AFI-Mikropistwseis_gia_megala_oneira.jpg

Με αφορμή το άνοιγμα του γραφείου της Action Finance Initiative στη Θεσσαλονίκη συναντήσαμε την Έλενα και τον Παύλο, διευθύντρια του γραφείου και σύμβουλο μικροπιστώσεων αντίστοιχα, για μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Πώς μπορεί να βοηθήσει η AFI κάποιον που, κόντρα στις δυσκολίες των καιρών, ονειρεύεται να ανοίξει τη δική του επιχείρηση; Υπάρχουν προϋποθέσεις γι’ αυτό; Ποιους επιχειρηματικούς τομείς χρηματοδοτούν; Αυτά και άλλα ερωτήματα μας απαντούν η Έλενα Φαρίνη και ο Παύλος Αντώνογλου, δίνοντας στήριξη και ελπίδα σε όσους σκέφτονται να τολμήσουν το επιχειρείν.

Τι είναι η AFI, πώς ξεκίνησε και τι προσφέρει;

Η ιστορία της AFI ξεκινά στην Αθήνα το 2014 από μία ευτυχή συγκυρία. Τη δεδομένη περίοδο η Action Aid Hellas ενδιαφερόταν να ξεκινήσει στην Ελλάδα κάποια ενέργεια με πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομική κρίση, καταπολεμώντας την ανεργία και τονώνοντας την επιχειρηματικότητα. Από την άλλη πλευρά η ΑDIΕ, γαλλικός οργανισμός που ασχολείται με τις μικροπιστώσεις τα τελευταία 30 χρόνια, είχε την πρόθεση να επεκτείνει το δίκτυό της στη Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι δύο οργανισμοί συναντήθηκαν τη σωστή στιγμή και δημιούργησαν την AFI, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με διττό ρόλο: αφενός να προσφέρει πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση με τη μορφή μικροδανείων ύψους μέχρι 12.500 ευρώ σε όποιον έχει μία επιχειρηματική ιδέα, αλλά δεν διαθέτει το απαραίτητο κεφάλαιο, αφετέρου να παρέχει δωρεάν συμβουλευτική και εκπαίδευση στους ανθρώπους που επωφελούνται από τις υπηρεσίες της, μηχανισμός που λειτουργεί με τη βοήθεια του δικτύου των εθελοντών μεντόρων. Σε όποιο τομέα και να χρειάζονται υποστήριξη οι ωφελούμενοί μας, για παράδειγμα στο μάρκετινγκ, στις εξαγωγές, στα λογιστικά ή σε οτιδήποτε άλλο, είμαστε εκεί για να φέρουμε σε επαφή τον μέντορα – εθελοντή με τον ωφελούμενο.

Ισχύουν κάποια κριτήρια για να ωφεληθεί κάποιος από τις υπηρεσίες σας;

Ναι, κατά βάση απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που δεν μπορούν να αναζητήσουν κεφάλαια από το κλασικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό συμβαίνει και για ηθικούς, και για οικονομο-τεχνικούς λόγους, γιατί, αν παρέχουμε χρηματοδότηση σε ανθρώπους που μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες, ουσιαστικά στερούμε αυτά τα χρήματα από κάποιον που δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Το ίδιο ισχύει και από οικονομο-τεχνικής πλευράς. Οπότε από την πρώτη μας συνάντηση προτρέπουμε τους υποψηφίους να απευθυνθούν στις τράπεζες και, αν δε μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση, τότε προχωράμε μαζί.

 

 

Απευθύνεστε μόνο σε εν δυνάμει ή και σε υφιστάμενους επιχειρηματίες;

Απευθυνόμαστε και σε ανθρώπους που βρίσκονται στο επίπεδο επιχειρηματικής ιδέας, σε όποια επιχειρηματική δραστηριότητα και να αφορά αυτή, αλλά και σε όσους έχουν ήδη μία επιχείρηση και θέλουν να προβούν σε μία επένδυση.

Από πού προέρχονται οι χρηματοδοτήσεις που παρέχετε;

Τα δανειακά κεφάλαια προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και το πρόγραμμα «Easy», οπότε πρωταρχικός πάροχος και εγγυητής είναι το Ε.Τ.Ε. Τα μικροδάνεια δίνονται με τη συνεργασία της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της Eurobank. Ο δικός μας ρόλος είναι αυτός του συν-εγγυητή προς τις τράπεζες, όντας σε θέση να παρέχουμε πρόσβαση στα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία σε όσους το χρειάζονται.

Να αναφέρουμε φυσικά και τους υποστηρικτές μας, καθώς τα πάγια λειτουργικά μας έξοδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το Ίδρυμα «Μποδοσάκη», το ελβετικό ίδρυμα Trafigura Foundation και την πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα. Υπάρχουν βέβαια και οι ανώνυμοι ιδιώτες, δωρητές και υποστηρικτές, καθώς και ένας κύκλος συνεργειών με επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μ.Κ.Ο. και εθελοντές. Δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε χωρίς αυτούς.

Ποιους επιχειρηματικούς τομείς υποστηρίζετε;

Δεν υπάρχουν κριτήρια επιλογής βάσει τομέα ή δραστηριότητας. Μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε από έναν πάγκο λαϊκής, ένα ινστιτούτο αισθητικής, ένα πρατήριο άρτου μέχρι και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, οτιδήποτε είναι μία βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα βάσει της αξιολόγησής μας. Δεν εστιάζουμε μόνο σε τομείς που μπορεί να ακούγονται ωραίοι, όπως π.χ. ο τεχνολογικός τομέας.

Επίσης να σημειωθεί ότι οι μόνες δαπάνες που δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε είναι τα χρέη προς το κράτος και η αναχρηματοδότηση παλιότερων τραπεζικών χρεών, κι αυτό γιατί στοχεύουμε στην παραγωγή αξίας για τον ωφελούμενο και την κοινωνία συνολικά. Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν επιλέξιμες επιχειρηματικές δαπάνες, όπως στα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α., αναγνωρίζουμε δαπάνες που αφορούν στην αγορά εξοπλισμού, stock ή αυτοκινήτου μέχρι και στη συμμετοχή της επιχείρησης σε εκθέσεις στο εξωτερικό ή μία διαφημιστική καμπάνια. 

Αυτό σας διαφοροποιεί από τα προγράμματα Ε.Σ.Π.Α.

Σίγουρα, στο Ε.Σ.Π.Α. αναγνωρίζονται συγκεκριμένες δαπάνες. Κάτι άλλο που μας διαφοροποιεί είναι ότι το πρόγραμμα «Easy», μέσω του οποίου τρέχουν οι χρηματοδοτήσεις, είναι ένα πάγιο πρόγραμμα του Ε.Τ.Ε. που δεν έχει ορίζοντα λήξης ούτε «ταβάνι» στο ύψος της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης, αλλά ούτε στον αριθμό των επιχειρήσεων που θέλουμε να υποστηρίξουμε.

Τι σας έφερε στη Θεσσαλονίκη;

Σαφώς το πολύ αυξημένο ενδιαφέρον από υποψηφίους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι μέχρι πρότινος απευθύνονταν στο γραφείο της Αθήνας. Η χιλιομετρική απόσταση ήταν μεγάλο εμπόδιο. Μετά από σχετική μελέτη τελικά αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε το γραφείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο πιστεύουμε ότι θα δώσει μία επιπλέον ώθηση στην επιχειρηματικότητα της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας.

Πώς βλέπετε την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη;

Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή βλέπουμε ότι παρ’ όλο το ασταθές πολιτικό περιβάλλον και το επιθετικό φορολογικό καθεστώς υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αντιστέκονται είτε διατηρώντας την επιχείρησή τους είτε τολμώντας να ξεκινήσουν μία νέα. Υπάρχει βέβαια και μία επιφυλακτικότητα και μεγαλύτερη προσοχή, αλλά αυτό είναι και καλό. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να αναπτυχθούν ψάχνουν πλέον περισσότερο τις παραμέτρους. Διακρίνουμε επίσης και μία τάση που έχει να κάνει με τους ανέργους, οι οποίοι παίρνουν την πρωτοβουλία να επιχειρήσουν για να δημιουργήσουν τη δική τους θέση εργασίας. Υπάρχει κόσμος που έχει ωραίες επιχειρηματικές ιδέες και όρεξη, που γνωρίζει τις προκλήσεις και δεν φοβάται να επιχειρήσει και είμαστε εδώ για αυτούς.

Τι θα συμβουλεύατε να προσέχει κάποιος που σκέφτεται να επιχειρήσει;

Παρατηρείται συχνά ότι άνθρωποι που δεν έχουν επιχειρήσει παλιότερα χρειάζεται πρώτα να κατανοήσουν τι σημαίνει να γίνει κανείς επιχειρηματίας και ποιες είναι οι προκλήσεις που εμπεριέχονται στο «πακέτο». Στις πρώτες μας συναντήσεις, για παράδειγμα, όταν καταρτίζουμε το business plan ως εξειδικευμένοι στη χρηματοοικονομική ανάλυση, εκεί πολλές φορές έρχεται η συνειδητοποίηση των δυσκολιών και των πολλών διαφορετικών παραμέτρων που χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψιν σε μία επιχείρηση. Δεν είναι σπάνιο σε εκείνη τη φάση κάποιος να αποφασίσει να μην συνεχίσει γιατί συνειδητοποιεί τις δυσκολίες ή να αλλάξει το επιχειρησιακό του μοντέλο ώστε να καταστεί βιώσιμο. Είναι η στιγμή της αλήθειας που λες «να το κάνω ή να μην το κάνω;». Και εκεί θα λέγαμε να προσέξει κάποιος αν θέλει να προχωρήσει ή όχι γιατί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Και τι θα λέγατε σε κάποιον που ξέρει τις δυσκολίες και παρ’ όλα αυτά θέλει να προχωρήσει;

Θα του λέγαμε πάνω απ’ όλα να πιστεύει στον εαυτό του και να μην τα παρατά γιατί πιστεύουμε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία. Βλέπουμε ανθρώπους με ζωτικότητα και ενέργεια που ψάχνονται πάρα πολύ να έχουν από μόνοι τους καταρτισμένο business plan χωρίς να έχουν τελειώσει ή σπουδάσει οικονομικά. Θα του λέγαμε επίσης να αναζητά ορθά πληροφορίες στο διαδίκτυο, να είναι σε επαφή με το αντικείμενό του. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι βοήθειας, ένας απ’ αυτούς είμαστε κι εμείς και είμαστε εδώ για οποιονδήποτε μας χρειαστεί. Όσο μικρό και να είναι το όνειρο, αξίζει να πραγματοποιηθεί!

Οι ενδιαφερόμενοι καλό είναι να γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ανοιχτές παρουσιάσεις – συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα τόσο στο γραφείο της Αθήνας (κάθε Δευτέρα στις 17:00 και Πέμπτη στις 13:00), όσο και της Θεσσαλονίκης (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στις 16:00) προκειμένου να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες της ΑFI και να συζητήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την AFI μέσω της ιστοσελίδας της afi.org.gr, μέσω της σελίδας στο Facebook και στα τηλέφωνα 210.82.56.341 και 2310.56.74.24.

Σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα στη Θεσσαλονίκη.
Εμείς ευχαριστούμε. Να ’στε καλά.

Χρύσα Δότσα,
Συντονίστρια Δράσεων – Skywalker.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn