fabric_1.png

Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μεταχειρισμένου ρουχισμού

Σύνθημά τους: «no empty clothes». Μέλημά τους: κάθε άνθρωπος να μπορεί να ντύνεται αξιοπρεπώς. Επιδίωξή τους: να καλλιεργηθεί κοινωνική και οικολογική συνείδηση, που αποτυπώνεται στην άποψη ότι το ένδυμα επαναχρησιμοποιείται και ανακυκλώνεται.

Η Fabric Republic δημιουργήθηκε μέσα από την ιδέα για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης μεταχειρισμένου ρουχισμού, αφού χιλιάδες τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων καταλήγουν ετησίως στα σκουπίδια, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι ψάχνουν να ντυθούν ακόμη κι από τα σκουπίδια και η διαχείριση των ρούχων που συλλέγουν οι οργανώσεις αλληλεγγύης συχνά δεν επαρκεί. Η Fabric Republic στοχεύει στην 100% αξιοποίηση του πλεονάζοντος ρουχισμού με τη χρήση μεθόδων διαλογής, κατηγοριοποίησης, καθαρισμού και αποθήκευσης για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, αλλά και στην προσφορά του ρουχισμού στην ανακύκλωση, όταν αυτός δεν είναι σε κατάσταση επαναχρησιμοποίησης.

Η υπεύθυνη της Fabric Republic Μπέτυ Αγγελοπούλου εξηγεί τη λειτουργία του προγράμματος, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι το καλύτερο «ντεφιλέ μόδας» όχι στις κυρίες με τα παχυλά πορτοφόλια, αλλά στα μάτια και στις καρδιές όλου του κόσμου.

Από πότε υφίσταται η Fabric Republic;

Τον Δεκέμβριο ξεκινήσαμε επισήμως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως είχαμε αρχίσει ως πιλοτικό πρόγραμμα. Είμαστε σε αρχικό στάδιο, παρ’ όλα αυτά έχουμε ήδη ορατά αποτελέσματα. Έχουμε μεσολαβήσει για τη διαχείριση περίπου 15 τόνων ρούχων και συνεργαζόμαστε με περισσότερες από 20 δομές. Από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων μέχρι το Άσυλο Ανιάτων, την Action Aid και την Praksis.

fabric 2

Από πού προέρχονται και που διοχετεύονται τα ρούχα που διαχειρίζεστε;

Τα επιστρέφουμε στη δομή από όπου τα παραλάβαμε, εφόσον υπάρχει σχετικό και καταγεγραμμένο αίτημα αναγκών, ή τα δίνουμε σε άλλες δομές που τα χρειάζονται για τους ωφελουμένους τους. Αυτό που δεν μπορούμε, για την ώρα τουλάχιστον, είναι να τα διαθέτουμε εμείς απευθείας στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό και διαμεσολαβούμε στις δομές. Ωστόσο, εάν ένας πολίτης θέλει να απαλλαχθεί από κάποια ρούχα του, μπορεί να τα φέρει απευθείας στη Fabric Republic στα Σεπόλια (Κρέοντος 95).

Επικρατεί η εντύπωση ότι υπάρχει υπερπληθώρα μεταχειρισμένων ρούχων και επομένως ένα πρόγραμμα διαχείρισής τους μπορεί και να μην είναι τόσο αναγκαίο. Τι λέτε;

Οι διάφορες δομές δέχονται πολλά ρούχα από δωρεές πολιτών. Κάποιες από αυτές έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τις αποθήκες τους, να ταξινομήσουν τα ρούχα. Όμως αυτή η δουλειά χρειάζεται κατάλληλη υποδομή, εργατικά χέρια και πολύ χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι πολλές κοινωνικές δομές να έχουν στις αποθήκες τους υπερπληθώρα ρούχων, που όμως είναι παραπεταμένα μπορεί και για χρόνια ολόκληρα και ακατάλληλα να επαναχρησιμοποιηθούν, γιατί μπορεί να έχουν σκόρο, να έχουν μουχλιάσει. Πέρα από την κατάλληλη ή ακατάλληλη λόγω συνθηκών φύλαξή τους, τα ρούχα που προέρχονται από δωρεές είναι άγνωστης προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να προέρχονται από άτομα που έχουν δερματικά προβλήματα, για παράδειγμα, και, εάν δεν απολυμανθούν σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής, μπορεί να μεταφέρουν τα μικρόβια στον επόμενο χρήστη.

Αυτό που κάνουμε εμείς στη Fabric Republic είναι ότι τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε στις κατάλληλες για απολύμανση θερμοκρασίες, τα ταξινομούμε ανάλογα με το μέγεθός τους, αν είναι ανδρικά ή γυναικεία, χειμωνιάτικα ή καλοκαιρινά και τα συσκευάζουμε με ταμπελάκια σήμανσης σαν να επρόκειτο για καινούργια ρούχα.

Μεγάλη ποσότητα από τα ρούχα που έρχονται στα χέρια μας είναι τόσο κατεστραμμένα, που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και αναγκαστικά πετιούνται.

Στο άμεσο μέλλον θέλουμε να μπορούμε να κάνουμε μεταποιήσεις. Ένα φόρεμα να μετατραπεί σε φούστα, μία μπλούζα σε αξεσουάρ. Με αυτό τον τρόπο και λιγότερα ρούχα θα πετιούνται, και άνθρωποι που γνωρίζουν ραπτική θα απασχοληθούν στις μεταποιήσεις.

Έκτος αυτού του πλάνου έχουμε ήδη προχωρήσει σε συνεννόηση με τον δήμο Αθηναίων, ώστε να βάλουμε σε συγκεκριμένα κεντρικά σημεία της πόλης ειδικούς κάδους, όπου οι πολίτες θα τοποθετούν τα ρούχα που δεν θέλουν, και μετά εμείς θα τα μαζεύουμε και θα τα ετοιμάζουμε για την επαναχρησιμοποίησή τους.

Πόσοι άνθρωποι απασχολείστε στη Fabric Republic;

Προς το παρόν απασχολούμαστε περίπου δέκα άτομα, ορισμένα από τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα της Α.Μ.Κ.Ε. Ίασις, απ’ όπου και προήλθε η ιδέα για τη δημιουργία και την υλοποίηση του προγράμματος «Fabric Republic», το οποίο χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», κι έτσι μπορούμε να έχουμε τον εξοπλισμό μας με πλυντήρια και στεγνωτήρια με κόστος διόλου ευκαταφρόνητο.

Γιατί είναι σημαντικό να μην πετιούνται ρούχα;

Η βιομηχανία του ρούχου είναι η δεύτερη πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος τόσο από την επιβάρυνση που προκύπτει από την ίδια τη βιομηχανική παραγωγή, όσο και από τους τόνους σκουπιδιών – ρούχων που πετάγονται. Ένας από τους στόχους μας είναι να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας ως προς τη διαχείριση του ρούχου από τους πολίτες, να αντιληφθούν την έννοια και τη χρησιμότητα της κοινωνικής οικονομίας του ρούχου. Αγοράζουμε ρούχα με μεγάλη ευκολία, τα πετάμε με την ίδια ευκολία ή τα αποθηκεύουμε χωρίς να τα χρησιμοποιούμε ποτέ στις ντουλάπες και τα μπαούλα των σπιτιών μας.

Πέραν της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τη βιομηχανία του ρούχου, υπάρχει πολύ μεγάλη εκμετάλλευση των ανθρώπων που δουλεύουν για την παραγωγή ρουχισμού. Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Πρέπει να ξαναδούμε πώς διαχειριζόμαστε τα ρούχα μας.

Κυβέλη Χατζηζήση,
Δημοσιογράφος - «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn