karkinos_1502.jpg

Στην Ελλάδα περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το ενθαρρυντικό στην τραγική αυτή κατάσταση είναι πως το 70% των παιδιών με λευχαιμία στη χώρα μας θεραπεύεται. Σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όμως, το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ μεγάλο.

Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου, εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), και μ’ αυτή την αφορμή έρχονται στην επικαιρότητα τα δυσοίωνα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα μ’ αυτά, κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Το 80% αυτών των παιδιών προέρχεται από χώρες με μέσα ή χαμηλά εισοδήματα.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70%-80% των παιδιών που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία ξεπερνούν τη νόσο, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής και στην επάρκεια φαρμάκων αλλά και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι κάθε μέρα περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο. Το έλλειμμα της έγκαιρης και ορθής διάγνωσης του παιδικού καρκίνου, με τα τραγικά του αποτελέσματα, αποτελεί το περιεχόμενο του μηνύματος της Διεθνούς Ένωσης για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας:

«Η εκστρατεία ICCD 2019 για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους επικεντρώνεται στο “No more pain – No more loss” (όχι άλλος πόνος, όχι άλλη απώλεια). Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει οι κυβερνήσεις, οι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, η βιομηχανία, οι ομάδες υποστήριξης γονέων και γενικά η κοινωνία να διασφαλίζουν το δικαίωμα έγκαιρης και ορθής διάγνωσης, το δικαίωμα πρόσβασης σε βασικά φάρμακα που σώζουν ζωές, το δικαίωμα σε κατάλληλες και ποιοτικές ιατρικές θεραπείες, το δικαίωμα θεραπείας χωρίς πόνο και ταλαιπωρία και, όταν δεν είναι εφικτή η θεραπεία, το δικαίωμα του παιδιού σε θάνατο χωρίς πόνο».

Κυβέλη Χατζηζήση

Δημοσιογράφος, stentoras.gr

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn