vyzantini_thessaloniki.jpg

Το καταστατικό της «Βυζαντινής Θεσσαλονίκης», η οποία έλαβε τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (AMKE), συνυπέγραψαν εκπρόσωποι των φορέων που πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία, και ειδικότερα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, της Μονής Βλατάδων, της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διαφύλαξη και διατήρηση της ελληνικής, βυζαντινής κληρονομιάς.

Βασιζόμενος στο ιστορικό παρελθόν των εμπορικών σταθμών των πολιτιστικών και πολιτισμικών εστιών της βυζαντινής περιόδου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης τόνισε το οικονομικό και πολιτιστικό σκέλος της απόπειρας αυτής και πρόσθεσε: «Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, Ουκρανία, Μολδαβία, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αρμενία, Γεωργία και Ελλάδα, θα επιχειρήσουν να στήσουν ένα βιώσιμο δίκτυο εμπορίας αγροτικών προϊόντων τα οποία θα διαθέτουν ένα σήμα ποιότητας με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Για όσους είχαν την πρωτοπορία σ’ αυτό το εγχείρημα, ο πολιτισμός δεν είναι μουσειακή έκφραση της πραγματικότητας, είναι τρόπος ζωής που περνά στο DNA, δημιουργεί κουλτούρα σκέψης και αποτελεί εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης». Και σημείωσε ότι «στόχος είναι η προβολή της πόλης της Θεσσαλονίκης και η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων που θα εγγυάται τη διαχείριση δρωμένων πολιτιστικών, θρησκευτικών, οικονομικών και επιστημονικών, με σκοπό την αύξηση της τουριστικής κίνησης των περιοχών και τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών».

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ. Τάσος Τζήκας τόνισε ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούσε να λείπει από τη δημιουργική ομάδα της "Βυζαντινής Θεσσαλονίκης"», επισημαίνοντας πως από τη ΔΕΘ ξεκίνησαν μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας. «Όλες οι πόλεις θέλουν να δίνουν έμφαση στην ταυτότητά τους. Εμείς ζούμε καθημερινά τα βυζαντινά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, όμως πρέπει και να τα αναδείξουμε», σημείωσε.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «όλοι θα συνδράμουμε ώστε να γίνει ένας διεθνής ιστός πολιτισμού, ένας πολυδύναμος καμβάς για την αναβίωση της πολιτιστικής βυζαντινής κληρονομιάς».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι το Βυζάντιο έχει ένα αρνητικό στοιχείο, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου στο εξωτερικό, δεν κατέχει τη θέση που πρέπει να κατέχει διεθνώς, και ότι πρέπει να βρεθούν έξυπνοι τρόποι για να προβληθεί διεθνώς περισσότερο το βυζαντινό παρελθόν της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. «Η "Βυζαντινή Θεσσαλονίκη" μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, στη δημιουργία επιχειρήσεων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας», ανέφερε.

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος έκανε λόγο για την αυθεντικότητα της εμπειρίας της Θεσσαλονίκης ως προορισμού, το ιστορικό βάθος και τη συνάφεια που έχει με το πολιτιστικό παρελθόν, και εκτίμησε ότι η πρωτοβουλία θα έχει συνέχεια. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο γενικός διευθυντής Αγοράς της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Ανδρέας Μουρτσιάδης. Τον συντονισμό της προσπάθειας ανέλαβε η κα Χαρά Παπαδοπούλου-Μάρδα, διευθύντρια του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου.

Η «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», ως φορέας πλέον, ξεκίνησε τις δράσεις της με διεθνή διαγωνισμό κοσμήματος υπό τον τίτλο «Βυζαντινή Σαγήνη / Byzantine Charm». Με σκοπό την αναζήτηση ενός σύγχρονου βυζαντινού κοσμήματος που θα έχει ρόλο «πρεσβευτή» της βυζαντινής κληρονομιάς της πόλης, ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στις 13 Μαΐου 2019.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn