child_in_war_1502.jpg

 

Αριθμούς της ντροπής περιλαμβάνει η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Save the Children, η οποία δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες με την ευκαιρία της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και αναφέρει πως πάνω από 100.000 μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο στον κόσμο εξαιτίας των ένοπλων συρράξεων. Μεταξύ άλλων, η ΜΚΟ αγωνίζεται διαρκώς ώστε να πείσει τις κυβερνήσεις αλλά και τις ένοπλες οργανώσεις να δεσμευτούν πως δεν θα στρατολογούν μαχητές κάτω των 18 ετών και πως θα αποφεύγουν τη χρήση εκρηκτικών σε κατοικημένες περιοχές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις δέκα χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τους πολέμους την περίοδο 2013-2017 υπέκυψαν τουλάχιστον 550.000 βρέφη λόγω ασιτίας, έλλειψης υγιεινής, έλλειψης πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα, ή ακόμη και λόγω άρνησης παροχής βοήθειας. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σε 870.000 αν υπολογιστούν όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών που χάθηκαν. Αναμφισβήτητα είναι μια τραγωδία μάλλον υποτιμημένη. Για να γίνει πιο εμφανής η σύγκριση, επισημαίνεται πως την ίδια περίοδο σκοτώθηκαν περίπου 175.000 αντιμαχόμενοι στις ίδιες χώρες: Αφγανιστάν, Υεμένη, Νότιο Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Συρία, Ιράκ, Μάλι, Νιγηρία και Σομαλία.

«Τα παιδιά δέχονται επιθέσεις καθημερινά, διότι οι ένοπλες οργανώσεις και οι στρατοί δεν τηρούν τους διεθνείς νόμους και τις συνθήκες. Από τη χρήση χημικών όπλων ως τη χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου, διαπράττονται εγκλήματα πολέμου με απόλυτη ατιμωρησία», καταγγέλλει η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, στέλεχος της οργάνωσης.

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn