kyttara-tubistor.jpg

Επιστήμονες από τη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία ανέπτυξαν ένα καινοτόμο όργανο πάνω σε «τσιπάκι» που επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση των κυττάρων σε πραγματικό χρόνο. Η νέα βιοηλεκτρονική συσκευή ανοίγει νέες θεραπευτικές δυνατότητες για διάφορες παθήσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για τη χρήση πειραματόζωων στις βιοϊατρικές και φαρμακευτικές έρευνες.

Με την ονομασία Tubistor (transistor in a tube), η συσκευή περικλείει τα προς μελέτη κύτταρα μέσα σ’ ένα ηλεκτροχημικό τρανζίστορ από μαλακό πολυμερές σπογγώδες υλικό, το οποίο βρίσκεται μέσα σε πλαστικό σωλήνα. Τα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν τρισδιάστατα μέσα στη συσκευή, η οποία έτσι μιμείται με μεγαλύτερη ακρίβεια τον τρόπο που αναπτύσσονται στο σώμα (στο τρυβλίο του εργαστηρίου η κυτταρική ανάπτυξη γίνεται σε δύο διαστάσεις). Η βιομιμητική συσκευή μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να μιμείται διάφορα όργανα, όπως το ήπαρ ή την καρδιά.

Με επικεφαλής τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Χαράλαμπο Πιτσαλίδη, οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Adcances». Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και ο Λάζαρος Τζούνης, του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΙΜΒΙΒΕ που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή τους προκειμένου να αναπτύξουν ένα «έντερο σε τσιπάκι» το οποίο στη συνέχεια θα προσαρτήσουν σ’ έναν «εγκέφαλο σε τσιπάκι», ώστε να μελετήσουν τη σχέση ανάμεσα στο μικροβίωμα του εντέρου και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Ήδη έχουν καταθέσει στη Γαλλία αίτηση κατοχύρωσης της πατέντας για την ανακάλυψή τους.

                                                                                                                                                                                                                                                  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn