THERESA_MAY.jpg

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα τοποθετηθούν απόψε στη διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης, την επομένη της βαριάς κοινοβουλευτικής ήττας που υπέστη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην προσπάθειά της να εγκριθεί η συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit. Ήταν μια ιστορική ήττα με διαφορά που δεν είχε προηγούμενο από τη δεκαετία του 1920, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Εργατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) με την υποστήριξη μικρότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων κατέθεσε πρόταση μομφής τονίζοντας ότι «το Κοινοβούλιο αυτό δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος». Στην αποψινή διαδικασία πρώτος θα πάρει το λόγο ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και μετά το πέρας των ομιλιών και της σχετικής συζήτησης θα διεξαχθεί η ψηφοφορία (περίπου 21:00 ώρα Ελλάδας).

Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 650 έδρες. Η Μέι χρειάζεται 318 ψήφους για να κερδίσει, αφού επτά μέλη του Σιν Φέιν δεν συμμετέχουν στις εργασίες του σώματος, ενώ δεν ψηφίζουν τα τέσσερα μέλη του προεδρείου και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί που αναλαμβάνουν την καταμέτρηση και αναγγέλλουν το αποτέλεσμα (οι αποκαλούμενοι tellers).

Αν κερδίσει η κυβέρνηση, θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι Εργατικοί δεν θα μπορούν να καταθέσουν νέα πρόταση μομφής οποιαδήποτε στιγμή. Απ’ την άλλη, αν χάσει η Μέι, δεν είναι αναγκασμένη να παραιτηθεί αμέσως. Αρχίζει μια περίοδος 14 ημερών εντός της οποίας τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Συντηρητικών της Μέι, έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Για να το καταφέρουν, πρέπει να εξασφαλίσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Αν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέσα σε 14 ημέρες, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές.

Αν και η δημοτικότητα της πρωθυπουργού έχει πληγεί και η ίδια δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία, ωστόσο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, η υπερσυντηρητική μικρή βορειοϊρλανδική παράταξη με την οποία συμμάχησαν οι Τόρις, διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τη Μέι. Αυτό σημαίνει πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ηττηθεί μόνο αν αρκετά μέλη των Συντηρητικών ταχθούν εναντίον της κυβέρνησής της.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn