gynaikeia_epixeirimatikotita.jpg

Στο πλαίσιο της 3ης Εβδομάδας Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπου τονίστηκε για ακόμα μία φορά η συνεισφορά των γυναικών  επιχειρηματιών στην ανάδειξη επιχειρήσεων μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης και η συμβολή τους στην τόνωση του ευρύτερου οικονομικού χώρου.

Όπως ανέφερε στην ημερίδα η επικεφαλής του Έργου ΚΕΔΕ: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση Αναστασία Ψωμιάδη, η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα από την αυτοδιοίκηση με στοχευμένες δράσεις συμβουλευτικής και ενημέρωσης (help-desk σε κάθε Δήμο), με πρωτοβουλίες για την άμεση ή έμμεση υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας (π.χ. προσαρμογή ή και διεύρυνση του ωραρίου των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών πιο κοντά στο ωράριο της λειτουργίας της αγοράς και στις ανάγκες της εργαζόμενης μητέρας), με την ίδρυση και την επέκταση κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά, με τη δημιουργία μητρώου συνεργατών για τη φύλαξη παιδιών, ευπαθών ομάδων και ατόμων τρίτης ηλικίας, με την υιοθέτηση ειδικού προγράμματος για την ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας κ.ά.

Η πρόεδρος του ΣΕΓΕ Λίνα Τσαλταμπάση πρόσθεσε: «Το ποσοστό των εμποδίων για την είσοδο των γυναικών επιχειρηματιών στον επιχειρηματικό στίβο έχει πλέον μειωθεί, όχι μόνο με δικές μας δράσεις ασφαλώς, όμως θεωρούμε ότι και ο ΣΕΓΕ έχει συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, κατά περίπου 40%, δηλαδή στο μισό μέσα στην τελευταία πενταετία. Αυτό δείχνει ότι οι νεότερες γυναίκες αισθάνονται πιο σίγουρες να περάσουν στην επιχειρηματική δράση και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από τις προηγούμενες γενιές γυναικών σε σχέση με αναμενόμενα εμπόδια που πιστεύουν ότι θα συναντήσουν στον στενό περίγυρό τους. Πάντως ακόμα και αυτό το 40% είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στο σύνολο όσων γυναικών δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Ο σκοπός μας δεν είναι να πείσουμε όλες τις γυναίκες να γίνουν επιχειρηματίες, αλλά να βοηθήσουμε όσες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο επιχειρείν. Αυτό είναι άλλωστε κι ένα ζήτημα που αφορά την εθνική μας οικονομία και ανάπτυξη», τόνισε η κα Τσαλταμπάση.

Δράσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα (πληροφόρηση, mentoring, coaching κ.ά.), τις οποίες έχει υλοποιήσει ο ΣΕΓΕ την τελευταία εικοσαετία για τη στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, παρουσίασε η αντιπρόεδρος του ΣΕΓΕ Αναστασία Σαββίδου.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τα συμπεράσματα της διαβούλευσης μεταξύ αυτοδιοικητικών και φορέων θα ακολουθήσουν συναντήσεις με την ΚΕΔΕ, με την πρώτη να πραγματοποιείται στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε να διερευνηθεί με ποιο τρόπο αυτές μπορούν να αρχίσουν να δρομολογούνται και να υλοποιούνται, αρχικώς πιλοτικά σε δεκαπέντε δήμους και στη συνέχεια σταδιακά σε όλους τους δήμους της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn