epikairothta_1605.jpg

 

Πανελλαδική πανυγειονομική 24ωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα Πέμπτη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με σύνθημα «Δημόσια υγεία ώρα μηδέν» και αίτημα: «Η δημόσια υγεία χρειάζεται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και υποδομές, για να πάψουν οι πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους είτε συμμετοχή είτε όλα τα έξοδα». Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία άρχισαν από το πρωί να συγκεντρώνονται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» για την πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.

«Με 5,2% δημόσιες δαπάνες υγείας, που θα παραμείνουν καθηλωμένες με βάση τις δεσμεύσεις έως το 2022, δεν μπορεί να αναταθεί η δημόσια υγεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, και προσθέτει: «Είναι υποκρισία να μιλάει η κυβέρνηση για δημόσιο σύστημα υγείας, τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ και όταν στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ». Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι ο ιδιωτικός τομέας «ανθεί εκμεταλλευόμενος τις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό».

Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «με βάση το ESYnet, πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας, το προσωπικό των νοσοκομείων σήμερα είναι 6.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2014», και καταλήγει: «Τα νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο λαμβάνει μισθούς πείνας. 640 ευρώ παίρνει ο νεοδιόριστος νοσηλευτής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και δεν γίνεται η αυτονόητη ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αν και εξαιτίας των συνθηκών εργασίας 3.000 εργαζόμενοι πάσχουν από καρκίνο ή αυτοάνοσα νοσήματα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn