koinwnia_0403.jpg

Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στη Βόρεια Ελλάδα, που θα λειτουργεί στο πρώην στρατόπεδο Μπαρέτη στον Λαγκαδά.

Ο καινούργιος αυτός χώρος, ο οποίος είναι ο πρώτος που λειτουργεί στη Βόρεια Ελλάδα και ο δεύτερος στην Ευρώπη, εκτείνεται σε έναν χώρο 32 στρεμμάτων, είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στα παιδιά και σε όσους αγαπούν το περιβάλλον και έχει ως σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, καθώς επίσης και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πάρκο δημιουργήθηκε από το εθνικό συλλογικό σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» σε συνεργασία με την Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Δήμο Λαγκαδά.

Θεωρείται ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους και αποτελεί έναν πολυχώρο ανακύκλωσης, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους νέους ανθρώπους, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης, με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
  • Εργαστήρι καλλιτεχνικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου κατασκευάζονται προϊόντα και έργα τέχνης με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Χώρο περιβαλλοντικών παιχνιδιών, όπου μέσα από μια διαδικασία παιχνιδιού γίνεται εκπαίδευση για την ανακύκλωση συσκευασιών και των οφελών από την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Πολυχώρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης για την ανακύκλωση μεταλλικών, πλαστικών και γυάλινων συσκευασιών με παροχή ανταποδοτικού κινήτρου, αλλά και σημαντικών επάθλων, για όσους ανακυκλώνουν. Στον πολυχώρο ανακύκλωσης έχει τοποθετηθεί και λειτουργεί το υψηλής τεχνολογίας πολυκέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης, κάνοντας την Ελλάδα τη δεύτερη χώρα σε όλο τον κόσμο, μετά τη Σουηδία, που λειτουργεί μια τέτοια υποδομή, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η Ελλάδα μπορεί να καινοτομεί και να πρωτοπορεί και στα θέματα της ανακύκλωσης. Με το νέο πολυκέντρο ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που διαθέτει τον πλέον εξελιγμένο εξοπλισμό ανακύκλωσης συσκευασιών, η ανακύκλωση περνά στο νέο στάδιο εξέλιξής της και οι Έλληνες πολίτες πλέον θα ανακυκλώνουν με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο στον κόσμο αδειάζοντας σωρευτικά τις συσκευασίες.
  • Οικολογικούς λαχανόκηπους, όπου οι μαθητές καλλιεργούν φυτά της ελληνικής φύσης υπό την καθοδήγηση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Food lab (εργαστήριο επεξεργασίας τροφών), ώστε οι μαθητές και οι νέοι άνθρωποι να βιώνουν την εμπειρία παραγωγής λαδιού από σπόρους ή παραγωγής αλευριού από σιτάρι και καλαμπόκι σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Σιντριβάνι που παίζει μουσική, ώστε οι μαθητές και οι συνοδοί τους να περνούν ευχάριστα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο πάρκο.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn