book_1.jpg

Ο ένας θεωρεί πως το παιχνίδι είναι «πολύ σημαντικό μέσο βιωματικής ανακάλυψης». Η άλλη υποστηρίζει πως το παιχνίδι «είναι ανακάλυψη, βίωμα, δημιουργία, ανθρώπινες σχέσεις, ζωή». Είναι ο Γιάννης Μπρούζος και η Ασημίνα Μπρούζου, αδέλφια, μέλη την αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Challedu και επιφορτισμένοι με το Book & Play, κατάστημα που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην πλατεία Θεάτρου.

Η γειτονιά είναι δύσκολη. Συχνά δυσπρόσιτη. Η χρήση ναρκωτικών και η παραβατικότητα τριγύρω τής προσδίδουν ικανό βαθμό επικινδυνότητας. Εντός του Book & Play όμως, όπου κάποτε στεγαζόταν το φημισμένο Bar Guru, η ατμόσφαιρα είναι όχι απλώς απόλυτα ακίνδυνη, αλλά ζεστή και παιχνιδιάρικη. Όπως και ο Γιάννης και η Ασημίνα Μπρούζου, που μιλούν με «μία» φωνή και δίνουν στο παιχνίδι την αξία που του πρέπει. 

Τι μπορεί να βρει ο επισκέπτης στο Book & Play;

Έχουμε παιχνίδια επιτραπέζια, digital, παιχνίδια που μπορεί να βρει κάποιος στο εμπόριο, αλλά και παιχνίδια ειδικά, που έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με ειδικούς και απευθύνονται στις ομάδες που επισκέπτονται το Book & Play. Μπορεί να επισκεφθεί τον χώρο μας και ο λεγόμενος τυπικός πληθυσμός αλλά και άτομα από ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες, παιδιά με αυτισμό, ηλικιωμένοι με άνοια, παιδιά με νοητική υστέρηση, είτε για να παίξουν είτε για να διαβάσουν κάποια από τα βιβλία που υπάρχουν εδώ. Η βιβλιοθήκη έχει λίγες χιλιάδες βιβλία σε δεκαπέντε διαφορετικές γλώσσες, από αγγλικά μέχρι φαρσί.

 Έχετε δημιουργήσει παιχνίδια με ειδικούς, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Μας δίνετε κάποια παραδείγματα;

Έχουμε ένα επιτραπέζιο, αρκετά μεγάλων διαστάσεων μάλιστα, τα βατραχάκια στα σύννεφα: Είναι ένα βατραχάκι που προσπαθεί να αναγνωρίσει τα χρώματα και να φτάσει πρώτο μέχρι τη βασίλισσα. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά με αυτισμό. Έχουμε ένα άλλο παιχνίδι που απευθύνεται σε άτομα με άνοια, που με «οδηγό» το ουράνιο τόξο και με πολύ συνεργατικό πνεύμα προσπαθούν να φτάσουν από τη μία στην άλλη άκρη του τόξου, όπου βρίσκεται ένας θησαυρός με λουλούδια. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται η μνήμη των παικτών, αλλά –το κυριότερο– οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν κοινωνικοποιούνται μέσα από το παιχνίδι. Οι ασθενείς με άνοια απομονώνονται πάρα πολύ στην καθημερινότητά τους, και η μοναξιά που νιώθουν είναι από τα μεγαλύτερά τους προβλήματα.

Μπορεί να επισκεφθεί οποιοσδήποτε τον χώρο σας;

Ναι. Είτε μεμονωμένα είτε οργανωμένα. Σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες της εβδομάδας οργανώνουμε παιχνίδια για συγκεκριμένες ομάδες. Εκτός αυτού, κάνουμε και διάφορα events.

Τι ρόλο παίζει το παιχνίδι στη ζωή;

Πιστεύουμε πολύ στη βιωματικότητα του παιχνιδιού και της γνώσης. Ασφαλώς είναι χρήσιμες και οι τυπικές μέθοδοι, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, αλλά όταν εντάσσεται κάποιος σε μια ομάδα παιχνιδιού αναπτύσσονται πολλά soft skills. Και φυσικά παίζοντας χαίρεσαι. Για μας δεν υπάρχει ηλικία για το παιχνίδι. Όπως λένε, «δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή μεγαλώνουμε, μεγαλώνουμε επειδή σταματάμε να παίζουμε». Το παιχνίδι είναι λίγο παρεξηγημένο. Δεν είναι μόνο αστεία και… χαβαλές. Αφενός δημιουργεί κριτική σκέψη. Αφετέρου δημιουργεί συνεργατικό πνεύμα, κάτι σημαντικό καθώς είναι γνωστό το έλλειμμα που έχουμε στη συνεργασία ως λαός. Επιπλέον, το παιχνίδι βοηθά το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται όλα τα συναισθήματά του – όχι μόνο τη χαρά, αλλά και τον θυμό, τη νίκη, την ήττα… Έχουμε φτιάξει ένα παιχνίδι που είναι βασισμένο στα «Ματωμένα Χώματα». Το έχουμε προσεγγίσει μέσα από ατμόσφαιρα μυστηρίου, αλλά επειδή αυτό το βιβλίο έχει στενάχωρα συναισθήματα δεν σημαίνει πως είναι ακατάλληλο για παιδιά από κάποια ηλικία και πάνω.

Τι feedback σας δίνουν όσοι συμμετέχουν στα παιχνίδια σας;

Ακούμε πολλά και διάφορα θετικά σχόλια. Ηλικιωμένοι άνθρωποι που συμμετέχουν στα παιχνίδια μας και πάσχουν από άνοια μάς έχουν πει ότι έχουν περάσει τις πιο χαρούμενες ώρες της ζωής τους. Αλλά και οι επαγγελματίες που συνεργαζόμαστε το ίδιο μας λένε. Όταν μιλάμε για το παιχνίδι, έχουμε στο νου μας μόνο τα παιδιά. Δεν είναι έτσι. Μπορεί να παίξει ο οποιοσδήποτε, ακόμη και 70 ή 80 χρονών άνθρωποι. Δεν σημαίνει πως επειδή μεγάλωσα πρέπει και να σοβαρευτώ!

Πώς αποφασίσατε να φέρετε το Book & Play στην πλατεία Θεάτρου;

Η πλατεία Θεάτρου, κακά τα ψέματα, είναι δύσκολη περιοχή. Τις πρώτες μέρες που το ανοίξαμε είχαμε χρήστες έξω από την πόρτα μας. Σιγά σιγά λύθηκε το πρόβλημα, αλλά μόνο έξω από το δικό μας μαγαζί και από τα άλλα που έχουν ανοίξει δίπλα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πόλις 2» του Δήμου Αθηναίων. Δεν λύνεται εύκολα το πρόβλημα που έχει η περιοχή. Είναι ξεκάθαρο. Όμως, όπως προβλέπει το πρόγραμμα του Δήμου, για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο, το ενοίκιο είναι πληρωμένο απ’ αυτόν. Μετά, δεν ξέρουμε. Μπορεί να δοθεί παράταση, μπορεί και όχι. Το ενοίκιο που ίσως θα χρειαζόταν να καταβάλουμε τότε είναι πολύ υψηλό, απαγορευτικό. Οπότε, μάλλον το Book & play θα μεταφερθεί…

Κυβέλη Χατζηζήση,

Δημοσιογράφος-«Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn