energeia.JPG

Μία μόλις ημέρα μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του Σ.Ε.Β. ο Θ. Φέσσας φιλοξενήθηκε από τον ραδιοσταθμό  Στο Κόκκινο. Ο κ. Φέσσας, ο οποίος ανανέωσε τη θητεία του στον προεδρικό θώκο του Σ.Ε.Β., είπε πολλά και ενδιαφέροντα και έδωσε το στίγμα του Σ.Ε.Β. για την επόμενη ημέρα, στέλνοντας μήνυμα τόσο στη σημερινή κυβέρνηση, όσο και στην αυριανή.

Τι είπε λοιπόν ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.; Καταρχάς εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγικότητα με αμοιβές των 400 ευρώ για οκτάωρη εργασία» παραδεχόμενος ότι οι χαμηλοί μισθοί αποτελούν πλήγμα για την ελληνική οικονομία. Ένα πλήγμα που βέβαια το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι εργαζόμενοι, καθώς βιώνουν την πιο σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδας σήμερα. Μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «οι καλές ελληνικές επιχειρήσεις αμείβουν πολλαπλάσια του ποσού. Οι αμοιβές των 400 ευρώ τελικά δεν παρέχονται από τις επιχειρήσεις-μέλη του Σ.Ε.Β., αλλά από περιθωριακές, μικρής κλίμακας επιχειρήσεις που δεν έχουν ανταγωνιστικότητα και αναγκάζονται να ζουν στην ημιπαρανομία χωρίς ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς τίποτα».

Είμαστε βέβαιοι ότι ο κ. Φέσσας έχει γνώση της κατάστασης και των ποσών με τα οποία αμείβεται η πλειονότητα των εργαζομένων. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι 1 στους 3 λαμβάνει αποδοχές κάτω από 600 ευρώ, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του εργατικού δυναμικού βρίσκεται υπό συνθήκες ευέλικτων μορφών εργασίας με 4ωρα και 5ωρα. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει ότι ένα μέρος των εργαζομένων είναι ανασφάλιστο και χωρίς δικαιώματα, λαμβάνοντας τον υπο-κατώτατο μισθό. Σύμφωνα με τον ίδιο όμως οι αξιώσεις του Σ.Ε.Β. τόσο από την τωρινή, όσο και από την επόμενη κυβέρνηση είναι… μηδενικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν τυφλές αυξήσεις χωρίς καμία θεμελίωση και τεκμηρίωση» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο Σ.Ε.Β. θα έχει σημαία του κατά πόσο αμείβεται η παραγωγικότητα της εργασίας αντιστοίχως του αποτελέσματος». Τέλος, ο Θ. Φέσσας ξεκαθάρισε ότι ο Σ.Ε.Β. τάσσεται κατά των συλλογικών συμβάσεων σε επίπεδο κλάδων, προκρίνοντας τις επιχειρησιακές, καθώς θεωρεί ότι «η επιχείρηση η ίδια μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εργαζομένους και να έχει μία σύμβαση που και να εξασφαλίζει καλά εισοδήματα στον εργαζόμενο και η επιχείρηση να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική».

Ναι στις επιχειρησιακές συμβάσεις

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β. αντιτάχθηκε στη σχεδιαζόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση (που βέβαια ακόμα και σήμερα παραμένει θολό το πώς, πότε και αν γίνει), αλλά και στην αύξηση μέσω των συλλογικών συμβάσεων. «Ο Σ.Ε.Β. θεωρεί ότι αυτές οι συλλογικές συμβάσεις με σωματεία-μαϊμούδες και σφραγίδες είναι παράλογες. Ο Σ.Ε.Β. θεωρεί ότι η επιχείρηση μπορεί να διαπραγματευτεί με τους εργαζομένους και να έχει μία σύμβαση η οποία και να εξασφαλίζει καλά εισοδήματα στον εργαζόμενο και η ίδια να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική σε εξαγώγιμα προϊόντα» σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «αυτό που προωθεί η κυβέρνηση με συλλογικές συμβάσεις που δεν έχουν νόημα γιατί δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά τίθενται κάποιοι μισθοί και κάποιες αμοιβές από τη μεριά σωματείων που δεν υφίστανται στην πράξη, που δεν αντιπροσωπεύουν τίποτε, είναι τελείως εναντίον αυτών των πραγμάτων. Όπως επίσης να μπορεί ο υπουργός να καθορίζει μισθούς οριζόντια και να φέρει τη χώρα σε έναν μη ανταγωνιστικό ορισμό των αμοιβών, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 2000 και φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε».

Ο κ. Φέσσας, για να στηρίξει τις παραπάνω θέσεις του, χρησιμοποίησε και σχετική αναφορά του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη Σ. Γκάμπριελ στο το «ότι στη Γερμανία επί Σρέντερ έκαναν την οικονομία ανταγωνιστική μειώνοντας τις ονομαστικές αμοιβές των εργαζομένων, όταν στην Ελλάδα χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν κανένα θέμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας έγινε αύξηση μεταξύ 2000 και 2007 κατά 40%. Αυτή τη στιγμή ο Γερμανός εργαζόμενος έχει δουλειά και καλή αμοιβή και η οικονομία της Γερμανίας θεωρείται παράδειγμα για όλο τον κόσμο».

Οι δηλώσεις του κ. Φέσσα δεν μας πιάνουν προ εκπλήξεως, αφού η αμοιβή βάσει της παραγωγικότητας είναι πάγιο αίτημα του Σ.Ε.Β. τα τελευταία χρόνια. Η δήλωση όμως έχει σημασία γιατί έρχεται αμέσως μετά τις ομιλίες του κ. Τσίπρα και του κ. Μητσοτάκη στην ετήσια συνέλευση του Σ.Ε.Β. Τα μηνύματα είχαν αποδέκτες και τους δύο, όμως ειπώθηκε με σκοπό να προειδοποιήσει την τωρινή κυβέρνηση, η οποία έχει συστήσει επιτροπές  «εμπειρογνωμόνων» που θα εισηγηθούν τις όποιες αυξήσεις στον κατώτερο μισθό (όταν και όπως γίνουν). Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι έχει ήδη υπάρξει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε από την κυβέρνηση το 2016, και σύμφωνα με τα πορίσματά της είχαν ενταχθεί στο 3ο μνημόνιο οι ομαδικές απολύσεις ή και ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι των κλαδικών των ομοιοεπαγγελματικών, αλλά και των εθνικών. Τα πορίσματα αυτά έρχονταν να προστεθούν, αλλά και να ταυτιστούν με τις τότε συστάσεις του Ο.Ο.Σ.Α. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα, και ιδιαίτερα μπροστά στις εκλογές, θα υπάρξει ένα άγριο παζάρι για τα κριτήρια, αλλά και το εύρος των αλλαγών στα εργασιακά, με τους κύριους ενδιαφερομένους, τους ίδιους τους εργαζομένους να μένουν στην άκρη.

 

Απόστολος Ζαβιτσάνος,
Δημοσιογράφος – «Στέντορας»

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn