ergo-life-ip.jpg

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το «Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Πράσινο Ταμείο, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον δήμο Κοζάνης και τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ – Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ, από τις 18 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2023, στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου έργου LIFE-IP CEI-Greece / LIFE18 IPE/GR/000013 «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το έργο συντονίζεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, μεταξύ των οποίων το Πράσινο Ταμείο και η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, με σκοπό τη συμβολή στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων και της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία.

Στόχο του εργαστηρίου οικοδόμησης δυναμικού αποτέλεσε η κατάρτιση ενδιαφερόμενων μερών που καλούνται να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν κυκλικές λύσεις διαχείρισης αποβλήτων. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν συνολικά 219 ενδιαφερόμενοι από διάφορους φορείς: φορείς κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, ΜΚΟ, φορείς εκπαίδευσης, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και από την Κοινωνία των Πολιτών.

Τις εργασίες χαιρέτισαν ο κύριος Γεώργιος Κασαπίδης, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ο κύριος Λάζαρος Μαλούτας, δήμαρχος Κοζάνης, ο κύριος Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υ.Π.ΕΝ., ο κύριος Ιωάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου και ο κύριος Δημοσθένης Μαυρίδης, γενικός διευθυντής της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ. Την ενότητα των χαιρετισμών συντόνισε η κυρία Κέλλη Κολιγιώργα, υπεύθυνη επικοινωνίας του έργου LIFE-IP CEI-Greece στο Πράσινο Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν θέματα και παραδείγματα κυκλικής οικονομίας από τον συντονιστή και τους εταίρους του έργου. Ειδικότερα, η κυρία Μαίρη Πλατή, Project Manager του έργου στο Υ.Π.ΕΝ., παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων. Επιπλέον, η κυρία Ζωή Γαϊτανάρου, εμπειρογνώμονας διαχείρισης αποβλήτων του έργου στο Πράσινο Ταμείο, μίλησε για τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα και τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, ενώ ο κύριος Δημήτρης Χωματίδης, εμπειρογνώμονας κυκλικής οικονομίας και πληροφοριακών συστημάτων του έργου στον φορέα, αναφέρθηκε στα ψηφιακά εργαλεία για την κυκλική οικονομία, στα πλαστικά, στην οικονομία διαμοιρασμού και στα προϊόντα ως υπηρεσίες. Η ομάδα του Πράσινου Ταμείου πραγματοποίησε βιωματική άσκηση για τα προϊόντα ως υπηρεσία στο πλαίσιο των πράσινων δημόσιων συμβάσεων, καθώς και επιτραπέζιο παιχνίδι κυκλικής επιχειρηματικότητας με την ενεργή συμμετοχή των παρευρισκομένων.

Επιπροσθέτως, η κυρία Ευγενία Καραπάτσιου, περιβαλλοντολόγος (MSc) της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, μίλησε για τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), ενώ ο κύριος Ανδρέας Σωτηρόπουλος, περιβαλλοντολόγος (MSc) στην Terra Nova ΕΠΕ Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική, πραγματοποίησε παρουσιάσεις για τα τοξικά υλικά στα προϊόντα και τη βιομηχανική συμβίωση.

Επιπλέον, ο δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, πραγματοποίησε παρουσιάσεις για το σύστημα Πληρώνω-Όσο-Πετάω, για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, για τη βιώσιμη κατανάλωση, καθώς και για την έννοια της επαναχρησιμοποίησης / αγοράς από δεύτερο χέρι.

Επίσης, η δρ. Ρουμπίνη Μαρίνη, υπεύθυνη του έργου στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.), μίλησε για τα νέα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, καθώς και για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ), ενώ η κυρία Αντζουλέτα Μπενετάτου, περιβαλλοντολόγος στον Ε.Ο.ΑΝ., αναφέρθηκε στα κέντρα επιδιόρθωσης.

Επιπροσθέτως, η κυρία Κάτια Λαζαρίδη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε παρουσίαση για τη μείωση σπατάλης τροφίμων, ενώ η κυρία Δέσποινα Μπακογιάννη, χημικός μηχανικός στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ, μίλησε για τη βιοοικονομία.

Τέλος, εκπρόσωποι της ομάδας έργου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα κεντρικά γραφεία της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, το Κέντρο Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ) Φλώρινας και τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικής Μακεδονίας της ΕΠΑΔΥΜ ΑΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για το LIFE-IP CEI-Greece είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας www.circulargreece.gr και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn