της χρήσης του νερού βρύσης και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Ποιες προτάσεις για το περιβάλλον τρέχουν αυτή την περίοδο στην Ε.Ε. και πόσο δαιδαλώδης είναι η διαδικασία;

Οι προτάσεις για το περιβάλλον που τρέχουν αυτή την περίοδο είναι πραγματικά πολλές: διαχείριση υδάτων, πόσιμο νερό, πλαστικά μίας χρήσης και πολλά πολλά άλλα. Η διαδικασία συζήτησης, προτάσεων, αναθεωρήσεων οδηγιών στην Ευρώπη είναι μια διαδικασία που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων. Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS συμμετέχει επίσης σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα προκειμένου να ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη.

Ποια είναι η δύναμη του πολίτη;

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS συμβάλλει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και στη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος μέσα από τον διάλογο. Επιδιώκουμε τη συνεχή μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τις δραστηριότητές μας. Χιλιάδες μέλη, υποστηρικτές και εθελοντές, δραστηριοποιούνται κάθε χρόνο μαζί μας στην προώθηση οικολογικών προτάσεων και πρακτικών για την εξοικονόμηση του νερού, της ενέργειας και την προστασία του κλίματος, στους καθαρισμούς παραλιών, στη διατήρηση και διαχείριση οικολογικά ευαίσθητων περιοχών και τη στήριξη της βιωσιμότητας τοπικά.

Τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι τεράστια. Τελικά, υπάρχει σωτηρία, νομίζετε;

Οι κοινωνίες μας ακολουθούν ένα μοντέλο ανάπτυξης που οδηγεί ολοταχώς στην ανατροπή του κλίματος, την κατάρρευση του οικοσυστήματος και σε βαθιές οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις. Το δίλημμα της εποχής μας είναι αμείλικτο: αποδεχόμαστε παθητικά τις δραματικές αλλαγές ή αλλάζουμε έγκαιρα εφαρμόζοντας οικολογικά βιώσιμες λύσεις για την αποτροπή τους; Σε έναν κόσμο που έτσι κι αλλιώς αλλάζει προσκαλούμε τους πολίτες να αγωνιστούν μαζί μας για οικολογικές πολιτικές και μια περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη στάση ζωής.

 

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS ξεκίνησε το 1990 ως μια περιβαλλοντική οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα από μια ομάδα ανθρώπων αποφασισμένων να παρέμβουν στα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας, της Μεσογείου και της Ευρώπης γενικότερα. Σήμερα είναι μια οργάνωση με χιλιάδες υποστηρικτές σε όλη την Ελλάδα, με παρεμβάσεις και συνεργασίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό και μεσογειακό επίπεδο.

 

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn